Raskauspahoinvointi
Raskauspahoinvointi on raskauden yleisin oire. Kuvotus ja huono olo ovat monen naisen kohdalla ensimmäiset merkit alkaneesta raskaudesta.
Pahoinvoinnin kokeminen raskauden alussa ja sen aikana on hyvin yksilöllistä ja se vaihtelee lievästä etomisen tunteesta jopa kuukausia kestävään jokapäiväiseen oksenteluun.

Jonkinasteista pahoinvointia kokevat kolme neljästä raskaana olevista naisista, mutta vain yhdellä prosentilla oireet äityvät vakaviksi, jolloin pahoinvoinnista käytetään termiä hyperemesis gravidarum.
Mistä raskausajan pahoinvointi johtuu?
Raskauspahoinvoinnin syy on yhä tuntematon, mutta sen on arveltu johtuvan ainakin osittain suuresta ja nopeasti tapahtuvasta hormonitoiminnan muutoksesta.
Koska pahoinvoinnin seurauksena tulevan äidin on syötävä terveellisesti ja pidettävä huolta itsestään, on raskauspahoinvoinnin ajateltu olevan myös luonnon keino suojella sikiötä.
Joillakin äideillä pahoinvointi on todella rajua, kun taas toiset selviävät melkeinpä ilman mitään oireita. On siis hyvin mielenkiintoista, kuinka eri asiat vaikuttavat meihin ihmisiin, ja mitkä syyt näiden erojen taustalla ovat. Ovatko ne esimerkiksi geneettisiä?
Raskaus ja pahoinvointi arjessa
Raskauspahoinvointi alkaa yleensä raskauden 5.–7. viikolla. Jotkut naiset ovat tosin kertoneet lievän kuvotuksen alkaneen jo ennen kuukautisten poisjääntiä. Pahimmillaan oireet ovat yleensä 9.–11. viikoilla ja suurimmalla osalla oireet loppuvat 14. viikkoon mennessä.
Jos raskauspahoinvointi alkaa haitata arkea, on suositeltavaa jättää happamat ruoka-aineet, mausteiset ruoat sekä kahvi pois ruokavaliosta. Oksentelun seurauksena keho on vaarassa kuivua, joten nesteytys on tärkeää. Yleensä nainen itse tietää, mikä tuntuu parhaalta: on hyvä syödä usein pieniä aterioita.
Tyypilliset raskauspahoinvoinnin oireet
On hyvin tavallista, että raskauden aikana jokin tuoksu, joka ennen on tuntunut miellyttävältä, alkaakin kuvottaa. Jopa tietty väri voi alkaa etoa.

Toisaalta raskaus voi aiheuttaa uusia ja omituisia mielitekoja: naisen tekee mieli ruoka-aineita, joista ei ole ennen pitänyt.
Nainen saattaa alkaa himoita myös ravinnoksi kelpaamatonta ainetta kuten maalia, kenkäplankkia, taululiituja tai seinälaastia. Raskauden edetessä ja hormonitoiminnan tasaantuessa himot menevät ohi ja normaalit mieltymykset palautuvat.
Lue myös nämä:
- Lue lisää alkuraskauden erilaisista oireista
- Endometrioosi – Kova kuukautiskipu ei ole normaalia
- Loppuraskauden oireista
- Raskauden ensioireet
- Raskauslaskuri
- 4D-ultra
(Lähteet: Terveyskirjasto; Babycentre; Theseus; Matilda Katajamäki – Outi Gyldén: Suomalainen vauvakirja)