Vauva 3kk – Vauvan kehitys kolmantena kuukautena
Tällä sivulla käsitellään, kuinka vauva 3kk kehittyy, ja millaisia kehityksen eri vaiheita sinulla on vanhempana odotettavissa, kun vauvan ikä on noin 3 kuukautta.
Jos kaipaat tarkempaa tietoa tästä aikakaudesta muutenkin, löydät sitä esimerkiksi näiltä sivuilta:
Kun vauva on 3kk moni huomaa, ettei kotona olekkaan enää vastasyntynyttä avutonta pientä ihmisen alkua. Sinua tapittaakin jo maailmaan uteliaasti suhtautuva terhakka vauva, joka saattaa jo pyrkiä ylöspäin sylissä istuessaan.
Vauva kaipaa vuorovaikutusta.
Voi olla ettet enää edes muista, minkälainen oli vastasyntynyt ja paljon nukkuva vauvasi. Nyt arki pyörii uusia asioita janoavan lapsen parissa. Hän saattaa jo kääntyä tarkoituksellisesti vatsalleen ja pitää leluja käsissään. Hän myös todennäköisesti nauraa ja kikattelee ääneen.
Vauva 3 kk rokotukset
Ensimmäiset rokotusohjelman mukaiset pistettävät rokotukset annetaan yleensä 3kk ikäiselle vauvalle. Vauvalle annetaan kaksi rokotusta reisiin, joista pneumokokkikonjugaatti antaa suojaa aivokalvontulehdusta, keuhkokuumetta, verenmyrkytystä ja korvatulehdusta vastaan.
Toinen rokotus eli viitosrokote antaa suojaa kurkkumätää, jäykkäkouristusta, hinkuyskää, poliota ja Hib-tauteja, kuten aivokalvontulehdusta, kurkunkannentulehdusta ja verenmyrkytystä vastaan.
Rotavirusrokote annetaan suun kautta toista kertaa tässä iässä.
3kk vauva – Mikä on sopiva paino?
Kuten jokainen meistä on huomannut, vauvoja on erilaisia niin painoltaan, pituudeltaan kuin luonteeltaakin.
Yleensä 3kk ikäisellä vauvalla on kuitenkin tietyt viitearvot, joihin turvaudutaan, kun seurataan hänen kehitystään.
3kk vauvan paino – normaalit viitearvot:
- Tyttö 4,8 – 7 kg
- Poika 5 – 7,8 kg
Kolmen kuukauden ikäisen vauvan painovaihtelu voi olla useita kiloja. Painokäyriä kannattaa seurata, mutta tärkeintä on, että vauva kasvaa omalla käyrällään tasaisesti. Tarvittaessa neuvolassa tehdään ylimääräisiä kasvukontrolleja jos kasvussa on notkahdusta.
Vauva 3kk mitat – Pituus
Kolmen kuukauden ikäiset vauvat ovat yleensä suhteellisen saman pituisia riippumatta sukupuolesta.
Vauva 3kk mitat – Mikä on normaali pituus:
- Tyttövauva 3kk, pituus: 55 – 65 cm
- Poikavauva 3kk, pituus: 57 – 66 cm
3 kk vauvan itkuissa huomaa eri sävyjä
Vauvaa aiemmin mahdollisesti vaivannut koliikki on usein 3kk ikään mennessä loppunut tai ainakin lieventynyt. Vauvalle on saattanut kehittyä allergiaa tai muita vaivoja, jotka voivat vaikuttaa lapsen itkuisuuteen niin päivällä kuin yölläkin.
Saatat tunnistaa vauvasi itkuista jo eri sävyjä. Onko kyseessä kiukkuitku, kipuitku, nälkäitku vai väsymysitku? Kannattaa reagoida vauvan itkuun nukkumaanmenotilanteessa aina samalla tavalla itkun sävyn mukaisesti. Iltaisin pienet itkut ovat usein vauvan tapa ilmaista väsymystä. Vanhemman apua tarvitaan sitten kun itku yltyy, eikä vauva enää pärjää yksin.
Vauvan itkuista tunnistaa sävyeroja.
Elämä 3kk ikäisen vauvan kanssa tietää myös vanhemmille usein pätkäunia. Väsyneenä vauvan itkukin saattaa tuntua raskaalta. Vuorotelkaa vauvan hoidon kanssa mahdollisuuksien mukaan myös öisin, jotta toinen saa välillä levätä.
Vauva 3kk kehitys – Kädet, kordinaatio, liike
Usein vauva 3kk iässä huomaa jalkansa ja kätensä ja haluaa panna ne suuhun. Lapsi tutkii ja maistaa kaikkea suullaan ja pystyy pitämään kiinni leluista.
Vauva vaihtaa usein asentoa ja kääntyy selällään makuulta kyljelle ja takaisin. Hän kannattelee päänsä yleensä tässä iässä hyvin. Vauva pystyy istumaan tuettuna polvella tai lattialla tyynyjen varassa, mikä avaa hänelle aivan uusia näköaloja. Tämä mahdollistaa myös hauskoja leikkejä yhdessä.
3kk ikäinen vauva tutkii ympäristöään maistamalla, koskettamalla, katsomalla ja haistelemalla. Lapsi ojentaa käsiään päästäkseen syliin. Hän tutkii kasvoja käsillään ja suullaan. Erityisen hauskaa huvia vauvalle on katsella omaa peilikuvaansa. Kunpa jokainen pystyisi aikuisena innostumaan itsestään samalla tavalla peilistä katsoessaan. Vauvan ilosta kannattaa ottaa mallia.
Vauva ilahtuu peilikuvastaan
3kk vauva – Sosiaalinen ja emotionaalinen kehitys
Tässä iässä 3kk vauva on kiinnostunut muista vauvoista ja lapsista. Hän haluaa kosketella muita lapsia, ja jos vauvalla on isompia sisaruksia, hän ilahtuu heidän läsnäolostaan.
Vanhempien kanssa seurustelu kuuluu myös 3kk ikäisen vauvan suosikkipuuhiin. Hassutelkaa ja tehkää yhdessä asioita vauvan kanssa.
Muutamia esimerkkejä siitä, mitä voit tehdä 3 kuukauden ikäisen vauvan kanssa:
- Vauvauinti Vauvauinnin voi aloittaa noin 3kk ikäisenä ja vauvaryhmässä voi yleensä uida noin vuoden ikään asti.
- Värikylpy: Värikylvyssä vauvat tutustuvat värien maailmaan. Keskeistä on tutkiminen ja tekeminen. Vauvat voivat haistaa, maistaa ja kokeilla eri värejä.
- Muskari: Musiikkileikkikoulussa leikitään, lauletaan, soitetaan rytmisoittimia, kuunnellaan musiikkia ja liikutaan sen mukana vanhemman sylissä.
- Sirkuskoulu: Ohjaajan kanssa vauvat ja vanhemmat voivat harjoitella sirkuslajeja: akrobatiaa, jongleerausta ja tasapainoilua. Osallistumisen edellytyksenä on, että vauva osaa kannatella päätään.
Vauva 3 kuukautta – Yöunet
Pikkuinen vauva tarvitsee vanhemman apua ymmärtääkseen yön ja päivän eron. On tärkeää erottaa yö ja päivä valaistuksen ja aktiivisen toiminnan vaihteluiden avulla. Yöaikaan valaistus pidetään mahdollisimman hämäränä, eikä vauvan kanssa ryhdytä seurustelemaan tai leikkimään.
3kk ikäiselle vauvalle viestitään, että yö on nukkumista varten. Ideaalitilanteessa yöllä koko perhe kerää voimia.
Suomalaisvauvat nukkuvat päiväunet usein ulkona myös talvisin. Raikkaassa ilmassa saa hyvät päiväunet ja monet lapset nukkuvat pidempään ulkona.
Ulkomaalaiset ihmettelevät, kun vauvat nukkuvat pakkasessa.
Tutkimusten mukaan ne vauvat jotka osaavat nukahtaa itsekseen unille, heräilevät 1–2 vuoden iässä öisin vähemmän kuin muut. Suuri osa pienistä vauvoista nukahtaa iltasyötön jälkeen äidin tai isän syliin tai kainaloon. Vähitellen vauvat oppivat nukahtamaan itsekseen ilman vanhemman apua.
On hyvää antaa vauvalle mahdollisuus nukahtaa itse heti, kun hän osoittaa siihen kypsyyttä. Vauvaa ei kuitenkaan pidä itkettää, sillä nukahtaminen vaikeutuu jos vauva hätääntyy.
Hyvän unen edellytyksiä:
- Säännöllinen elämänrytmi
- Rutiinit
- Sama nukkumaanmenoaika
- Unirituaalit, sadut, laulut, hieronta, kylpy, suihku jne.
- Nukkumisympäristön rauhallisuus ja hämäryys
- Rauhoittuminen nukkumaanmenoajan lähestyessä
- Lue tästä unikouluohjeet
Kolmen kuukauden ikäisen vauvan ruokailu
3kk ikäisten vauvojen imetysvälit pitenevät ja imetyksen kesto lyhenee. Vauva on aiempaa kiinnostuneempi ympäristöstä, joten keskittyminen syömiseen saaattaa herpaantua ajoittain.
Imetystilanteen rauhoittamisesta voi olla apua.
3kk iässä on jälleen tiheän imun kausi. Vauva heräilee yleensä vielä usein syömään öisin. Osa syö muutaman kerran, mutta jotkut syövät jopa tunnin välein. Sekin on aivan normaalia, mutta vaatii äidiltä voimavaroja etenkin jos perheessä on myös muita lapsia, jotka vaativat huomiota päivisin.
Jotkut vauvat eivät malta imeä päivisin riittävästi, ja tankkaavat maitoa öisin.
Rintamaito riittää useimmille terveille ja normaalipainoisina syntyneille lapsille ainoaksi ravinnoksi puolen vuoden ikään saakka. Täysimetys kannattaa ja siitä on monia terveyshyötyjä niin äidille, kuin lapsellekin.
Jos täysimetys ei onnistu on erittäin hienoa, jos osittaisimetys sujuu korvikkeiden rinnalla. Jokainen tippa äidinmaitoa on arvokasta lapselle.
Vauva 3kk – Vaipanvaihto
Vaipanvaihdot saattavat olla hauskoja kikatushetkiä vauvan kanssa jos vain haluat. Samalla on helppo naurattaa vauvaa ja viihdyttää häntä hoitopöydällä.
Muista, että vauvaa ei saa missään nimessä jättää itsekseen hoitopöydälle, sillä hän melko todennäköisesti tippuu liikutellessaan itseään.
Vauvan peppua ei tarvitse pestä vedellä joka vaipanvaihdon yhteydessä, jos vauva on vain pissannut.
Joissain vaipoissa on kosteusindikaattori, josta näkee onko vaippa kuiva vai märkä. Vaipan painosta tuntee myös helposti onko se täynnä pissaa.
Peppu on pestävä illalla ennen nukkumaan menoa, koska lapsi tulee nukkumaan pidempään vaipassaan. Joillain vauvoilla pepun alue ärtyy herkästi, joten vaippa on vaihdettava tarpeeksi usein.
Ei ole kiva olla hautovassa vaipassa.
Vauvat pissaavat monta kertaa vuorokaudessa, mutta kakkaa saattaa tulla vain muutaman kerran viikossa. Jos vauva kakkaa monta kertaa päivässä on sekin ihan normaalia. Vaihtelu on hyvin yksilöllistä ja samalla vauvallakin saattaa vatsan toiminta muuttua yllättäen.
Vaippa on vaihdettava yöllä jos vauva kakkaa tai jos pissa on vuotanut yli. Jos niin tapahtuu, olet luultavasti käyttänyt vääränkokoisia vaippoja. Kokeile seuraavaksi suurempaa kokoa.
Jotta vaipanvaihto sujuu helposti liikkuessa vauvan kanssa kodin ulkopuolella ota hoitolaukkuun mukaan kaikki tarvittavat tavarat.
Tarvitset puhtaita vaippoja, pyyhkeen, alustan sekä wipes puhdistusliinoja. Vaihtovaatteet kannattaa olla aina mukana.
Iloitse yhdessäolosta 3kk vauvan kanssa
Muista, että tämä pikkuvauva-aika on pian ohi. Vaikka olisit väsynyt koita nauttia näistä ainutlaatuisista hetkistä. Pian ne ovat muisto vain.
Dokumentoi mahdollisimman paljon vauvan kehitystä, joka on todella nopeaa. Kirjoita muistoja, täytä vauvakirjaa, kuvaa ja videoi.
Aivosumussa ja väsyneenä ei todennäköisesti muista myöhemmin pieniä arkisia ilon aiheita, joten kirjoita nekin ylös. Niitä on ihana muistella yhdessä lapsen ja muun perheen kanssa myöhemmin.
Lue seuraavaksi:
- Vauva 1kk
- Vauva 2kk
- Vauva 3kk
- Vauva 4kk – Mitä tapahtuu seuraavaksi?
- Vauva 5kk
- Vauva 6kk
- Vauva 7kk
- Vauva 8kk
- Vauva 9kk
- Vauva 10kk
Lue myös Lapsen unen tarve – Opas hyviin unitottumuksiin
Lue myös vauvan hampaiden puhkeaminen – Mikä avuksi?
Lähteet: Vauvasta leikki-ikäiseksi / Gummerus, What to expect