mita-ei-saa-syoda-raskausaikana

Mitä ei saa syödä raskausaikana: ei näitä raskauden aikana

Mitä ei saa syödä raskausaikana: ei näitä raskauden aikana

Mikäli tutustuit jo raskausajan ruokavaliosuosituksiin, niin nyt mietit jo varmaan kuumeisesti, mitä ei saa syödä raskausaikana.

Mikäli etsit muita raskausaikaan liittyviä ohjeistuksia, löydät niitä muun muassa täältä:

Yhden asian jo tiedätkin: alkoholi siirtyy elimistöstäsi suoraan vauvaan, joka on huomattavasti sinua alttiimpi alkoholin haitallisille vaikutuksille.

Hyppää siis suosiolla alkoholin ylitse koko raskautesi ajan!

Mitä ei saa syödä raskausaikana
(Kuva: Stuart Heath@FlickrCreativeCommons)

Tässä listattuna ruokia ja ruoka-aineita, mitä ei saa syödä raskauden aikana:

 • Maksa sisältää paljon A-vitamiinia, joka voi suurempina annoksina vahingoittaa lastasi. Vältä siis maksaa, maksaa sisältäviä ruokia sekä kalanmaksaöljyä.
 • Maksapasteijaa voit syödä, sillä se ei sisällä haitallisia määriä maksaa.
 • Kahvia ja mustaa teetä kannattaa välttää, koska niiden sisältämä kofeiini voi lisätä keskenmenon riskiä. Raskaana ollessasi sinun ei tule nauttia päivittäin yli 300 milligrammaa kofeiinia. Se vastaa noin kolmea puolentoista desilitran kuppia kahvia tai kuutta kahden desilitran mukia mustaa teetä.
 • Muista, että myös cola- ja energiajuomat sisältävät useimmiten kofeiinia, ja monet myös aspartaamia, jonka vaikutuksista ei ole paljoa tutkittua tietoa!

Mitä muuta ei saa syödä raskausaikana?

 • Ole varovainen lisäravinteiden, yrttituotteiden ja luonnonlääkkeiden kanssa, sillä niiden vaikutuksista vauvaan ei yleensä ole tarpeeksi tietoa.
 • Keskustele tällaisista ravintoaineista joko neuvolassa tai raskauslääkärisi kanssa ennen kuin lisäät niitä ruokavalioosi.
 • Vitamiinitablettien suhteen sinun täytyy noudattaa annosohjeistuksia. Ole varovainen varsinkin A-vitamiinin päiväannosten kanssa.
 • Mikäli olet kasvissyöjä, kannattaa tutustua myös kasvissyöjän raskausajan ruokasuosituksiin.
 • Ginseng-tuotteita sinun tulisi välttää koko raskauden ajan ja myös levätuotteiden kanssa kannattaa olla varovainen, koska ne sisältävät yleensä liian paljon jodia, mitä ei saa syödä raskauden aikana tolkuttomia määriä.

Mitä ei saa syödä raskausaikana – Kielletyt ruoat

Raskaus, kielletyt ruoat sekä bakteerit ja parasiitit – mikä miellyttävä aihe. Ei ehkä niinkään, mutta silti hyvin tarpeellinen aihe.

On olemassa nimittäin kaksi tartuntaa, jotka voi saada ruoasta raskaana ollessaan: listeria ja toxoplasma.

Vaikka tartunnan riski onkin suhteellisen pieni, kannattaa tartuntariskiin suhtautua vakavasti, sillä tartunnan sattuessa kohdalle voi se johtaa keskenmenoon tai sikiön vahingoittumiseen.

Tämä on kuitenkin harvinaista, joten tarkoitus ei ole pelotella.

Mitä ei saa syödä raskauden aikana
(Kuva: Jorge Láscar@FlickrCreativeCommons)

Sekä listeria että toxoplasma kuolevat, kun ruoka kypsennetään tarpeeksi kuumassa. Toxoplasma kuolee myös, mikäli ruokaa jäädytetään kolmen vuorokauden ajan. Listeria puolestaan selviää jäädytyksestäkin.

Tässä muutamia vinkkejä, joilla välttää tartunnan riski:

 • Säilytä kylmätavaroita kylmässä ja katso, että jääkaappisi on mielellään +4 Celsiusastetta.
 • Graavattu ja savustettu kala: syö juuri valmistettuja tuotteita.
 • Älä syös raakaa lihaa.
 • Vältä leivänpäällisleikkeleitä sekä kylmiä valmisruokia (varsinkin raskausajan loppua lähestyttäessä).
 • Mikäli haluat syödä kuivattua, savustettua tai graavattua kalaa tai lihaa, niin pakasta se ensin vähintään kolmen vuorokauden ajan.
 • Vältä pehmeitä juustoja koko raskauden ajan.

Saako kalaa syödä raskauden aikana?

Kalasta kannattaa keskustella muutenkin tarkemmin neuvolassa, koska esimerkiksi Itämeren kalat ovat sellaisia mitä ei saa syödä raskausaikana, sillä niiden elohopeapitoisuus on yksinkertaisesti liian korkea.

Kalatiskillä ja ravintoloissa täytyy siis muistaa kysyä kalan alkuperästä.

Suurimmaksi osaksi Suomessa onneksi nautitaan esimerkiksi norjalaista lohta, joten asiasta ei kannata panikoida.

Raskaus kielletyt ruoat
(Kuva: Jorge Láscar@FlickrCreativeCommons)

Muista myös huuhdella vihannekset ja hedelmät sekä pestä kätesi aina ennen ruoanlaittoa ja myös välissä; jos esimerkiksi käsittelet salaattia leikattuasi ensin lihaa.

Raskaus ja kielletyt ruoat –lista on itse asiassa melko helppoa muistaa, kunhan on hereillä kaupassa ja ravintoloissa vieraillessaan.

HUOM! Tämä lista ei ole kaikin puolin kattava, joten pyydäthän viimeisimpiin suosituksiin perustuvan listan raskausajan kielletyistä ruoista esimerkiksi äitiysneuvolasta.

Inkivääri ja raskaus

Monia mietityttää myös inkivääri ja raskaus – miten inkiväärin käytön suhteen pitäisi toimia raskauden aikana?

Välillä ei tunnu olevan tietoa edes siitä, voiko esimerkiksi inkiväärillä maustettua teetä juoda raskausaikana. Tässä siis hieman selvennystä inkivääri-raskaus –yhtälöön.

Suomessa elintarvikkeita valvova taho, Evira, toteaan inkiväärin käytöstä olevan sen verran vähän tutkittua tietoa raskausaikana, että sen suhteen kannattaa noudattaa varovaisuutta. Lue Yle:n artikkeli asiasta.

Inkivääri sisältää kuitenkin ainesosia, joista osalla saattaa olla sikiötä vahingoittavia vaikutuksia. Heidän mukaansa ei siis kannata raskauden aikana käyttää inkivääriä tai inkiväärituotteita laisinkaan.

Inkivääri raskaus
(Kuva: Liz Mc@FlickrCreativeCommons)

Inkiväärituotteiden pakkauksissa tulisikin olla merkinnät siitä, että niiden käyttöä ei suositella raskaana oleville naisille.

Inkivääri ja raskaus ovat kuitenkin vielä sen verran tutkimatonta aluetta, että tähän tulee varmasti tulemaan monia tarkennuksia tulevina vuosina.

Samalla tapaa koko mitä ei saa syödä raskausaikana -lista tulee elämään vielä paljon tulevina vuosina.

Lue myös nämä:

(Lähteet: Evira;Katajamäki ja Gyldén, Suomalainen Vauvakirja, Otava 2009; Viforaldrar.se; Familjeliv.se)
Takaisin ylös