ovulaatio oireet

Ovulaatio-oireet

Ovulaatio oireet – Kuinka tunnistat?

Ovulaatio oireet on helppo bongata, kunhan tietää mitä etsii. Jotkut näistä oireista varoittavat sinua ovulaation lähestymisestä, jotta voit ajoittaa yhdynnän raskauden mahdollistamisen maksimoimiseksi.

Toiset oireista puolestaan kertovat sinulle, että aika on jo mennyt ohi. Vaikka ovulaatio-oireita onkin monia, kaikkia niitä ei kannata yrittää hyödyntää omaa raskautta suunnitellessa: tulet muuten nimittäin hulluksi!

Mikäli mainitsemamme ovulaatio-oireet eivät ilmenny sinulla laisinkaan, kannattaa asiasta keskustella lääkärin kanssa.

Ovulaatio oireet
(Kuva: Sarah Reid@FlickrCreativeCommons)

Ovulaation oireet ovat moninaisia

Ovulaation oireet ovat yllättävän moninaisia. Käymme tässä lyhyesti läpi niistä muutamia, samalla kun paneudumme toisiin hieman syvällisemminkin.

Kaikista näistä löytyy valtavasti lisätietoa internetiä selailemalla.

Ovulaatio-oireita voivat olla muun muassa:

  • Tavallista runsaampi limaneritys. Ovulaatiolimaksikin kutsuttu neste on hajutonta, läpinäkyvää, sitkeän venyvää vuotoa, joka tulee emättimestä. Se voi muistuttaa kiihottumisen yhteydessä ilmenevää kiihottumislimaa. Toisilla ovulaatiolimaa erittyy todella vähän tai hyvin lyhyen aikaa, kun taas toisilla kirkkaan liman päiviä voi olla useampia. Mikäli niitä on useampia, ovulaatio ajoittuu useimmiten niistä viimeiselle päivälle.
  • Kiihottunut olo voi myös kertoa sinulle ovulaatiosta. Luonto siis osaa antaa naisille vinkit siitä, milloin sukuun saataisiin todennäköisimmin lisättyä uutta verta. Miehet olkoon siis varuillaan, mikäli nainen käy baarissa kimppuun tavallista ärhäkämmin: aina ei kyseessä ole uudet hyvin istuvat farmarihoususi, vaan silloin tällöin myös äiti luonto päästää tytöt valloilleen.
  • Poltteluna, vihlontana tai jomotuksena ilmenevä alavatsakipu voi tuntua munasolun irrotessa. Tätä tunnetta voi jatkua muutamista minuuteista muutamiin tunteihin ja kipu voi tuntua myös ennen ovulaatiota.
  • Kehonperuslämpötilan muutos on kenties yleisin tapa löytää paras aika hedelmöityä. Mikäli haluat siis huomata ovulaation jälkeisen pienen nousun kehosi lämpötilassa, mittaa ruumiinlämpösi joka aamu samaan aikaan ennen kuin nouset ylös sängystä. Mikäli lämpötila nousee, voit olla lähes varma ovulaatiosta.
  • Rintojen arkuus ei ole ainoastaan raskauden ensioireita, vaan monet naisista huomaavat rintojen aristuvan myös joko ennen ovulaatiota tai heti sen jälkeen.

Ovulaatio oireet ovat siis melko helposti havaittavissa, kun tietää mitä etsii.

Lue myös nämä:

(Lähteet:Katajamäki ja Gyldén, Suomalainen Vauvakirja, Otava 2009; Americanpregnancy.org; Bellybelly.com.au)
Takaisin ylös