Välikausihaalari – Osto-opas vanhemmille
Välikausihaalariksi kutsutaan lasten haalaria jota käytetään ulkovaatteena yleisesti keväästä syksyyn tai alkutalveen. Välikausihaalari on ohuempi verrattuna talvihaalariin ja sen tarkoitus on suojata lasta vedeltä, tuulelta ja kylmyydeltä ulkoillessa.
Välikausihaalari on kokonaan yhtä kappaletta ja joissain on ohut sisävuori tai verkko tai kokonaan irroitettava, vetoketjulla tai napeilla kiinnitettävä irtovuori.
Välikausihaalarissa on yleensä huppu, joka on myös irroitettava. Haalarin lahkeissa ja hihoissa on kuminauha estämässä kylmän ilman pääsyn haalarin sisälle.
Mitä pitää tietää välikausihaalarin hankintaa suunnitellessa?
Suomen ilmasto on hyvin vaihteleva ja lapset tarvitsevat paljon erilaisia vaatteita pärjätäkseen vaihtelevissa olosuhteissa.
Ilma voi vaihdella jopa saman päivän aikana pakkasesta vesisateeseen, ja tuuli voi lisätä vielä ilman kylmyyden tuntua.
Kerrospukeutuminen on Suomessa välttämättömyys ja välikerroksiin ulkovaatteiden alla kannattaa myös kiinnittää huomiota.
Kannattaa satsata siihen, että ne ovat materiaaleiltaan hyviä: lämpimiä, kosteutta poistavia ja mukavia lapsen ihoa vasten.
Välikausihaalarin alle on hyvä jättää tilaa erilaisille vaihtoehdoille välikerrastoja ajatellen sään vaihteluiden mukaan. Oikea koko, helppohoitoinen materiaali ja tekniset ominaisuudet ovat huomionarvoisia seikkoja.
Välikausihaalarin ominaisuudet
Välikausihaalarin tärkeimpiä ominaisuuksia ovat: vettähylkivyys tai täysi vedenpitävyys sekä mukava materiaali.
Eli sen ei pidä olla liian jäykkä lapsen päällä, vaan haalarin tulee olla oikein mitoitettu käyttäjälleen.
Haalarin on hyvä olla myös mahdollisimman tuulenpitävä mutta kuitenkin hengittävä, jotta lapsi pukee haalarin mielellään päälleen.
Täysin vedenpitävä haalarin ongelma on usein valitettavasti se, että kun haalari on vedenpitävä, niin se ei ole silloin hengittävä. Samaan välikausihaalariin on vaikea saada kaikkia toivottuja ominaisuuksia kerralla.
Välikausihaalarin huoltaminen – Muista nämä asiat
Välikausihaalarin huoltaminen voi olla uskottua työläämpää. Materiaalin kanssa kannattaa olla tarkkana, jottei haalarin pintamateriaali ole liian pehmeä tai ”tahmean tuntuinen”.
Se on usein merkki siitä, että haalari saattaa helposti imeä puoleensa esimerkiksi koirankarvoja, pölyä ja muuta likaa ja roskaa mitä eteen sattuu.
Pari tärkeää vinkkiä sinulle:
- Valmistusmateriaali ja pesuohje kannattaa tutkia tarkoin ennen ostopäätöstä.
- Jos et itse ymmärrä materiaalien eroja ja niiden ominaisuuksia käytössä, kannattaa kysyä joltain asian hallitsevalta henkilöltä.
- Yleisesti ottaen on hyvä, jos haalarin voi pestä 40:ssä asteessa tai jopa 60:ssä asteessa, jotta kaikki lika irtoaa eikä pääse pinttymään. Välikausihaalaria ei pidä pestä kuitenkaan liian usein, varsinkaan jos materiaali sisältää teknisiä ominaisuuksia vedenhylkivyyteen. Mitä enemmän haalaria pesee, sitä enemmän vettä hylkivä ominaisuus vähenee.
- Haalarin pesuaineena kannattaa käyttää mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavia pesuaineita ja värilliselle haalarille tietysti värillisen pyykin pesuaine. Huuhteluaineita ei myöskään haalareihin pidä käyttää. Se on toinen asia, mikä tuhoaa nopeasti veden hylkivyyden haalarin pinnalta.
Näiden ohjeiden avulla saat välikausihaalareillesi mahdollisimman pitkän käyttöiän
Välikausihaalareiden käyttöikä ja oikea koko
Moni ostaa välikausihaalarin tarkoituksellisesti hieman liian isona lapselle. Ajatuksena siinä on se, että haalari mahtuisi lapselle alkukeväästä vielä pitkälle syksyyn ja vielä mahdollisesti toisellekin lapselle käytettäväksi.
Ajatus on kaunis ja se on käynyt varmasti jokaisen vanhemman mielessä.
Välikausihaalaria ei kuitenkaan voi ostaa liian suurena, koska ongelmaksi voi muodostua liian pitkät lahkeet, jotka usein kuluvat rikki ennen kuin haalari on edes liian pieni.
Liian iso haalari on myös kylmä, ja esimerkiksi kaula-aukko jää usein liian väljäksi, jolloin kylmä ilma pääsee helposti haalarin sisälle. Mitä kokoihin tulee, sama pätee myös lapsille hankittaviin kenkiin.
Välikausihaalari vai erillinen takki ja housut?
Välikausihaalareiden kirjo on valtava. Haalari koostuu yhdestä kappaleesta ja on luonnollisesti helpompi ja nopeampi pukea päälle kuin erilliset takki ja housut.
Tässä asiassa kannattaa myös kysyä lapsen mielipidettä, jos lapsi sen osaa kertoa. Osa lapsista haluaa ehdottomasti välikausiasunsa haalarina ja osa erillisenä takkina ja housuina.
Haalarin etuna on juurikin sen yksiosaisuus. Ei ole pelkoa että kylmä ilma, vesi tai hiekka pääsee housunkauluksesta sisään. Toisaalta takkia ja housuja voi käyttää myös erikseen. Takin voi esimerkiksi yhdistää farkkuihin tai muuhun haluamaansa alaosaan.
Välikausihaalarin värimaailma
Värimaailma välikausihaalareissa on hyvin monimuotoinen ja värikäs. Yleisesti ottaen lapsille tehdään hyvin värikkäitä haalareita.
Pääväreinä haalareissa näkee paljon sukupuoleen yleisesti sidottuja värejä: pojille sinisensävyjä, vihreitä ja maanläheisiä värejä. Tytöille punaisia, vaaleanpunaisia ja hempeitä pastellisävyjä ja kukkia, palloja sekä raikkaita raitoja.
Värit toistuvat samantyyppisinä vuodesta toiseen, kuosit ja kuvioinnit saattavat jonkin verran vaihdella.
Eri merkit on usein hyvin tunnistettavissa tietyistä väreistä tai kuvioista.
Esimerkkinä Molo Kidsin villieläinkuosit, Polarn O Pyretin yksiväriset tai raidalliset haalarit sekä Lassien kirkkaat punaiset, siniset ja vihreät välikausihaalarit. Monilla merkeillä on värien lisäksi muita tunnistettavia ominaisuuksia lastenvaatteissaan, kuten tietyn muotoiset heijastimet tai merkki aina samassa paikassa.
Tiesithän, että voit lukea enemmänkin muoti- ja vaatejuttuja tästä Muotimutsin suositusta blogista.