Äidinmaidon säilyvyys

Äidinmaidon säilyvyys

Äidinmaidon säilyvyys on asia, josta äidit saavat lähteestä riippuen erilaista tietoa. Viimeisimpien tutkimusten mukaan rintamaidon säilyvyys on kuitenkin oletettua parempi, sillä sitä voidaan säilöä jääkaapissa jopa neljä vuorokautta.

Sen jälkeen maidon bakteeritasot alkavat kuitenkin nousta ja ravintokoostumus kärsiä.

aidinmaidon sailyvyys
(Kuva: Bart Everson@FlickrCreativeCommons)

Kyseisessä tutkimuksessa otettiin näytteitä 36 äidiltä, joiden vauvat olivat noin kuukauden ikäisiä.

Kun heidän rintamaitoaan laitettiin noin neljäasteiseen jääkaappiin, huomattiin ettei sen happamuudessa, bakteeritasoissa, hyvänlaatuisissa rasvoissa tai äidiltä peräisin olevissa immuunijärjestelmän proteiineissa tapahtunut juurikaan muutoksia yhden, kahden, kolmen tai neljän vuorokauden aikana.

Harhakäsitys äidinmaidon säilyvyydestä

Yleisesti tuntuu olevan vallalla sellainen harhakäsitys äidinmaidon säilyvyydestä, että sitä voitaisiin säilyttää jääkaapissa jopa kahdeksan vuorokautta.

Totuus on kuitenkin se, että kotioloissa rintamaito tulisi käyttää muutaman päivän sisällä, vaikka se joidenkin tutkimusten mukaan säilyisikin pidempään.

Asiasta on siis tosiaan olemassa monenlaista tietoa, mutta on suositeltavaa säilyttää äidinmaitoa jääkaapissa korkeintaan kolme päivää. Tämän jälkeen vaarana on muun muassa bakteeritasojen nousu.

Äidinmaidon säilytys

Äidinmaidon säilytys kannattaa tehdä puhtaissa ja kuivissa astioissa. Pullot sopivat oikein hyvin rintamaidon säilyttämiseen, ja ne tulee varustaa päiväyksellä.

Kun rintamaitoa sisältävät pullot on merkattu päiväyksellä ja laitettu jääkaappiin, kannattaa seuraavaksi tarkistaa, että jääkaapin lämpötila on noin neljä astetta eikä yhtään enempää.

aidinmaidon sailytys
(Kuva: Daniel Lobo@FlickrCreativeCommons)

Kun rintamaitoa säilötään alkaa sen pinnalle kertyä rasvaa. Tästä johtuen äidinmaito tulee sekoittaa kunnolla ennen kuin sitä antaa vauvalle.

Rasvan kertyminen pinnalle on kuitenkin täysin normaalia, kuten myös mahdolliset värivaihtelut, jolloin rintamaito muuttuu väriltään joko rusehtavaksi, sinertäväksi tai kellertäväksi säilytyksen aikana.

Äidinmaidon säilytys onkin siitä jännä juttu, että myös äidin nauttimat ruoat voivat näkyä maidon värissä säilytyksen aikana.

Onko sinulla omakohtaisia kokemuksia äidinmaidon säilyvyydestä ja säilytyksestä? Jaa ne muiden kanssa alla olevan keskusteluosion kautta.

Lue myös nämä:

(Lähteet: Amning.nu; Familjeliv.se; Amningshjalpen.se)
Takaisin ylös