Raskausviikko 7 – rv 7

Raskausviikko 7 eli RV 7

Raskausviikko 7 eli RV 7 tuo tullessaan paljon muutoksia sinussa ja vauvassasi, sillä asiat etenevät nopeaa tahtia.

Mikäli et ole vielä käynyt äitiysneuvolassa tai lääkärissä, niin nyt on korkea aika varata aika, sillä näihin aikoihin on hyvä ottaa vauvan kehityksen kannalta tärkeitä tietoja ylös.

Raskausviikko 7
(Kuva: adam w@FlickrCreativeCommons)

Nyt raskautesi alkaa olla jo todenteolla vauhdissa, mikä tarkoittaa myös sitä, että pikku hiljaa ajatukset uudenlaisesta elämästä alkavat täyttää ajatuksia raskausviikolla 7.

7. raskausviikko – Oireet ja muutokset kehossasi

7. raskausviikko ei vielä tuo sen suurempia muutoksia ulkoiseen olemukseesi, mutta olosi voi olla jo hyvin raskas ja turvonnut.

Joillakin naisilla alkaa jo näkyä pienenpieni vatsakumpu. Vauva on kuitenkin vielä aivan liian pieni aiheuttaakseen tämän vatsakummun, joten kyse on enemmänkin raskausturvotuksesta.

Suosikkifarkut eivät kuitenkaan enää välttämättä istu yhtä hyvin, joten kaapista on hyvä alkaa kaivamaan mukavampia lököilyasusteita.

Tästä syystä raskausviikko seitsemän on monille sitä aikaa, kun aletaan kartoittamaan odotusajan vaatekaappia.

7. raskausviikko
(Kuva: worak@FlickrCreativeCommons)

Kärsit todennäköisesti ainakin jonkin verran pienistä päänsäryistä, aamupahoinvoinnista, aroista rinnoista ja joskus oudoistakin ruokahaluista.

Oudoista siksi, koska voit huomata yhtäkkiä tahtovasi ruokaa, jota olet vihannut viime vuosina.

Yksi suurimmista muutoksista, joita kehossasi tapahtuu raskausviikolla 7 on se, että kohdunkaulallesi alkaa muodostua kalvo, joka suojaa kohtua. Raskauden lähestyessä loppua tämä kalvo taas katoaa.

Raskausviikko 7 – Vauvan kehitys RV 7 aikana

Kun raskausviikko 7 saapuu, on vauvasi noin 4-8 mm – eli noin riisinjyväsen – kokoinen.

Kasvonpiirteet alkavat muotoutua suun ja kielen löytäessä muotoaan. Myös silmät kehittyvät ja saavat muun muassa verkkokalvonsa.

Raskausviikko 7 alkio rv 7
(Kuva: Ed Uthman@FlickrCreativeCommons)

Tällä viikolla lapsesi veriryhmä kehittyy. Lihakset, luut ja elimet jatkavat kasvuaan ja kehittymistään, samalla kun suolisto kehittyy.

Nyt maksa on alkanut tuottaa punaisia verisoluja, ja vauvan varpaat ja sormet on mahdollista nähdä ultrassa.

Lisäksi vauvan hampaat ja kieli muotoutuvat, vaikka ne eivät olekaan vielä nähtävissä.

Vinkit raskausviikolle 7

Mikäli et ole jo aikaisemmin tavannut lääkäriä, tee se viimeistään raskausviikolla 7 .

Varmista, että ruokavaliosi on oikeanlainen, ja että mahdolliset lääkityksesi ja lisäravinteesi sopivat raskausajalle.

On erityisen tärkeää, että nautit foolihappoa. Itse asiassa kaikki, mitä laitat suuhusi raskausviikosta 7 eteenpäin, vaikuttaa vahvasti lapsesi kehitykseen.

Raskausviikko 7 vinkit
(Kuva: Thomas Geiregger@FlickrCreativeCommons)

Nyt voi olla hyvä aika myös tutustua muihin alueen odottaviin äiteihin, sillä hormonien jyllätessä on hyvä saada olla myös samassa tilanteessa olevien äitien seurassa ajatuksia ja kokemuksia vaihtaen.

Synnytysvalmennuksiin kannattaa siis mennä jo siitäkin syystä, sillä siellä solmitut kontaktit voivat olla korvaamattomia äitiysaikana.

Se, että ystäväpiiriisi kuuluu samassa tilanteessa olevia äitejä tulee helpottamaan elämääsi yllättävän paljon, joten raskausviikko 7 voi olla hyvä aika alkaa miettimään jo tällaisiakin asioita.

Myös vauvavakuutuksen ottamista kannattaa alkaa miettiä.

Oletko menossa varhaisultraan näillä viikoilla? Tässä yksi tarina Varhaisultra – Pikkukolmosen sydän sykki

Katso seuraavaksi nämä:

Nyt on hyvä aika miettiä sikiöseulontoja. Tiedätkö, että NIPT-testi kertoo luotettavasti vauvan mahdollisista kromosomihäiriöistä ja sukupuolen jo Nt-ultran aikoihin? NIPT-testi otetaan äidin verestä ja sen avulla vältetään turhia lapsivesipunktioita.

Varaudu raudan puutteeseen
Raskauden aikana moni nainen kärsii anemiasta. Tämä huomataan usein vasta raskauden keskivaiheilla hemoglobiinin laskiessa. Ferritiinin eli varastorautojen merkitys vaikuttaa merkittävästi tilanteeseen. Lue tämä Raudan puute vai masennus? niin pystyt varautumaan ajoissa mahdolliseen raudan puutteeseen ja välttämään monet ikävät oireet.

(Lähteet: Gravid.se; 1117.se; Pregnancycorner.com; Katajamäki ja Gyldén, Suomalainen Vauvakirja, Otava 2009) 

 

Takaisin ylös