elmo-nimi

Elmo nimi – historia, alkuperä ja merkitys

Elmo-nimi – historia, alkuperä ja merkitys

Elmo-nimi on on kasvattanut suosiotaan 1980-luvulta lähtien. Tätä ennen uusia Elmoja syntyi vain muutamia kymmeniä kunkin vuosikymmenen aikana. Elmo-nimen suurin suosio ajoittuu 2010-luvulle, jolloin Elmoksi kastettiin melkein tuhat poikalasta.

Tällä hetkellä (vuonna 2024) Elmoja on Suomessa yhteensä 1 772 henkilöä. Elmo on siten 270. suosituin ensimmäinen etunimi miesten nimistä. Lisäksi Elmo on toisena tai kolmantena nimenä 453 henkilöllä. (lähde DVV)

Elmo-nimen alkuperä

Elmon historia alkaa Suomessa vuodesta 1888, jolloin se annettiin ensimmäisen kerran etunimeksi. Almanakkaan nimi lisättiin vuonna 1929.

Naisten nimet päättyvät perinteisesti a-kirjaimeen ja vaikka miesten nimissä on enemmän vaihtelua, voisi o-kirjainta pitää miesten nimien tunnuksena. Elmo on siis tässä mielessä rakenteeltaan hyvin perinteinen miehen nimi. Naisten versio nimestä on siten Elma.

Elmon alkuperä voidaan jäljittää germaanisiin kieliin, joissa sana ”helm” tarkoittaa kypärää ja suojelusta. Saksankielinen nimi Elmar sitä vastoin merkitsee jaloa, miekkaa ja kuuluisaa.

Elmo voi olla myös muunnos latinalaisesta nimestä Erasmus. Formian Pyhä Erasmus eli Pyhä Elmo oli merenkulkijoiden suojeluspyhimys. Elmoa kidutettiin uskonsa vuoksi, mutta erään kerran salama iski Elmon lähelle hänen saarnatessaan. Kaikki muut paitsi Elmo kuolivat. Tästä tarinasta on saanut nimensä myös Elmon tuli, jolla viitataan sinertävänä hohteena näkyvää laivojen mastoihin ilmaantuvaa ukkosella syntyvää koronapurkausta. Entisaikoina merimiehet uskoivat Elmon tulen suojaavan salamaniskuilta.

elmo-nimi

Kansainvälinen nimi

Elmoja on ollut Yhdysvalloissa erityisesti 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa. Nimin ei koskaan ollut kovin yleinen, ja sen suosio hiipui 1940-luvulla tultaessa.

Elmo on ollut 1880-1920-luvulta alkaen myös sukunimenä Yhdysvalloissa, Briteissä ja Kanadassa. Nimi oli harvinainen, sillä esimerkiksi vuonna 1880 Louisanassa asui 13 perhettä, joiden sukunimi oli Elmo. Tämä melkein kolmasosa koko Yhdysvaltojen Elmo-perheistä.

Mitä tarkoittaa E.L.M.O?

Lyhenne tulee sanoista ”Enough, let’s move on”, mikä tarkoittaa sitä, että keskustelun koetaan junnaavan turhaan paikoillaan ja että olisi syytä siirtyä asiassa eteenpäin.

Kuuluisia Elmoja

Pyhän Elmon lisäksi tunnettuja Elmoja ovat muun muassa:

  • jalkapalloilijat Elmo Heinonen ja Elmo Henriksson
  • kenttäratsastaja Elmo Jankari
  • pesäpalloilija Elmo Peltonen
  • painonnostaja Elmo Oksman
  • kilpakävelijä Elmo Koivunen
  • yleisurheilija Elmo Savola
  • aita- ja pikajuoksija Elmo Lakka
  • aktivisti Elmo Kaila (1888-1935)

Lue lisää:

Pihaolympialaiset on hauska tapa viettää kesäpäivää

Ota nämä asiat huomioon lasten kanssa uimarannalla

Suomalaiset nimet

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Kommentoi alle oma mielipiteesi

Takaisin ylös