Raskausviikko 1

Raskausviikko 1 (RV 1)

Raskausviikko 1 (RV 1) menee useimmilta naisilta ohitse, ilman että he ymmärtävät olevansa raskaana. Näin tapahtuu varsinkin heille, jotka eivät ole suunnitelleet raskauttansa.

Monesti jopa toinen raskausviikko lipuu ohitse ilman sen kummempia aavistuksia raskauden alkamisesta.

Raskausviikko 1
(Kuva: Devin Smith@FlickrCreativeCommons)

Suurimmalla osalla naisista kuukautiskierron pituudessa on pientä vaihtelua, joten kun kuukautiset ovat myöhässä, oletetaan niiden olevan juuri sitä – myöhässä.

Tämä johtuu tietenkin siitä, että raskaudesta harvemmin tulee ensimmäisillä viikoilla välittömiä raskauden ensioireita, joista heti tietäisi, että nyt sitä ollaan sitten raskaana.

Ilmenee totta kai väsymystä, mielenkiinnon puutetta, mielialojen vaihtelua sekä tiheämpää vessassa juoksua, mutta nämä kaikki ovat tavallaan normaaleja oireita, joiden ei täydy liittyä ainoastaan raskauteen.

Niinpä varsinkin raskausviikko 1 menee helposti ohitse täysin huomaamatta.

RV 1 – Kuukautiskierto raskausviikolla 1

Kuukautiskierto kestää keskimäärin noin 28 päivää, joskin sen pituus voi vaihdella 24 – 35 päivän välillä. Se alkaa, kun munasolu irtaantuu ja kohtaa siittiön.

Tästä on tuloksena hedelmöityminen. Sen jälkeen munasolu jatkaa vielä hedelmöityneenä matkaansa kohtuun, jonne se kiinnittyy.

rv 1 ensimmainen raskausviikko
(Kuva: Patrick@FlickrCreativeCommons)

Joskus spekuloidaan sillä, että nainen ei itse asiassa ole raskaana ensimmäisellä raskausviikolla (RV 1), sillä hedelmöityminen tapahtuu vasta viikolla kaksi.

Tästä johtuu se, miksi niin monet raskaudet menevät täysin ohi tutkan raskausviikolla 1.

Raskausviikko 1 – muutokset kehossasi

Ensimmäinen raskausviikko (RV 1) ei tuo kehoosi juurikaan ulkoisia muutoksia, vaikka kehon sisällä tapahtuukin paljon asioita.

Tänä aikana on täysin normaalia, mikäli vatsastasi tulee hieman kaasuja, rintasi ovat herkät ja sinua väsyttää.

Raskauden ensioireet johtuvat hormonaalisista muutoksista ja ne vaihtelevat suuresti henkilöstä toiseen. Suurin osa naisista ei edes huomaa mitään ensimmäisen viikon aikana.

Raskausviikko 1
(Kuva: Merra Marie@FlickrCreativeCommons)

Kun äiti sitten tajuaakin olevansa raskaana, alkaa monesti jälkikäteen mietityttämään, että mitäköhän sitä tulikaan sillä ensimmäisellä raskausviikolla oikein tietämättään syötyä ja juotua.

Tästä ei kannata kuitenkaan kantaa huolta tai tuntea pahaa omaatuntoa, koska lääkäritkin sanovat, ettei tällä pitäisi juurikaan olla vaikutusta vauvaasi. Tunne siis onnellisuutta.

Sikiön kehitys raskausviikolla 1

Raskausviikolla 1 sikiössä ei tapahdu mitään sen suurempaa kehitystä. Munasolu irtautuu munasarjoista matkaten munajohtimeen.

Kuten sanottua, vaikka kyseessä on RV 1, niin et oikeastaan ole vielä edes raskaana, sillä hedelmöitys itsessään ei tapahdu vasta kuin noin kaksi viikkoa kuukautistesi loppumisen jälkeen.

Tämä viikko sisällytetään kuitenkin raskauskalenteriin, jotta lääkärit pystyvät laskemaan viimeisen kuukautiskiertosi ensimmäisen päivän.

Tästä päivästä alkaen lasketaan sinun yhdeksän kuukauden odotusaikasi sekä laskettu aika.

Kun munasolu on hedelmöitynyt, solut alkavat jakautua siitä seuraavan 7 – 10 päivän aikana. Ensimmäisen viikon aikana ”vauvaa” ei vielä kutsuta vauvaksi, vaan ennemminkin sikiöksi.

Se on saanut geneettiset lähtökohtansa vanhemmiltaan, joten onkin enemmän kuin mielenkiinnoista alkaa jo kuvitella millainen lapsukainen sieltä on tulossa: mikä on tulevan vauvan sukupuoli, minkä väriset hiukset tai silmät hänellä on ja millainen hän on luonteeltaan.

Raskausviikko 1 – vinkkejä

Mikäli raskautesi on ollut suunniteltua, raskausviikko 1 on todennäköisesti onnen ja odotuksen täyteinen.

Jos olet mitannut kehosi peruslämpötilaa aamuisin, huomaat sen olevan hieman tavallista korkeampi. Se on ensimmäinen fysiologinen merkki raskaudestasi.

Raskausviikko 1 vinkit
(Kuva: Andreanna Moya@FlickrCreativeCommons)

Nyt on hyvä aika sopia tapaaminen äitiysneuvolaan ja alkaa samalla myös hieman miettiä näitä edessä olevia ruokavaliomuutoksia.

Mikäli käytät jotakin lääkitystä, on myös näistä hyvä keskustella. Kaikki kysymykset kannattaa kirjata ylös, jotta saat vastaukset kaikkiin mielessäsi pyöriviin ajatuksiin.

Samalla sinulle tullaan kertomaan myös muun muassa eri vitamiineista sekä foolihaposta, jonka käyttöä suositellaan raskauden alkuaikana. Lue lisätietoja odottavan äidin ruokavaliosta.

Nauti, mikäli tiedät nyt olevan raskausviikko 1.

Lue seuraavaksi:

(Lähteet: Gravid.se; 1117.se; Pregnancycorner.com; Katajamäki ja Gyldén, Suomalainen Vauvakirja, Otava 2009)

 

Takaisin ylös