kim leikki esineet

Kim leikki kehittää muistia ja keskittymiskykyä

Kim leikki kehittää muistia ja keskittymiskykyä

Kim leikki on helppo tapa kehittää lasten (ja itse asiassa myös aikuisten) keskittymiskykyä, tarkkaavaisuutta ja muistia. Leikkiä on helppo toteuttaa melkein missä vaan ja siitä on olemassa erilaisia variaatioita.

Kim leikin nimi tulee R. Kiplingin romaanihahmosta, jonka partioliikkeen perustaja Baden-Powell toi tutuksi partioliikkeen kautta. Kiplingin romaaninhahmo Kimin muistia ja huomiokykyä kehitettiin leikeillä, joissa hetken katselun jälkeen piti muistaa mahdollisimman paljon yksityiskohtia jostain maisemasta, kaupan hyllystä tai muusta sellaisesta.

Kim leikki tarkoittaakin yksinkertaistettuna sitä, että painetaan mieleen jokin näkymä ja yritetään myöhemmin palauttaa se muistiin.

Erilaisia Kim leikkejä

Kim leikki on helposti muunneltavissa tilanteen ja ikätason mukaan. Tässä joitakin ideoita:

Siirto-kim: Tässä ehkä kaikkein käytetyimmässä versiossa pöydällä on 15-20 pientä esinettä, joita saa katsella minuutin ajan. Sen jälkeen leikkijät sulkevat silmänsä ja leikinjohtaja poistaa pöydältä yhden esineen. Kuka keksii ensimmäisenä, mikä puuttuu? Leikkiä voi vaikeuttaa niin, että johtaja samalla liikuttaa esineitä eri paikkoihin.

Kuulo-kim: Leikinjohtaja luettelee 15-25 esineen tai asiat nimet hitaasti, tarvittaessa kahteen kertaan. Tämän jälkeen leikkijät kirjoittajat mahdollisimman monta muistamaansa asiaa paperille.

Juoksu-kim: Leikkijät seisovat ryhmittäin jonossa ovella, jonka takana huoneen toisessa päässä on 15-20 erilaista esinettä. Jokaisella ryhmällä on kynä ja paperia. Yksi ryhmästä menee kerrallaan katsomaan esineitä ja palattuaan kirjoittaa esineen yksi kerrallaan paperille. Nopeimmin kaikki esineet kirjoittanut ryhmä on voittaja.

Piirustus-kim: Leikinjohtaja piirtää yksitellen 15 erilaista kuvaa suurelle paperille. Heti kun johtaja on valmis, paperi peitetään. Sen jälkeen leikkijät yrittävät ulkomuistista piirtää samat kuviot.

Tunto-kim: Pussiin laitetaan esineitä, joita leikkijät saavat tunnustella. Eniten esineitä tunnistanut ja/tai muistanut on voittaja.

kim leikki

Kuva-kim: Leikkijöille näytetään valokuvaa, jonka jälkeen muistellaan siitä mahdollisimman monta yksityiskohtaa. Leikinjohtaja voi esittää kuvasta myös täsmällisiä kysymyksiä.

Ruutu-kim: Pöytä tai pahvilevy ruudutetaan esimerkiksi teippaamalla tai piirtämällä. Jokaiseen ruutuun asetetaan yksi esine. Tarkastelun jälkeen esineet poistetaan ja jokainen leikkijä saa vuorollaan käydä laittamassa yhden esineen oikealle paikalle. Leikinjohtaja tarkistaa esimerkiksi valokuvasta, meneekö oikein.

Havainto-kim: Pöydälle asetetaan 5-10 esinettä, joita leikkijät saavat tarkastella. Sen jälkeen esineet peitetään ja leikinjohtaja kysyy niistä erilaisia kysymyksiä esimerkiksi väreihin ja materiaaleihin liittyen.

Ääni-kim: Leikinjohtaja esittää erilaisia ääniä verhon takaa tai niin, että osallistujilla on silmät kiinni. Esimerkiksi ääniä voi olla kellon tikitys, veden juominen, joku soitin, tulitikun sytytys. Tämän jälkeen osallistujat kirjoittavat paperille mahdollisimman monta tunnistamaansa ja kuulemaansa ääntä.

Retki-kim: Retkellä leikinjohtaja pysäyttää ryhmän ja kysyy matkan varrella nähdyistä yksityiskohdista.

Lue lisää:

Ulkoleikkejä lapsille – Esittelyssä 10 suosituinta pihaleikkiä

Omaehtoinen leikki on vapaaehtoista ja hauskaa

Sisäleikkejä lapsille – Lista suosikkeja

 

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös