Nimien merkitys

Nimien merkitys

Nimien merkitys ja tarkoitus tuntuu kiinnostavan todella monia ihmisiä. Meiltä kysytään toistuvasti, että tiedättekö mikä on tämän tai noiden etunimien merkitys.

Niinpä päätimme kerätä tietoa sekä internetistä että erilaisista nimikirjoista, jotta sivustomme kävijöillä olisi mahdollisuus löytää tietoa siitä, mitä nimi tarkoittaa ja mitkä ovat minkäkin nimien tarkoitukset.

Huom! Helpoiten selvität nimen merkityksen ja tarkoituksen kirjoittamalla miettimäsi nimen etusivumme hakukenttään. Sen jälkeen saat paljon tietoa kyseisestä nimestä klikkaamalla alla olevan kuvan mukaisesti ”lue lisää” -painiketta.

nimen-merkitys-tarkoitus-haku

nimen-merkitys-lue-lisaa

Suomalaisten nimien tarkoitus ja sen selvittäminen ei kuitenkaan ole mikään maailman yksinkertaisin juttu, koska lähteitä on rajallinen määrä, ja tieto niissä ei aina ole kaikista luotettavinta tai yhtenäistä.

Sen takia onkin hyvä käyttää tarjoamaamme tietoa oman uteliaisuuden janon sammuttajana, mutta ei nesteytyksen päälähteenä.

Etunimet ja niiden merkitys ovat kiinnostava aihe, joten keskusteluun kannattaa osallistua.

Nimien tarkoitus

Nimien tarkoitus on kai olla ihmiselle yksilöllinen ulospäin suuntautuva tiedottaja, joka on tärkeä ja mielenkiintoinen osa häntä.

Nimi on ihmisen ominaisleima, joka ilmentää kantajaansa. Kuten suomalainen sananparsi sanoo: Hyvä on ottaa hyvä nimi.

Paljon on myös sanottu, että Nimi on enne. Jo nämä muutamat sanonnat kertovat, että nimeen liitetään paljon salaperäisyyttä ja tunteita.

Vaikka maailma voi olla täynnä Heikki-nimisiä henkilöitä, niin kun tietyn Heikin luonne yhdistetään hänen ympäristöönsä, kutsuvat ystävät häntä pian Hessuksi.

Joku toinen Heikki taas voi olla Hege, mikäli vaan luonne ja käyttäytyminen antavat sille aihetta.

Nimet toki elävät myös iän myötä. Jaakko voi olla nuorena Jassu, sitten Jaska ja naimisiin mennessään sitten myöhemmin se virallinen Jaakko.

Nimien tarkoitus kai lieneekin kuvata meitä persoonina, minkä vuoksi myös erilaiset lempinimet saavat persoonastamme hieman värikkään.

Nimien alkuperä

Jos nimien merkitys kiinnostaa, niin myös nimien alkuperä saa useat ihmiset etsimään tietoa sekä omasta nimestään että omalle lapselle mietitystä nimestä.

Monia kiinnostaa, missä etunimen juuret ovat. Joidenkin Suomessa suosittujen nimien juuret löytyvät ruotsalaisista, saksalaisista ja venäläisistä nimistä, joskin löytyy niitä alkuperiä paljon muualtakin.

Sivustollamme kirjoitamme melko usein jonkun tietyn nimen alkuperästä, merkityksestä ja eri muodoista. Seuraa siis blogiamme aktiivisesti saadaksesi hauskaa nimitietoutta ja -inspiraatiota.

Kaiken kaikkiaan suomalainen etunimistö on todella kirjava ja mielenkiintoa herättävä kappale maamme tuhatvuotista kulttuurihistoriaa.

Sieltä löytyvät esihistorialliset hahmot, keskiajan pyhimysmaailma, uskonpuhdistuksen aiheuttama kansanomaistuminen, Suur-Ruotsin valtakunnalliset yhdentämistoimenpiteet sekä orastava ja voittava suomalaistuminen, joka on tapahtunut kunkin ajan makusuuntaa mukaillen.

Suomalaisia nimiä onkin katsottava osana koko nimijärjestelmää, johon kuuluvat sekä etu- että sukunimi. Kauan sitten, kun väestöä oli vielä vähän, riitti ihmisten erottelemiseen yksilönnimet.

Tällöin suuren osan nimiä alkuperä oli Suomesta. Kaukana ovat kuitenkin nuo ajat, sillä tänä päivänä tuntuu, että jokainen sunnuntain Hesari on täynnä joitain täältä löytyviä harvinaisia etunimiä.

Lue myös: Vanhat nimet

(Lähteet: Internet sekä Kustaa Vilkuna, Etunimet.)

Takaisin ylös