4D-ultra

4D-ultra eli neliulotteinen ultraäänikuva sikiöstä

4D-ultraäänikuvauksessa hyödynnetään samoja kuvaussäteitä kuin perinteisessä 2D-ultraäänikuvauksessakin (siitä siis nimi 4D-ultra). Kun perinteiseen – ja usein maallikon silmään hieman epäselvään – ultraäänikuvaan lisätään kolmiulotteisuus, tulee kuvasta helpommin vanhempienkin tulkita.

4d-ultra
(Kuva: Sicko Atze van Dijk @ Flickr Creative Commons)

Sikiön osat ja piirteet ovat hyvin nähtävissä 3D-ultraäänikuvasta. 4D-ultraäänikuvassa on yksi dimensio, ulottuvuus, lisää: aika. 4D-ultraääni siis tarkoittaa, että kolmiulotteisena hahmottuvaa sikiötä voidaan tarkastella liikkuvana. Näin ollen niin lääkärit kuin vanhemmat näkevät sikiön liikkeet reaaliaikaisena.

4D-ultra – hinta ja toimenpide

3D- ja 4D-ultraäänitekniikalla toteutettu ultraäänitutkimus voidaan tehdä milloin tahansa raskauden aikana. Sitä suositellaan kuitenkin yleisesti 20. raskausviikon tienoilla, koska silloin sikiön koko on tarpeeksi suuri ja näin ollen 4D-ultran antama lisätarkkuus on parhaiten hyödynnettävissä sikiön rakennetutkimuksissa. Myös alkuraskaudessa 4D-ultra tuo lisätarkkuutta kohdun kuvaukseen.

4d ultraääni
(Kuva: Spider.Dog @ Flickr Creative Commons)

4D-ultraäänikuvauksen hinta vaihtelee klinikoittain ja paikkakunnittain. Pääkaupunkiseudulla hinnat saattavat olla jonkin verran korkeampia muuhun Suomeen verrattuna. Toimenpiteen hinta on noin 120–200 euron paikkeilla.

Itse toimenpiteen lisäksi hintaan lisätään yleensä myös vastaanottomaksu. Joillain klinikoilla (Femeda, Helsinki) raskausviikoilla 10 – 14 sekä 18 – 22 tehdyistä UÄ-tutkimuksista Kela korvaa osan. Yleensä Kela-korvauksen saanti vaihtelee klinikkakohtaisesti; pääsääntönä on, että Kela-korvauksen saa mikäli 4D-tutkimukselle on selkeä lääketieteellinen syy.

4D-ultra paikkakunnalla Helsinki

Helsingissä on melkoisen laaja valikoima raskauteen erikoistuneita klinikoita, joissa tehdään UÄ-kuvauksia 3D- ja 4D-tekniikkaa hyödyntäen. Helsingissä 4D-UÄ-kuvauksia tekevät muun muassa Lääkärikeskus Aava, Femeda, Mehiläisen Felicitas-klinikka ja Terveystalo.

Ajanvaraus toimii useimmilla klinikoilla netin kautta sekä puhelimitse. Samaiset lääkärikeskukset ovat valtakunnallisia ja niillä on klinikoita ympäri Suomen.

4D-ultraääni autta hahmottamaan sikiön rakenteen

Lääketieteellisten syiden lisäksi 4D-ultraa eli liikkuvaa kolmiulotteista kuvaa sikiöstä voi harkita esimerkiksi silloin, kun haluaa nähdä mahdollisimman tarkasti tulevan lapsen piirteet.

4d ultra helsinki hinta
(Kuva: Mrs. Flinger @ Flickr Creative Commons)

3D-ultra auttaa hahmottamaan sikiön rakenteen hyvin tarkasti ja 4D-ultratekniikan avulla myös sikiön liikkeet pystytään näkemään. Näin vanhemmat voivat jo kuukausia ennen lapsensa syntymää saada tarkkaa tietoa tämän ulkoisista piirteistä.

Lue myös varhaisultra – Pikkukolmosen sydän sykki
Lue myös Nt-ultra ja NIPT-testi kertoo vauvan sukupuolen ja kromosomihäiriöistä

Tutustu myös näihin:

Takaisin ylös