aitiyspakkaus

Äitiyspakkaus

Äitiyspakkaus

Äitiyspakkaus on tuttu käytännössä kaikille suomalaisille vähintään käsitetasolla.

Kelan äideille myöntämä äityisavaustus on kerännyt paljon huomiota myös maamme rajojen ulkopuolelle, ja monessa maassa onkin kokeiltu suomalaisen esimerkin innoittamana äitiyspakkausta – laajiten Skotlannissa vuonna 2017.

Äitiyspakkaus kuuluu kaikille Suomen sosiaaliturvan piiriin kuuluville äideille. Sitä voi hakea raskauden kestettyä vähintään 154 päivää.

Viimeistään sitä on haettava kaksi kuukautta ennen laskettua aikaa. Hakeminen onnistuu Kelan verkkosivuilla.

Tarjolla on myös vaihtoehto valita äititysavustuksena rahallinen avustus itse pakkauksen sijaan. Vuonna 2016 rahallisen avustuksen määrä oli 140 euroa.

Ensisynnyttäjät valitsevat kuitenkin milteipä aina pakkauksen, kaikista äideistäkin vain noin kolmannes valitsee rahallisen avustuksen.

Esimerkiksi kaksosperheessä voidaan kuitenkin valita yhdistelmänä yksi pakkaus ja 140 euron avustus.

Äitiyspakkauksen historiaa 

Nykymuotoisen pakkauksen historia juontaa juurensa ns. kiertokoreihin. Niitä Mannerheimin Lastensuojeluliitto myönsi lainattavaksi vähävaraisille äideille 1920-luvulta alkaen.

Vähävaraisuus ei enää ole pakkauksen myöntämisen peruste, vaan avustus myönnetään kaikille sitä hakeville äideille varallisuudesta riippumatta.

Kiertokoreihin kuului vaatteita ja muita lasten tarvitsemia tekstiilejä, jotka palautettiin kiertoon lapsen kasvettua niistä ulos. Korien sisältämien tuotteiden kirjo oli siis huomattavasti kapeampi kuin nykyisin.

aitiyspakkaus
(Kuva: Annika Söderblom © Kela)

Hyväntekeväisyydestä sosiaalihuoltoon siirryttiin äitiyspakkauksen suhteen vuonna 1937, jolloin äitiysavustuksesta säädettiin laki.

Vielä tällöinkin kyse oli vain vähävaraisille tarkoitetusta avustuksesta. Se myönnettiin vain äideille, jotka olivat raskausaikana hakeutuneet julkisen terveydenhuollon piiriin.

Näin pyrittiin hillitsemään myös vielä tuolloin maassamme vallinnutta suurta lapsikuolleisuutta. 

Varallisuus tai sen puute avustuksen myöntämisen kriteerinä poistettiin vuonna 1949.

Kelan vastuulla äitiysavustuksesta ja pakkauksen toimittamisesta on ollut vuodesta 1994 lähtien. Pakkaus on myös adoptioperheiden saatavilla.

Äitiyspakkaus ja sen sisältö

Tekstiilien ohella äitiyspakkaus sisältää nykyään paljon muutakin.

Äitiyspakkauksen sisältö vaihtuu vuosittain, vaikkakin tuotteet pääasiallisesti säilyvät ainakin toiminnallisesti samoina. Vaatteissa kuitenkin vaihdetaan kuosia.

Pakkaus jaetaan aina varastosta loppun asti, eli esimerkiksi vuoden 2016 pakkausta jaetaan vielä keväällä 2017, sillä vuonna 2016 pakkausten menekki oli arvioitua vähäisempi.

aitiyspakkaus-sisalto
(Kuva: Annika Söderblom © Kela)

Yhteensä erilaisia tuotenimikkeitä äitiyspakkauksessa on hieman alle 40, varsinaisia tuotteita noin 50. Pääpaino on yhä edelleen vaatteissa ja tekstiileissä.

Koska ilmastomme on mitä on suurine kausivaihteluineen, on tämä otettu pakkauksessa myös huomioon: mukana tulevat myös talviset ulkovaatteet.

aitiyspakkaus-talvivaatteet
(Kuva: Annika Söderblom © Kela)

Potkuhousuja ja puolipotkuhousuja pakkauksessa on useampia, samaten erilaisia bodyja.

Sukat ja lapaset kuuluvat myös vakiovarustukseen. Ihanien lastenvaatteiden lisäksi tekstiilituotteissa ovat edustettuna tietenkin petivaatteet, mutta esimerkiksi myös kylpypyyhe, ruokalappu ja sideharsoliinat.

aitiyspakkauksen body
(Kuva: Annika Söderblom © Kela)

Äitiyspakkaus sisältää myös kattavat valikoiman hygieniatarvikkeita hammasharjasta ja kuumemittarista aina nännivoiteeseen ja talkkiin.

Samaten pakkauksessa toimitetaan pieni määrä kondomeja, mikä onkin aiheuttanut monenmoista vitsailua.

Henkistä virikettä lapselle tarjoavat pehmolelu ja niin kutsuttu ensikirja. Ehkä valikoimiin tulee joskus vielä kätevä rintapumppukin?

aitiyspakkauksen vauvapeite
(Kuva: Annika Söderblom © Kela)

Hyvä muistaa äitiyspakkauksesta

Helpoiten äitiyspakkauksen suhteen unohtuu yksi asia – sen hakeminen. Sitä (tai rahana maksettavaa avustusta) ei myönnetä ja toimiteta automaattisesti, vaan sitä pitää hakea Kelalta erikseen.

Myös ajankohdalla on merkitystä, sillä pakkauksen hakeminen ei onnistu enää pienokaisen jo saavuttua maailmaan.

Kela ei sitä myöskään voi erikseen myydä. Kuten jo alussa totesimme, aikaisintaan hakemuksen voi laittaa vireille 154 raskauspäivän jälkeen, viimeistään 2 kk ennen laskettua aikaa.

Hakemuksen liitteenä tulee olla myös raskaustodistus, jonka äiti saa lääkäristä tai neuvolasta.

Terveystarkastus tulee tehdä ennen viidennen raskauskuukauden alkua (tutustu täältä raskausviikkoihin). Samalla kertaa voidaan hakea äitiysavustuksen ohella myös lapsilisää ja äitiysrahaa. 

On myös hyvä muistaa, että aivan kaikkea tarpeellista ei äitiyspakkaus sisällä, vaikka pieni vauva ei kovin paljoa tarvitsekaan.

Esimerkiksi lastenvaunut tulee jokaisen hankkia itse. Onneksi käytettyjen vaunujen markkinat ovat varsin runsaat. Sama pätee myös vauvansänkyyn, joka tulee hankkia itse. 

>> Tutustu täältä vuoden 2017 äitiyspakkauksen sisältöön

Takaisin ylös