äänimalja

Äänimalja rauhoittaa – Lasten kokemuksia sointukylvystä

Äänimalja rauhoittaa lasta ja parantaa unenlaatua

Tämä Heidin haastattelu on julkaistu Luontaisterveyslehdessä
Teksti: Soili Kaivosoja

”Superrumpu oli upee”. ”Rentouduin, mutta istuin myös.” ”Haluaisin oman maljan.” Oheiset sitaatit ovat sointukylvyssä olleiden kokemusasiantuntijoiden arvioita henkistä ja fyysistä hyvinvointia edistävästä hoitomuodosta.

On varmaan vielä syytä kertoa, että yllä mainitut kokemusasiantuntijat ovat päiväkoti-ikäisiä eli vilpittömämpiä arvioitsijoita.

Mutta mistä sointukylvyssä sitten on oikein kysymys? Siihen osaa vastata parhaiten sointukylpyohjaaja ja äänimaljahoitaja Heidi Ekholm-Talas.

– Äänimaljoja ja sointukylpyjä käytetään moneen asiaan. Ne rauhoittavat hermostoa, aktivoivat lepohermostoa sekä tukevat energianvirtaamista. Monet urheilijat käyttävät äänimaljoja lihasten palauttamiseen, mutta äänimaljoja on testattu myös muistisairailla vanhuksilla, joilla esiintyy usein aggressiivisuutta.

Lukuisten positiivisten kokemusten kautta Ekholm-Talas perusti vuonna 2021 lasten hyvinvointiin liittyvän yhdistyksen yhdessä Essi Tiensuun, Piia Heinosen ja Pamela Tolan kanssa.

Lapsen Valo ry:n kantava teema on se, että haluamme viedä sointukylvyt lasten arkeen kaikissa päiväkodeissa ja kouluissa ympäri Suomen.

Lasten hyvinvointi on lähellä Heidin sydäntä jo kolmen omankin lapsen takia. Hänellä on pitkä tausta muun muassa lisäravinteiden parista, jonka avulla hän on saanut merkittävää hyötyä niin omaan kuin läheistensäkin terveyteen.

– Lapset ovat saaneet vauvasta lähtien erilaisia lisäravinteita, jonka ansiosta he eivät juurikaan ole olleet kipeitä päiväkotien flunssakierteistä huolimatta. Kalaoliiviöljystä on muun muassa merkittävää hyötyä keskittymiseen, rasvahappotasapainoon ja immuniteetin vahvistamiseen, Heidin kertoo.

Sointukylvyt ovat Ekholm-Talaksen perheessä melko säännöllisessä käytössä. Heidi on huomannut, kuinka ne vaikuttavat niin rauhoittumiseen kuin unen laatuunkin.

– Nykypäivänä tuntuu, että lapsilla on tosi paljon pulmia tarkkaavaisuuden ja ylivilkkauden osalta. Lisäksi älylaitteet ovat tulleet osaksi arkea ja lapset viettävät paljon aikaa puhelimen ja pelien parissa. Omissa lapsissanikin huomaan kiukkuisuuden ja ärtymyksen lisääntyvän, mikäli he pelaavat enemmän. Onneksi äänimaljat vaikuttavat siihen palauttavasti.

luontaisterveyslehti

Sointukylvyistä iloa

Heidi näkee sointukylpyjen olevan helppo ja halpa tapa lisätä lasten hyvinvointia.

– Suomessa koulutetaan jatkuvasti sointukylpyohjaajia, joten heitä kyllä riittäisi kaikkiin kouluihin ja päiväkoteihin. Olisi tärkeää, että sointukylpyjä pystyttäisiin järjestämään säännöllisesti, edes kerran kuukaudessa.

Sointukylvyistä on hyötyä paitsi lasten rauhoittumiseen myös opettajille sekä päiväkodissa työskenteleville.

– Päiväkotien ja koulujen arki on melko haastavaa. Sointukylvyt hoitaisivat samalla myös hoitajia ja opettajia, jotka saisivat ansaitun lepohetken pötkötellessään puolisen tuntia lasten kanssa.

Heidi on ollut antamassa sointukylpyjä Sipoossa Västerskogin päiväkodissa. Sieltä saatu palaute on ollut pelkästään positiivista.

– Sipoon kunnan kanssa olemme keskustelleet aiheesta ihan virkamiestasollakin, mutta haaste on löytää rahoitusta toteutukseen. Heidi sanoo.

– Olisi tärkeää saada päättäjät ymmärtämään, että hoidettaisiin terveyttä sairauden sijaan. Ennaltaehkäisevä työ mihin sointukylvyt ja äänimaljatkin liittyvät olisi tänä päivänä todella tärkeää, sillä lasten huostaanotot sekä lasten pahoinvointi on lisääntynyt todella paljon viimeisten vuosien aikana.

äänimaljarentoutus

Äänimalja auttaa saamaan parempaa unenlaatua

Rauhoittumiseen, stressiin, syvärentoutukseen, ahdistukseen, unettomuuteen sekä kehon jännitystilojen laukaisemiseen vaikuttavia sointukylpyjä on käytetty myös hevosille ja koirille lupaavin tuloksin. 

Heidi on hyötynyt äänimaljahoidoista unenlaadussa.

– Mittaan Ouralla (älysormus) unenlaatua. Aina, kun olen tehnyt tai osallistunut äänimaljahoitoihin, uneni on ollut paljon syvempää. Äänimaljat vaikuttavat parasympaattiseen hermostoon, jolloin unessa pystyy rentoutumaan helpommin.

Myös elämäntavat, ravinto ja ravintolisät vaikuttavat lasten rauhoittumiseen sekä keskittymiskyvyn lisääntymiseen.

– Sahramilla, vahvalla kalaoliiviöljyllä sekä D-vitamiinilla on iso merkitys kokonaishyvinvointiimme. Kannustaisin ihmisiä kuitenkin mittauttamaan omia arvojaan, ettei niitä tarvitsisi arvailla.

Ekholm-Talaksen perheessä lapset ovat sekasyöjiä, mutta Heidi on jättänyt lihan jo lähes 30 vuotta sitten. 

– Syömme hyvin kasvispainotteista ravintoa, johon kuuluu paljon tärkeitä juureksia ja hedelmiä. Herkkujen kanssa tosin on aina jatkuvaa tasapainottelua, Heidi nauraa.

Energiavalmennus sopii myös lapsille

Energiavalmentajaksi opiskellut Heidi Ekholm-Talas uskoo, että tulevaisuudessa myös lapset tulevat hyötymään energiavalmennuksesta.

Taikavoimat.fi yrityksemme kautta tarjoamme hyvinvointia muun muassa yrityksille. Yritykset voivat kantaa yhteiskuntavastuuta tilaamalla tapahtumapalveluita kauttamme ja voimme ohjata projekteista rahoitusta Lapsen Valolle, joka puolestaan auttaa lapsia voimaan paremmin.

– Sointukylvyt ovat edullinen ja mukava tapa lisätä lasten hyvinvointia, Heidi toteaa.

aanimaljarentoutus
Kuva. Henri Sinisalmi / Taikavoimat

Sointukylpy eli äänimaljarentoutus

Sointukylpy on Äänimaljoilla tehtävä syvärentoutusmenetelmä, jonka vaikutus perustuu resonanssiin eli myötävärähtelyyn ja ääniaaltoihin. Äänimaljarentoutus eli sointukylpy toimii syvärentoutuksena laskien aivosähkökäyrän toiminnalliselta betatasolta alfatasolle. Äänimaljat saavat kehon ja mielen rentoutumaan sekä hermoston rauhoittumaan.

Uniongelmista, stressistä ja lihassäryistä kärsineet ovat kokeneet saaneensa äänimaljahoidosta apua ongelmiinsa. Hoito sopii kaikenikäisille ja sitä käytetään myös yhtenä hoitomuotona ylivilkkaille lapsille. Lapset nauttivat yleensä äänimaljojen rauhoittavasta soinnista.

Avuksi moneen

Äänimaljahoito soveltuu moneen käyttötarkoitukseen: rauhoittumiseen, stressiin, syvärentoutukseen, ahdistukseen, unettomuuteen tai kehon jännitystilojen laukaisemiseen.

Hermostollisesti hoidossa pyritään parasympaattisen lepohermoston aktivoimiseen ja sympaattisen hermoston rauhoittumiseen. Äänimaljahoito tukee energian virtaamista ja sitä kautta parantaa terveyttä.

Sointukylpy lapsille on hermostoa rauhoittava kokemus. Lapset elävät maailmassa, jossa aistiärsykkeitä on paljon sekä ruutuaika saattaa olla runsasta. Äänimaljojen rauhoittava sointi auttaa olemaan läsnä hetkessä. Äänimaljahoito soveltuu moneen käyttötarkoitukseen: rauhoittumiseen, stressiin, syvärentoutukseen, ahdistukseen, unettomuuteen tai kehon jännitystilojen laukaisemiseen.

Hermostollisesti hoidossa pyritään parasympaattisen lepohermoston aktivoimiseen ja sympaattisen hermoston rauhoittumiseen. Äänimaljahoito tukee energian virtaamista ja sitä kautta parantaa terveyttä.

Lähde: Taikavoimat/Lapsen Valo ry

Lapsen Valo ry on toteuttanut tapahtumia jäsenmaksujen, apurahojen ja lahjoitusten avulla. Yksityishenkilöt voivat liittyä jäseneksi 33€ vuosimaksulla ja halutessaan voi tehdä yksittäisiä lahjoituksia yhdistykselle www.lapsenvalory.fi

Lue myös Offerilla kokemuksia ja alekoodi – Mitä maksoi miniloma Helsingissä?

Vieraskirjoittaja

Haluatko olla mukana kertomassa tarinasi sivustollamme? Ota yhteyttä meihin rohkeasti joko yhteydenottolomakkeen kautta tai sähköpostitse info(a)lapsiarkea.com

Takaisin ylös