lasten-talvikengat-

Lasten talvikengät – Mitä sinun tulee tietää

Lasten talvikengät – Opas vanhemmille

Syksy loppuu siihen, kun ilmassa alkaa tuoksua talvi. On aika hankkia talvikengät lapselle. Lasten talvikengät ovat yksi tärkeimpiä asioita talvivarusteista.

Suomen talvi on nykyään hyvin vaihtelevaa: räntää, pakkasta, sohjoa, vettä, kuraa, jäätä. Joskus harvoin saattaa jopa aurinko pilkahtaa.

Lasten talvikengiltä vaaditaan paljon, joten niiden olisi hyvä olla lämpimät mutta hengittävät, vettähylkivät tai vedenpitävät, kevyet ja sopivasti taipuisat.

Yleisesti ottaen lasten talvikengät ovat varrellisia, pitkällä tai hieman lyhyemmällä varrella. Pitkävartisia suositaan enemmän, koska luonnollisesti ne pitävät paremmin lämpimän ilman sisällä ja kylmän ulkona.

Lasten talvikenkien oikean koon valinta

Lapsille talvikenkiä hankittaessa kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota oikean koon valintaan. Talvikengän on hyvä olla sen verran reilu, että lämmin ilma pääsee kiertämään kengän sisällä.

Liian pienet kengät ovat kylmät ja ahdistavat. Pahimmillaan ne voivat aiheuttaa jopa rakkoja jalkoihin.

Jos lasten talvikengät ovat liian suuret, on niiden kanssa ikävä kävellä, ja lapsen kasvava jalka saattaa alkaa vääntymään virheasentoihin. Jokaisen on hyvä oman lapsen kohdalla miettiä pitääkö kengän sisälle mahtua villasukka tai lämpöpohjallinen.

lasten talvikengat koko

Se mikä toimii toiselle, ei välttämättä toimi toiselle. Villasukka/lämpöpohjallinen vie aina ekstratilaa kengän sisältä. Jotkut lapset eivät suostu käyttämään villasukkia, ja jotkut voivat saada jopa allergisia reaktioita niistä.

Talvikengät lapselle kestävyysnäkökulmasta

Lasten talvikengät ovat kovassa rasituksessa vaihtelevassa ilmastossamme. Usein talvikengät kuitenkin kestävät kohtuu hyvin läpi talven, ja osa meistä vanhemmista kierrättääkin kenkiä seuraavalle lapselle tai laittaa ne kirpputorille myyntiin.

Lapsen jalka kasvaa usein sykäyksittäin, josta johtuen edellistalven kengät harvemmin enää mahtuvat seuraavana talvena saman lapsen jalkaan.

lasten talvikengat merkit

Hyvälaatuisilla käytetyillä lasten kengillä on kohtuuhyvä jälleenmyyntiarvo: 80€ maksaneista kengistä voi saada vielä 40€, kun kengät on hyvin pidetty. Kannattaa siis miettiä tällaisiakin asioita, kun hankkii talvikengät lapselle, tai lasten kengät yleensäkin.

Lasten goretex kengät – hyvä valinta?

Gore-Tex on PTFE-muovista valmistettua mikrohuokoista kalvoa. Vaikka se on vedenpitävää, niin siitä huolimatta Gore-Tex-kangas hengittää, koska sen kalvossa olevat huokoset estävät vesipisaroiden läpipääsyn ulkopuolelta, mutta sisäpuolella oleva hienojakoisempi höyry pääsee kalvon läpi.

Kun hankinnassa on lasten talvikengät, niin muista, että Gore-Tex-jalkineissa varpaisiin pitäisi aina jäädä 5-10mm:n käyntivara.

Jos kenkä on liian pieni, ja isovarpaan kynsi hiertää vuorimateriaalin rikki, menee kalvo puhki. Tällöin kenkä ei enää ole vedenpitävä.

lasten talvikengat goretex

Muista, että Gore-tex ei kuitenkaan korvaa kumisaapasta, vaan kumisaappaat ovat edelleen se paras vaihtoehto vesikeleillä. Toisena hyvänä vaihtoehtona ovat ns. kumikärkikengät: muun muassa Sorelin ja Timberlandin mallistoista löytyy kumikärkisiä vaihtoehtoja lasten talvikengistä.

Timberland valmistaa myös vanhaa klassikkokenkää, lempinimeltään ”Yellow Boot”. Kyseessä on vedenpitävä nahkakenkä, jota on valmistettu jo 70-luvulta asti. Mallistosta löytyy kenkää eri väreissä niin lapsille kuin aikuisillekin.

Lasten talvikenkien hinnat

Lasten talvikenkien hintahaarukka on hyvin laaja. Valitettava fakta on se, että kallis kenkä on monesti kaikinpuolin myös parempi. Sanonta ”halvalla ei hyvää saa” pitää kenkienkin kohdalla paikkansa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö kaikissa hintaluokissa olisi laadukkaampia ja vähemmän laadukkaampia vaihtoehtoja.

Kannattaa siis tehdä kotiläksyt ennenkuin lähdetään kaupoille hakemaan ne lasten talvikengät.

Marketeista saattaa saada marketin oman tuotannon talvikenkiä edullisesti, jopa 20-50 eurolla. Tosin tänä päivänä marketeista löytyy myös laadukkaita merkkikenkiäkin, kuten Reiman talvikengät.

lasten talvikengat hinta

Laadukkaista talvikengistä saa yleensä pulittaa vähintään 80€, joistakin jopa 160€. Kannattaa kuitenkin säilyttää järki näissä asioissa, koska laadukkaita kenkiä saa myös kohtuuhinnalla, ja esimerkiksi käytettyjä lasten talvikenkiä löytyy usein muun muassa lastenvaatekirppiksiltä.

Kannattaako käytettyjä lasten talvikenkiä myydä tai ostaa?

Käytettyjä lasten talvikenkiä voi ja kannattaa kierrättää. Usein kengät säilyvät varsin käyttökelpoisina seuraavallekin käyttäjälleen. Käytettyjä kenkiä ostaessa kannattaa toki katsoa, että kengät eivät ole linttaan astuttuja, eivätkä ne ole muotoutuneet liiaksi edellisen käyttäjänsä jalan mukaan.

Käytettyjä kenkiä kannattaa aina sovittaa kuten uusiakin. Käytettyjen talvikenkien haasteena on usein karvavuori, joka on painunut kasaan, eikä näin ollen enää toimii lämpöä pitävänä elementtinä.

Kannattaa miettiä kuinka ahkerasti aikoo käytettyjä kenkiä käyttää. Tuleeko niistä niin sanotut varakengät vai käytetäänkö niitä päivittäin. Sen mukaan käytetyistä kannattaa maksaa.

Mistä käytettyjä lasten talvikenkiä löytää?

Käytettyjä lasten talvikenkiä löytää kirpputoreilta, varsinkin lastenvaatteisiin erikoistuneilta kirpputoreilta, nettikirppiksiltä, Tori.fi:stä, Huutonet:stä, ja Facebookin alueellisista kirppisryhmistä.

lasten talvikengat

Lisäksi kannattaa rohkeasti kysellä omilta ystäviltään, joiden lapset ovat jo hieman vanhempia kuin omasi. Monesti sitä ihan turhaan säilytetään ylimääräistä tavaraa omissa kaapeissa, eikä laiteta niitä kiertämään.

Lasten talvikengät ovat yksi sellainen asia, joista joku hyötyy aivan varmasti, joten kannattaa laittaa ne eteenpäin seuraavalle lapselle.

Täältä voit lukea lisää tarpeellista tietoa lasten kengistä.

 

Takaisin ylös