geokätköily

Geokätköily – mitä se on ja voiko sitä harrastaa lapsen kanssa?

Geokätköily – mitä se on ja voiko sitä harrastaa lapsen kanssa?

Geokätköily on edullinen harrastus, jota voi harrastaa yksin tai yhdessä. Tässä artikkelissa kerromme, mitä geokätköily oikein tarkoittaa ja miten sitä voi kokeilla yhdessä lasten kanssa.

Miksi geokätköily on hyvä harrastus?

Tässä muutamia syitä, miksi geokätköily sopii koko perheelle:

 • Geokätköilyä voi tehdä milloin tahansa ja kuinka usein tahansa. Kerran vuodessa tai joka päivä!
 • Geokätköjä löytyy ympäri maapalloa, joten sitä voi tehdä missä vain. Toki harvaan asutuilla seuduilla kätkötkin ovat harvemmassa.
 • Kätköjä löytyy niin luontokohteista kuin kaupunkiympäristöistä.
 • Sovelluksesta on olemassa ilmaisversio, eli kokeilun voi aloittaa maksutta, mikäli omistaa älypuhelimen.
 • Geokätköt voivat johdattaa sellaisiin luontokohteisiin tai muihin pieniin nähtävyyksiin, joihin ei muuten eksyisi. Kätköjä tekevät paikalliset ihmiset, joilla on usein mielenkiintoista taustatietoa alueesta. Näitä tietoja ei aina löydä mistään muualta!
 • Geokätkön voi yhdistää kaikenlaiseen retkeilyyn tai matkustamiseen. Oman kodin läheltä löytyvistä kannattaa aloittaa, mutta pian on laajennettava etsintäaluetta. Harrastajille tulee tavaksi uuteen paikkaan saapuessa tarkistaa, onko lähistöllä mielenkiintoisia kätköjä.
 • Geokätköilyä voi harrastaa koko perheen voimin. Pienimmät kulkevat rattaissa tai rintarepussa, isommat kulkevat omin jaloin ja aikuinen johdattaa joukon kätköalueelle ja lukee kätkön vihjeet ja lisätiedot.

geokätköily

Mitä geokätköily tarkoittaa?

Geokätköjä etsitään älypuhelimella Geocaching-sovelluksen avulla. Sovellus näyttää kätköjen sijainnit ja vihjeiden avulla on tarkoitus etsiä purkki tai muu kätkö, josta löytyy lokikirja. Lokikirjaan kirjoitetaan oma puumerkki, jonka jälkeen kätkö merkataan sovellukseen löydetyksi.

Kätköissä voi olla myös yllätyksiä eli vaihtotavaroita. Niistä saattaa löytyä leluja tai muita kivoja juttuja, joita saa halutessaan ottaa mukaan, mutta tilalle pitäisi jättää aina tilalle jotain saman arvoista. Monet kätköt ovat niin pieniä, että niihin mahtuu vain pieni lokikirja, mutta isommissa kätköissä voi olla vaikka minkälaisia yllätyksiä.

Kätköistä saattaa löytyä myös travel bugeja tai geokolikoita, joita ei saa pitää itsellään. Nämä tavarat pitää viedä uuteen kätköön mieluiten parin viikon kuluessa ja kirjata vaihdos myös sovellukseen. Jos et ole varma, jatkatko harrastusta, jätä travel bugit ja kolikot kätköönsä.

Miten voi aloittaa geokätköilyn?

Tässä helpot ohjeet geokätköilyn aloittamiseen:

 1. Lataa puhelimeesi Geocaching-sovellus ja tee rekisteröityminen. Voi aloittaa ilmaisversiolla, joka näyttää vain osan kätköistä.
 2. Tutki lähialueelta löytyviä kätköjä ja kulje niiden luokse. Mukaan kannattaa ottaa kynä ja pieniä tavaroita, jos kätköstä sattuu löytymään itselle sopivia vaihtotavaroita.
 3. Lue kätköön liittyvät vinkit ja lisätiedot ja aloita etsiminen.
 4. Jos kätköä ei meinaa löytyä, voit tutkia myös aiempia loggauksia. Niistä voi ilmetä lisävihjeitä.
 5. Löydä kätkö, merkitse nimikirjaimet lokivihkoon ja merkkaa löytö myös sovellukseen.
 6. Sitten vain seuraavaa kätköä kohti!

Geokätköilyä on helppo kokeilla, mutta ajan myötä harrastukseen voi tutustua myös syvällisemmin. Lisää ohjeita löytyy geokatkot.fi-sivustolta, josta löytyy paljon yksityiskohtaista tietoa. Tietoa on sen verran paljon, että aloittelijaa voi tiedon määrä ahdistaa. Sen vuoksi suosittelemme rohkeasti kokeilemaan ja pikkuhiljaa voi omaksua lisää tietoja!

geokätkö on yleensä muovipurkki

Vinkkejä geokätköilyyn lasten kanssa

Kätköjen etsiminen on joskus turhauttavaa puuhaa myös aikuiselle, jos kätköä ei meinaa löytyä. Jos haluat varmistaa mukavan harrastuksen aloituksen lapsille, voit käydä ennakkoon etsimässä kätkön ja sitten vasta viedä lapset sinne etsimään. Näin vältytään tilanteelta, jossa kätköalueelta on lähdettävä ilman kätkön löytymistä. Toki tämäkin kuuluu osana harrastamiseen, mutta se on vain hyvä keino harjoitella pettymysten sietämistä.

Lue ennakkoon kätkön vinkit ja myös aiemmat loggaukset. Jos moni on merkannut, ettei kätköä ole löytynyt, voi kätkö olla kadoksissa ja sitä on turha mennä etsimään. Tämän vuoksi on tärkeää merkata, jos kätköä ei löydy, sillä tieto menee kätkön omistajalle ja hän voi tarvittaessa käydä tarkistamassa kätkön tilanteen. Harmittavan moni geokätköilijä ei merkitse löytämättömiä kätköjä.

Kätköjä voi tehdä myös itse, mutta ensin kannattaa etsiä useita kätköjä, koska niistä saa hyviä vinkkejä ja ajatuksia oman kätkön tekemiseen. On tärkeää, etteivät ulkopuoliset (eli ”jästit”) löydä kätköjä vahingossa ja ettei kätkö ole liian altis kosteudelle.

Lue lisää:

Millainen on onnistunut äiti-tytär-päivä?

Harvinaisia vanhoja nimiä

Koliikki vauvalla – Vinkit koliikista selviytymiseen

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös