Kestovaippa

Kestovaippa – Se uudelleen käytettävä vaihtoehto

Kestovaippa on uudelleen käytettävä vaippa, joka on valmistettu luonnon kuiduista, keinotekoisista materiaaleista tai näiden sekoituksesta.

Usein ne on valmistettu teollisesta puuvillasta, joka on valkaistu täysin valkoiseksi tai jätetty luonnollisen kuidun väriseksi.

Kestovaippa
(Kuva: Donnie Ray Jones@FlickrCreativeCommons)

Moderni kestovaippa on monimuotoinen, sillä niitä on saatavina jos minkälaisia.

Nykyään niiden muotoilukin vastaa pitkälti tavallisten kertakäyttövaippojen designia, joten niissä vuosien varrella tapahtuneita innovaatioita on tuotu onnistuneesti myös kestovaippamaailmaan.

Niinpä materiaalit pystyvät nykyään siirtämään kosteutta pois vauvan iholta, samalla kun istuvuus on todella hyvä. Kestovaippa tekee siis uutta tuloaan.

Kestovaipat – Miksi?

Kestovaipat ovat kärsineet pitkään huonosta imagostaan, johon liittyy uskomus siitä, että niiden kanssa saa seistä päivittäin vauvan kakka sormien välissä kylpyhuoneessa poimien omista vaatteistaan viimeisiä ripulin jyviä, jotka ovat jääneet pesukoneen pohjalle.

Mutta onko kestovaippaelämä tosiaan tällaista?

Todellisuudessa nykyajan kestovaipat ovat helppokäyttöisiä ja kauniita.

Ne vaativat oman pyykkirutiininsa, mutta niin kuin kaikki rutiinit, tähänkin tottuu helposti. Bonuksena tulevat hyvä mieli luontoystävällisyydestä sekä konkreettisesti käteen jäävänä ylimääräisenä rahana.

Kestovaipat
(Kuva: Donnie Ray Jones@FlickrCreativeCommons)

Yhä useammissa perheissä ollaan niin sanottuja sekakäyttäjiä, mikä vaippamaailmassa tarkoittaa sitä, että kotona käytetään päivisin kestovaippoja ja öisin tai reissussa turvaudutaan sitten kertakäyttövaihtoehtoihin.

Ajatusleikki tämän takana on suhteellisen mielenkiintoinen, sillä yksi kestovaippa päivässä säästää 365 vaippaa vuodessa kaatopaikalta.

Kestovaipat – Kokemuksia

Saimme kerättyä sivullemme muutamia kestovaipat-kokemuksia, jotta saamme kuulla kestovaippojen käyttäjiltä, millaista vaippaelämää näissä perheissä vietetään:

”Kestovaipat ovat sopineet meidän perheelle valtavan hyvin. Sen lisäksi että ne säästävät luontoa, säästävät ne perheessämme myös rahaa sen verran, että niillä rahoilla pystymme tekemään vuosittain vaikka mitä hauskaa. Ja ihan vaan tiedoksenne, kukaan ei ole ikinä meillä vieraillessaan huomannut mistään, että käytämme kestovaippoja, joten mitään erityistä tuoksua niistä ei irtoa. Minulla ei jostain syystä ikinä ollut mitään kestovaippakompleksia, joten lähdimme mieheni skeptisyyden säestämänä testaamaan kestovaippaelämää muutamaksi viikoksi ja jäimme sille tielle. Suosittelen kaikille!” –Jonna, 31-v.

Kestovaippa-kokemuksia
(Kuva: Ann Marie Michaels@FlickrCreativeCommons)

”Kestovaipat tuntuivat meistä aluksi melko kalliilta, kunnes ymmärsimme kustannusten jakautuvan pidemmälle aikavälille.

Nyt kun myös perheen toinen lapsi käyttää kestiksiä, ovat säästöt vielä suurempia. Olemme tosin ostaneet omia kestovaippojamme paljon kirpputoreilta, koska monilla on esimerkiksi ollut äitiyspakkauksesta saatuja kestiksiä myynnissä eurolla tai kahdella. 

Aluksi mietitytti lähinnä kestovaippojen pesu, mutta se on osoittautunut odotettua helpommaksi. Yleensä huuhtelen kakan pois vaipasta käsisuihkun avulla, jonka jälkeen laitan ne odottamaan pesua mahdollisimman ilmavasti kannelliseen koriin.

Koriin olen laittanut muutaman tipan teepuuöljyä, mikä estää kaikki mahdolliset hajut. Kun pesun aika tulee, pesen kestovaipat yleensä vähintään joka toinen päivä 60 asteessa. Silloin tällöin keittopesen vielä vaipat 95 asteessa.” –Sari, 24-v.

Millaisia kestovaippa-kokemuksia sinulla on?

>> Lue täältä miksi kestovaippailu kannattaa

Tutustu tästä Kestovaippayhdistyksen toimintaan.

Lue myös nämä:

(Lähteet: Katajamäki ja Gyldén, Suomalainen Vauvakirja, Otava 2009; Kestovaippayhdistys.fi)
Takaisin ylös