Raskausviikko 3 – RV 3

Raskausviikko 3 – RV 3

Raskausviikko 3 (RV 3) on edelleen sitä aikaa, kun useat naiset eivät ole varmoja alkaneesta raskaudestaan, vaikka ensioireita onkin jo alkanut esiintyä.

Niinpä monet suuntaavat apteekkiin ostamaan muutaman ylimääräisen raskaustestin, tai vaihtoehtoisesti sopivat tapaamisen terveyskeskukseen.

Raskausviikko 3
(Kuva: Kirsty Hall@FlickrCreativeCommons)

Mikäli et ole varma siitä oletko raskaana, kannattaa sinun sopia aika terveyskeskukseen.

Kun raskaus on varmennettu, pääset äitiysneuvolan järjestelmään, jonka kautta saat kaiken tarvitsemasi huolenpidon seuraavaksi yhdeksäksi kuukaudeksi.

Kun olet sopinut ensimmäisen tapaamisen äitiysneuvolaan, kirjaa etukäteen ylös kaikki kysymyksesi. Ja muista, että raskauden aikana kaikki kysymykset ovat sallittuja ja viisaita.

Hyviä kysymyksiä voivat olla esimerkiksi omien elintapojen muutoksiin tai muuten vain henkilökohtaisiin raskaustuntemuksiisi liittyvät kysymykset.

Kaikki mikä on juuri sinulle tärkeää kannattaa kysyä aina saman tien – oli kyseessä sitten raskausviikko 3 tai mikä tahansa muu viikko.

Tämä on sinun raskaus ja sinä kaipaat mielenrauhaa sen suhteen.

Kolmas raskausviikko eli RV 3 – Oireet ja muutokset kehossasi

Kolmas raskausviikko (RV 3) tarkoittaa sitä, että vauvasi alkaa jo kasvaa kokoa.

Tästä huolimatta monet odottavat äidit menettävät silti painoa, sillä raskauden aiheuttamat hormonaaliset muutokset ovat voineet tuodan mukanaan pahoinvointia ja ruokahalun menetystä.

Myös lihaskrampit ja alapään vuodot ovat täysin normaaleja oireita raskaudestasi. Vaikka kolmannella raskausviikolla oireita ei vielä valtavasti olekaan ainakaan ulkoisesti, niin tässä vaiheessa parhaillaan tapahtuvien sisäisten muutosten kriittisyys täytyy ymmärtää.

Raskausviikko 3 oireet RV 3
(Kuva: thierry ehrmann@FlickrCreativeCommons)

Äitiysneuvolassa sinulle varmasti kerrotaan, kuinka töitä voi jatkaa normaalisti eikä oikeastaan mitään normaaleja aktiviteetteja täydy lähteä vielä tässä RV 3 -vaiheessa lopettamaan.

Ruokavalio kannattaa tarkistaa, jotta vauva saa kaiken tarvitsemansa. Tämä on sellainen asia, josta on hyvä pyytää apua, sillä nykyajan ruokatottumukset ovat niin moninaisia, että aina ei välttämättä olla itsekään tietoisia siitä, mikäli emme saa tarpeeksi jotakin vauvalle tässä vaiheessa tärkeää ruoka-ainetta.

Hyvin suunniteltu raskausajan ruokavalio auttaa myös mielialojen vaihteluun.

Raskausviikko 3 – Vauvan kehitys RV 3 aikana

Kolmannen raskausviikon aikana vauvaa kutsutaan morula-nimellä.

Morula on soluista koostuva pallo, joka moninkertaistuu jatkuvasti.

Noin 30 tuntia hedelmöityksen jälkeen morula jakautuu kahdeksi soluksi, sitten neljäksi, kahdeksaksi ja niin edelleen sen liikkuessa samanaikaisesti munanjohtimista kohtua kohden.

3. raskausviikko
(Kuva: Daniela Quintana@FlickrCreativeCommons)

Kun morula tekee matkaansa, aletaan sitä kutsua alkiorakkulaksi, joka muuttuu ontoksi ja nesteen täyttämäksi.

Viikon loppupuolella alkiorakkula kiinnittyy kohtuun. Kun kiinnittyminen on tapahtunut, alkaa ravinto liikkua sikiölle ja erilaiset jätteet siirtyvät pois sikiöstä.

Raskausviikko 3 tarkoittaa myös sitä, että vauvan tietyt osat alkavat muotoutua. Sukupuoli, silmät, hiukset sekä ihonväri ovat jo määriteltyjä, ja nyt aivot, pää, selkäranka sekä ruoansulatusjärjestelmä alkavat muodostua.

Myös sydän alkaa lyödä ja sikiö on kooltaan noin 2-5 millimetriä. RV 3 onkin todella jännittää aikaa tuleville vanhemmille.

Vinkit raskausviikolle 3

Kolmannella raskausviikolla kannattaa jutella tuttujen kanssa, jotka ovat jo käyneet läpi samat asiat, jotka sinulla ovat edessä.

He kenties osaavat vinkata hyvistä kysymyksistä äitiysneuvolaan, samalla kun jakavat muuta tietoaan.

Raskausviikko 3 vinkit
(Kuva: Wonderlane@FlickrCreativeCommons)

Kannattaa kuitenkin muistaa, että jokainen raskaus on hyvin henkilökohtainen. Sen mitä joku toinen on kokenut, ei tarvitse koskettaa sinua, ja toisinpäin.

Kannattaa jatkaa elämää suhteellisen normaaliin tapaan, ruokavalio- ja elintapamuutokset muistaen.

Ala syömään ruokia, jotka ovat hyväksi vauvasi kehitykselle, mikäli et ole tätä tehnyt jo ennen raskausviikkoa 3. Jos et vielä tutustunut odottavan äidin ruokavalioon, niin tee se tästä.

Katso seuraavaksi nämä:

(Lähteet: Gravid.se; 1117.se; Pregnancycorner.com; Katajamäki ja Gyldén, Suomalainen Vauvakirja, Otava 2009)
Takaisin ylös