vauva 2kk

Vauva 2kk – Vauvan kehitys

Vauva 2kk – Vauvan kehitys toisena kuukautena

Tällä sivulla käsitellään, kuinka vauva 2kk kehittyy, ja millaisia kehityksen eri vaiheita sinulla on vanhempana odotettavissa, kun vauvan ikä on noin 2 kuukautta.

Ensimmäisen kuukauden jälkeen alkaa vauvan hoito sujua yleensä jo rutiinilla. Ensimmäisenä kuukautena on ollut paljon opeteltavaa varsinkin esikoisen kanssa: kuinka imettää, kuinka auttaa häntä nukkumaan, ja yleensäkin oppia ymmärtämään vauvan jatkuvia tarpeita.

Tässä vaiheessa perheen yhteinen rytmi alkaa muotoutua.

Vauvan nopea kehitys jatkuu, ja 2kk vauvat alkavat ottaa jo kontaktia vanhempiinsa. Kannattaa kuvata ja videoida paljon vauvaa, sillä usein ensimmäiset hymyt tulevat 2kk ikäisillä vauvoilla. Toki joskus vauva saattaa väläyttää ensimmäisen hymyn jo kuukauden iässä.

Vauvat kasvavat yksilöllisesti, mutta osalle saattaa ensibodyt ja muut pikkuruiset vaatteet käydä pieneksi tässä vaiheessa. Moni haluaa säästää vauvalle muistoksi hänen ensimmäisiä vaatteitaan. Yleensä ristiäiset tai nimiäiset vietetään, kun vauva on 2kk.

naurava vauva

2kk vauva – Mikä on sopiva paino?

Kuten jokainen meistä on huomannut, vauvoja on erilaisia niin painoltaan, pituudeltaan kuin luonteeltaakin.

Yleensä 2kk ikäisellä vauvalla on kuitenkin tietyt viitearvot, joihin turvaudutaan, kun seurataan hänen kehitystään. Viimeistään neuvolassa vieraillessa tämä tulee selväksi kaikille uusille vanhemmille.

2kk vauvan paino – normaalit viitearvot:

  • Tyttö 4 – 6,2 kg
  • Poika 4,1 – 6,9 kg

Näitä viitearvoja tutkaillessa on helppo huomata, että kahden kuukauden ikäisen vauvan painovaihtelu voi olla jopa kolme kiloa. On siis paljon yksilöllisiä tekijöitä, jotka vaikuttavat 2kk vanhan vauvan painoon.

Vauva 2kk mitat – Pituus

Kun katsellaan minkä pituisia kahden kuukauden ikäiset vauvat yleensä ovat, niin sukupuolella ei vielä tässä vaiheessa ole valtavaa merkitystä pituuteen, kuten alla olevat viitepituudet osoittavat.

Vauva 2kk mitat – Mikä on normaali pituus:

  • Tyttövauva 2kk, pituus: 50 – 58 cm
  • Poikavauva 2kk, pituus: 54 – 63 cm

nimen antaminen

2 kk vauvan itku raastaa vanhempien voimavaroja

Jos vauva kärsii koliikista, on itku yleensä kovimmillaan kahden kuukauden iässä. Usein koliikki alkaa helpottaa 3 kuukauden iässä.

On aivan normaalia, että vauvan itkuisuus huolestuttaa ja väsyttää vanhempia. Koliikkiaika on raskasta sekä vauvalle että vanhemmille. Tässä tilanteessa on tärkeä toimia tiiminä ja tukea puolisoaan jaksamisessa. Vuorotelkaa itkuisen lapsen kanssa ja koittakaa saada myös hetki aikaa kaksin.

On myös vauvoja, jotka eivät itke juuri ollenkaan. Jos vauva on hyväntuulinen ja pirteä, on vauvalla kaikki hyvin. Jos vauva sen sijaan on apaattinen ja väsynyt, kannattaa hakeutua lääkäriin: taustalla voi olla jotain hoitoa vaativaa.

Vauva viestii itkullaan esimerkiksi nälkää, märkää vaippaa, väsymystä ja tylsistymistä.

Yleensä 2kk ikäisen vauvan vanhemmat tunnistavat jo vauvansa itkun eri sävyt ja sen mitä hän itkullaan viestittää. Pieni vauva osaa yllättävän hyvin viestiä tarpeistaan.

Jos 2 kk vauvan itku käy sinulle liian rankaksi, laita vauva vaunuihin ja lähde happihyppelylle. Useimmat vauvat rauhoittuvat vaunuissa tai autossa.

pikkuvauva matkustaa

Vauvan kehitys 2kk – Kädet, kordinaatio, liike

Vauva kehittyy 2kk iässä huimaa vauhtia. Pikkuihminen löytää tässä vaiheessa kätensä. Nyrkit avautuvat ja sormet notkistuvat. Hänelle ojennettu esine saattaa pysyä jo hetken aikaa kädessä.

Ensimmäiset kuukaudet vauva harjoittelee pään ja ylävartalon hallintaa erilaisissa asennoissa aina kun on virkeä. Selällään vauva 2kk nostaa kyynärvarret ajoittain alustasta ja potkii vuorotellen molemmilla jaloilla.

Jotkut vauvat saattavat jo käännähtää selältä vatsalleen, mutta se taitaa olla lähinnä vahinko eikä tarkoituksellinen kääntyminen. Siitä se kuitenkin alkaa ja harjoittelu tekee mestarin tässäkin asiassa.

Vauva kohottaa päätään vatsalla ollessaan

2kk vauva – Sosiaalinen ja emotionaalinen kehitys

Olet varmasti huomannut, että 2kk vauva tykkää seurustelusta. Vauva 2kk rauhoittuu sylissä, nähdessään kasvot ja kuullessaan ääniä. Hänen kehityksensä näkyy myös vuorovaikutuksessa häntä hoitavien ihmisten kanssa. Vaikka erilaiset katselulelut ja mobilet kiinnostavat on parasta virikettä yhdessäolo.

iloinen vauveli 2 kuukautta

Muutamia esimerkkejä siitä, mitä voit tehdä 2 kuukauden ikäisen vauvan kanssa:

  • Aikuinen-vauva-tanssi: 2kk vauvan kanssa voi alkaa harrastaa tanssia, kun vauva osaa kannatella niskaa. Tässä lajissa vuorovaikutus kehittyy ja synnyttänyt äiti saa samalla kehonhuoltoa.
  • Vauvahieronta: Vauva rakastaa kosketusta. Hiero ja silittele vauvaa. On olemassa myös vauvahierontakursseja, joissa opetetaan oikeat tekniikat.
  • Äiti-vauva jooga: Tämä laji sopii myös aivan pienille vauvoille. Äiti voi hoitaa ja imettää vauvaa tarpeen mukaan tunnin aikana.
  • Tavatkaa muita perheitä: Muiden samassa tilanteessa olevien kohtaaminen tuo voimavaroja ja kenties lapsetkin alkavat rakentaa ystävyyttä jo vauvasta lähtien. Jos omassa ystäväpiirissä ei ole lapsiarkea viettäviä kannattaa hakeutua äiti-vauvaryhmiin.

Vauva 2 kuukautta – Yöunet

Jotkut vauvat saattavat nukkua jo yön yli, mutta suurin osa herää syömään monta kertaa yössä. Koliikki ja mahavaivat saattavat vaikuttaa vauvan uneen tässä iässä.

Vauva kannattaa totuttaa jo alusta saakka perheen elämänrytmiin, joka kannattaa olla mahdollisimman säännöllinen. Vauvat pitävät rutiineista. Rakenna omat unirituaalit, jotka toistuvat joka ilta. Rituaalit voivat sisältää esimerkiksi kylvyn, unilaulun, iltasadun, hierontaa, vaipanvaihdon ja yöpuvun pukemisen. Jo pienelle vauvalle voi lukea satuja ja totuttaa hänet niihin. Se edistää hänen kielellistä kehitystä.

Nukkumiympäristö kannattaa pitää rauhallisena ja hämäränä. Puhtaat vuodevaatteet ja tuuletettu huone tarjoavat hyvät puitteet makoisille unille. Jotkut tykkäävät käyttää eteerisiä öljyjä makuuhuoneessa. Laventeli tunnetusti rauhoittaa ja monissa vauvan kylpytuotteissa onki laventelia mukana.

Hyvän unen edellytyksiä:

  • Säännöllinen elämänrytmi
  • Rutiinit
  • Sama nukkumaanmenoaika
  • Unirituaalit, sadut, laulut, hieronta, kylpy, suihku jne.
  • Nukkumisympäristön rauhallisuus ja hämäryys
  • Rauhoittuminen nukkumaanmenoajan lähestyessä
  • Lue tästä unikouluohjeet

2 kk vauva nukkumassa

Kahden kuukauden ikäisen vauvan ruokailu

Suuri osa kahden kuukauden ikäisistä vauvoista syö tiheästi jopa 8-12 kertaa vuorokaudessa. Jotkut 2 kk vauvat syövät jopa tunnin välein ja toiset taas saattavat pitää useammankin tunnin taukoja syömisestä.

Täysimetetyt vauvat syövät yleensä tiuhempaan korvikeruokittuihin verrattuna.

Tiheän imun kausia on ensimmäisen vuoden aikana useita. Yksi tiheän imun kausi ajoittuu yleensä 6 viikon kohdalle. Jos imetyksen kanssa on haasteita, kannattaa pyytää rohkeasti apua, sillä usein ongelma voi johtua asennosta ja vauvan väärästä imuotteesta.

Jos lapsesi vaikuttaa väsähtäneeltä ja jos häntä on vaikea saada syömään, ongelmaan kannattaa hakea apua välittömästi.

2kk vauva

Vauva 2kk – Vaipanvaihto

Vaipanvaihdosta kannattaa tehdä hauska yhdessäolon hetki. Hoitopöydälle kannattaa varata kaikki tarvittavat välineet kätevästi käden ulottuville, sillä vauva saattaa jo kierähtää tässä iässä ja tippua. Vauvaa ei saa koskaan jättää vartioimatta hoitopöydälle tai muulle korkealle alustalle.

Vaippa on vauvan ihoa vasten käytännössä koko ajan pieniä ilmakylpyjä lukuunottamatta. Ellet sitten toteuta vaipaton vauva ideologiaa. Pidä siis huoli, että vaippa on mukavasti vauvan päällä. Vaipan tulisi olla tiukasti kiinni vauvan ympärillä. Se ei kuitenkaan saa rajoittaa verenkiertoa. Jos huomaat, että vaippa on liian tiukalla, laita se löysemmälle

Varmista siis, että vaippa istuu hyvin.

Toinen ääripää on vaipan liian löysälle jättäminen. Jos vaippa on liian löysällä, se luiskahtaa pois vauvan päältä ja sen jälkeen pääseekin siivoushommiin.

Ensimmäisten 6–8 elinviikon aikana lapsi kakkaa tavallisesti kerran päivässä. Osa saattaa kuitenkin kakata monta kertaa päivässä ja sekin on aivan normaalia.

vauva 2kk vaipanvaihto

Vaali omaa jaksamistasi 2kk vauvan kanssa

Muista, että hyvinvoiva vanhempi on lapsen etu. Väsynyt ja kiukkuinen vanhempi luo negatiivista energiaa ympärilleen ja vauva vaistoaa sen varmasti. Monesti vanhemman käytös ja energiat vaikuttavat lapseen lisäten esimerkiksi itkuisuutta. Apua saa ja pitää pyytää, ei tarvitse olla supervanhempi, joka ulospäin esittää kaiken jaksavaa.

Fakta on se, että jokainen pienen lapsen vanhempi on joskus väsynyt. Jos muuta väittää niin valehtelee tai ei tiedosta omaa tilaansa. Senpä takia ole itsellesi armollinen ja ole välillä myös itsekäs.

Lepää aina kun voit ja ota apua vastaan aina kun sitä on saatavilla.

Tunnista ajoissa omat voimavarasi. Ilmaisia keinoja vaikuttaa omaan jaksamiseen ovat mm. syvähengitys. Hengitys palauttaa kehon voimavaroja. Ulkoile ja mene luontoon, sillä metsä hoitaa meitä kaikkia.

Kun otat oman jaksamisesi tosissasi, vältät myös todennäköisemmin kaikki vakavat seuraukset fyysisestä ja/tai henkisestä loppuunpalamisesta. Vakavimmillaan raskauden jälkeinen depressio voi aiheuttaa todella vakavaa masennusta, joten ole armollinen itsellesi ja lepää päivisin vauvasi kanssa, koska se ei yleensä onnistu öisin täydellisesti 2kk vauvan kanssa.

Vauvan kehitys artikkelisarja:

Vauva 1kk 
Vauva 2kk
Vauva 3kk
Vauva 4kk
Vauva 5kk
Vauva 6kk
Vauva 7kk
Vauva 8kk
Vauva 9kk
Vauva 10kk

Lue myös Imetysopas – Imetyshetken tulee olla rento äidille ja vauvalle

Lue myös vauvan hampaiden puhkeaminen – Mikä avuksi?

Lähteet: Vauvasta leikki-ikäiseksi / Gummerus, What to expect
Takaisin ylös