lapsivihamielisyys

Lapsivihamielisyys Suomessa

Lapsivihamielisyys Suomessa

Joskus kuulee mainittavan, että Suomi on lapsivihamielinen maa. Miten lapsivihamielisyys ilmenee? Voiko asialle tehdä jotakin?

Kokemuksia lapsivihamielisyydestä

Useat julkisuuden henkilöt ovat kertoneet lapsivihamielisyydestä Suomessa. Esimerkiksi Natalia Salmela kertoo Ilta-Sanomille siitä, kuinka aikuiset olivat häiriintyneet lapsen käytöksestä tanssiesityksessä. Samassa jutussa Julia Thurén kertoo, kuinka kaksi vanhempaa naista oli häiriintynyt lapsen polkupyöräilystä.

Ylen jutussa helsinkiläisäiti kertoo siitä, kuinka eräällä miehellä oli niin kiire junasta, että lapsi meinasi jäädä jalkoihin. Myöhemmin leikkipuistossa lapsi satutti polvensa ja vieras mies tuli lapsen viereen matkien ivallisesti hänen itkuaan.

Oletettavasti monikulttuuriset perheet joutuvat kohtaamaan lapsivihamielisyyttä muita perheitä enemmän. Myös esimerkiksi äidin nuoruus tai normista poikkeava pukeutumistyyli voivat altistaa vihamieliselle käytökselle.

On olemassa moni perheitä, jotka eivät ole kohdanneet lapsivihamielisyyttä ollenkaan. Se ei tarkoita sitä, etteikö ilmiötä olisi olemassa.

Saako lapset näkyä ja kuulua?

Suomessa arvostetaan omaa tilaa ja rauhallisuutta. Monet häiriintyvät äänistä ja esimerkiksi siitä, ettei aina pääse etenemään esteettä.

Lapset tunnetusti ovat äänekkäitä, he saattavat itkeä ja huutaa, eivätkä he vielä ole oppineet alkeellisiakaan käytöstapoja. Tämä kaikki saattaa aiheuttaa vihamielisyyttä joissakin ihmisissä.

Tosiasia kuitenkin on, että lapsillakin on oikeus lähteä kotoa ja liikkua vapaasti siinä missä muutkin ihmiset (poislukien toki ikärajalliset ravintolat ynnä muut sellaiset).

lapsivihamielisyys suomessa

Suomi on lapsiperheille maailman parhaita maita

Lapsivihamielisyydestä huolimatta Suomi on lapsille maailman parhaita maita syntyä ja elää. Lapsiperheitä tuetaan, heille maksetaan lapsilisää, on toimiva neuvolajärjestelmä, pitkät vanhempainvapaat ja kaikille yhtäläinen oikeus peruskouluun. Järjestelmä ei toki ole virheetön tai täydellinen, mutta se vetää vertoja moneen muuhun maahan.

Rakenteellisella tasolla Suomi on hyvä maa lapsille. Kuitenkin kulttuuriset erityispiirteet mahdollistavat sen, että lapsivihamielisyys näkyy monen perheen arjessa.

Olethan lapsiystävällinen?

Meistä jokainen voi tehdä osansa sen suhteen, että lapsiperheillä olisi mukava ja turvallinen arkielämä.

Pienin, helpoin ja yllättävän vaikuttava teko on yksinkertaisesti jaella hymyjä herkästi. Hymyile lapselle, joka istuu rattaissa. Hymyile lapselle, joka pyöräilee kadulla. Hymyile kannustavasti vanhemmille, jotka taistelevat huutavan uhmaikäisen kanssa ruokakaupassa. Kannustava ja ymmärtäväinen hymy voivat pelastaa jonkun päivän.

Jokainen meistä voi myös auttaa vaunujen kanssa liikkuvia pitämällä ovea auki ja antamalla tilaa hississä.

Hieman enemmän viitseliäisyyttä vaatii se, että tarjoutuu auttamaan esimerkiksi pitämällä vauvaa sylissä sen aikaa kun vanhempi auttaa sisarusta käymään vessassa.

R0hkeimmat ja lapsimyönteisimmät meistä huomioivat lapsia juttelemalla ja viihdyttämällä. Voisiko joku lapsi ilahtua, jos hän saisi silittää lemmikkikoiraasi tai kertoisikohan lapsi sinulle pehmolelunsa nimen? Muistan nähneeni, kun eräs työmaakonetta käytellyt mies huomasi konetta ihastelevan lapsen ja tarjosi mahdollisuutta päästä tutustumaan sen ohjaamoon.

Todennäköisesti lapsimyönteisyys ilahduttaa lopulta enemmän sinua itseäsi. Kannattaa ainakin kokeilla!

Lue lisää:

Elmo nimi – historia, alkuperä ja merkitys

Pihaolympialaiset on hauska tapa viettää kesäpäivää

Ota nämä asiat huomioon lasten kanssa uimarannalla

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös