lasten kengat

Lasten kengät

Lasten kengät – Mitä sinun tulee tietää?

Lasten kengät, mikä viidakko. Lasten kenkiä löytyy erilaisia erilaisille ilmoille ja monenlaisiin käyttötarkoituksiin. Silti tuntuu, ettei Suomesta löydy vieläkään riittävästi eri vaihtoehtoja, varsinkin jos puhutaan vedenpitävistä kengistä.

Lapsille löytyy talvilenkkareita, toppakenkiä, pintanahkaa, mokkaa, keinokuitua, kumikärkisiä, varrellisia, varrettomia, nauhoilla ja ilman. Jokaiselle säälle löytyy omat vaihtoehtonsa ja useampi pari vuoden aikana tulee varmasti hankittuakin.

Mitä vaihtoehtoja sinulla on lasten kengissä?

Vuoden aikana monelle perheelle kertyy kaappiin juhlakengät, ulkokengät, tennarit/koriskengät, juoksukengät, kumisaappaat, varvastossut, varrelliset kengät, vedenpitävät kengät, pakkaskengät ja jopa ns. uimakengät. Lasten kengistä löytyy siis todella paljon valinnanvaraa.

Yhdellä parilla ei kukaan pärjää läpi vuoden, joten niinpä talvea varten lapselle hankitaan usein pakkasenkestävät varrelliset talvikengät, vuorelliset kumisaappaat ja ns. paremmat kengät kauppa- ja kyläreissuja varten.

lasten kengat lenkkarit

Kevät-kesällä vasta kenkiä tarvitaankin. Kevään kurakelejä varten tarvitaan vuorettomat kumisaappaat, joihin voi viileän kelin yllättäessä myös laittaa villasukat suojaamaan pientä jalkaa. Kumisaappaiden lisäksi suosittuja ovat erilaiset lenkkarit. Tytöt viihtyvät usein myös kesän tullessa ballerinoissa, sandaaleissa tai varvastossuissa. Pojat tuntuvat viihtyvän niissä, mitkä saa helposti ja nopeasti jalkaan: yleensä lenkkareissa, koristossuissa, sporttisandaaleissa tai erilaisissa kangaskengissä.

Lasten kengät – mitä materiaalia?

Materiaalivaihtoehtoja lasten kengistä löytyy useita, kuten aikuistenkin kengistä. Suomessa suosituimpia lienevät erilaiset keinokuituiset vedenpitävät (mm. Goretex) kengät. On kehitetty erilaisia kalvorakenteita ja käsittelyjä vedenpitävyyden parantamiseksi.

lasten kengat malli

Kesäkenkiä löytyy myös puuvillaisena, esimerkiksi espadrillo-tyyppisiä kenkiä sekä muita kangastossuja. Kun kyseessä on lasten kengät, niin pintanahka on materiaalina myös hyvä hengittävyytensä ja mukautuvuutensa ansiosta. Hyvästä nahkakengästä tulee kuin toinen iho.

Mokkanahka on materiaalina kaunis, mutta hyvin arka. Se vaatii myös paljon huoltoa, jonka vuoksi sitä ei kovin innokkaasti lapsiperheissä suosita, koska lasten kengät jäävät helposti arjen kiireiden vuoksi huoltamatta.

Mitkä ovat suosittuja lastenkenkämerkkejä?

Jokaisella lienee omat suosikkinsa lastenkenkärintamalla. Suomessa myytäviä merkkejä ovat muun muassa:

 • Kuoma
 • Timberland
 • Geox
 • Nike
 • Converse
 • Adidas
 • Ecco
 • Viking
 • Kangaroos
 • Superfit
 • Tango
 • Chicco
 • Crocs
 • DC Shoes
 • Emu
 • UGG
 • Havaianas
 • Merrell
 • Palladium
 • Puma
 • Sorel
 • Superga
 • Vans
 • Pomar

lasten kengat merkit

Tässä vain muutama esimerkki, sillä lastenkenkämerkkejä on loputtomasti ja monella merkillä omat uskolliset käyttäjänsä.

Mitä lasten kenkien ominaisuuksia kannattaa miettiä?

Jotta lasten kenkä on hyvä ja mukava jalassa, sen pitää olla kevyt, taipuisa ja oikean kokoinen. Kengän taipuisuutta voi testata taivuttamalla kenkää niin, että pohja taipuu. Se ei taivu, jos kenkä on liian jäykkä.

Kenkien pitää olla kevytrakenteiset, kuitenkin jalkaa oikeista kohdista tukien. Lesti valitaan oman jalan muotoa mukaillen. Liian leveä tai kapea lesti voi aiheuttaa ongelmia lapsen jaloille.

Kannattaa myös tutustua lasten paljasjalkakenkiin, koska niissä on juuri sellaisia ominaisuuksia, joita meidän vanhempien tulisi suosia.

Lasten kengät koko – Mikä on sopiva?

On hyvä muistaa, että on kenkä muuten kuinka hyvä tahansa, niin se ei tue jalkaterän kehitystä, jos se on väärän kokoinen. Väärän kokoinen kenkä voi aiheuttaa pitkässä juoksussa selän tai jopa koko vartalon virheasentoja. Oikean kokoisessa kengässä jalkaterät eivätkä varpaat puristu, vaan ovat luonnollisessa asennossaan.

lasten kengat koko

Älä kuitenkaan tuijota kengän kokonumeroa, sillä eri valmistajilla saattaa olla hyvinkin paljon toisistaan poikkeavat numerointijärjestelmät. Englantilainen, amerikkalainen ja ranskalainen numerointijärjestelmä on kukin omanlaisensa. Jalkaterän mittaaminen on aina paras vaihtoehto oikean koon määrittämiseksi.

Lasten kengän leveyden sopivuus selviää vain kokeilemalla. Saman kokoinen ja mallinen lasten kenkä voi tuntua hyvin erilaiselta, riippuen onko kengän materiaali nahkaa vai keinokuitua. Yleistä on myös, että toinen jalka on isompi kuin toinen, joten sovitettaessa kannattaa aina sovittaa kenkää isompaan jalkaan.

Jos ostat lapselle kenkiä ilman lasta, niin lapsen jalasta voi piirtää ääriviivat vahvalle paperille siten, että lapsi seisoo paperin päällä ja piirrät lapsen jalasta mallin. Varpaat mahdollisimman suoraksi ja piirrä kynällä kohtisuoraan. Kantapään ja jalan sisäkaaren kohdalla kynää täytyy hieman kallistaa että mallista tulee realistisen näköinen. Ennenkuin leikkaat mallin, lisää ukkovarpaan eteen 1-1,5 cm käyntivaraa.

Tämän lisäksi kannattaa jättää ns. kasvuvaraa muutama milli.

Oikea kengänkoko löytyy mallailemalla mallipohjallista kengän sisälle. Jos mallipohjallinen sopii kenkään hyvin, on koko oikea. Samalla tapaa kuin välikausihaalareiden kokovalinnoissa, koko ei missään nimessä saa olla aivan liian iso.

Kenkä ja sukka ne yhteen sopii

Kun puhutaan kengistä, niin huomiota kannattaa myös kiinnittää sukkiin. Usein kuvitellaan, että sukalla ei ole merkittävää roolia jalkojen hyvinvoinnin kannalta. Väärin! Keinokuidut sukissa ovat hyviä kitkanpoistajia ja kuljettavat hikeä iholta sukkien ja kenkien ulkopuolelle. Sama pätee myös lasten kenkiin ja sukkiin.

lasten kengat sukat

Villasukat ovat parhaat, sillä ne lämmittävät ja hengittävät. Uusinta sukkateknologiaa on lisätä hoitavia aineita sukkamateriaaleihin. Esimerkiksi hopea hoitaa ihoa ja vähentää muun muassa bakteerien kasvua sekä vähentää hajuhaittoja.

Tärkeä vinkki! Osta lasten kengät aina illalla, tai ota mitat jalasta illalla.

Myös lapsen jalat turpoavat päivän mittaan, jolloin jalka on illalla suurimmillaan. Näin vältyt vääränkokoisten kenkien hankinnalta. Se on erityisen tärkeää, kun kyseessä on lasten kengät.

=> Tutustu tästä välikausihaalariopukseemme

Takaisin ylös