vaaralliset somehaasteet

Vaaralliset somehaasteet yleistyvät

Vaaralliset somehaasteet yleistyvät

Vaaralliset somehaasteet ovat vammauttaneet tai jopa tappaneet eri-ikäisiä nuoria myös Suomessa. Somehaasteet voivat tuntua aikuisista älyttömiltä, mutta nuoria niiden tekeminen voi houkuttaa.

Vaaralliset somehaasteet ovat usein salakavalia siinä mielessä, että ne voivat houkutella nuoria kokeilemaan jotain jännittävää tai ”trendikästä” ilman, että he ymmärtävät tekojensa potentiaalisia seurauksia. Lisäksi nämä haasteet voivat levitä nopeasti sosiaalisen median kautta, ja nuoret saattavat tuntea painetta osallistua pysyäkseen mukana trendeissä tai saavuttaakseen hyväksyntää.

Yksi merkittävä haaste vanhemmille ja kasvattajille on se, että nämä somehaasteet voivat olla vaikeasti havaittavissa tai ymmärrettävissä aikuisille, jotka eivät välttämättä ole niin syvällisesti perillä sosiaalisen median ilmiöistä kuin nuoret itse.

Hengenvaarallisia somehaasteita

Somehaasteet, kuten esimerkiksi ”neknominate” ja ”the choking game”, ovat levinneet nuorten keskuudessa laajasti. Näitä haasteita voi aluksi näyttää harmittomilta ja jopa viihteellisiltä, mutta niiden takana saattaa piillä vakavia riskejä, kuten fyysisiä vammoja tai jopa kuolemaan johtavia seurauksia.

”Neknominate” on sosiaalisen median ilmiö, joka alkoi leviämään erityisesti vuonna 2014. Neknominate-haasteen idea oli, että henkilö nimeää toisen ja haastaa tämän juomaan suuria määriä alkoholia lyhyen ajan sisällä. Sen jälkeen henkilön odotettiin kuvaavan videon tai ottavan kuvan itsestään suorittamassa haastetta ja jakamassa sen sosiaalisessa mediassa. Haasteet saattoivat sisältää äärimmäisiä määriä alkoholia tai vaarallisia aineita, ja ne saattoivat aiheuttaa vakavia terveysriskejä, kuten alkoholimyrkytyksen tai vammoja.

”The choking game” eli suomeksi kuristushaaste on vaarallinen leikki tai haaste, jossa henkilö pyrkii tietoisesti aiheuttamaan itselleen tai toiselle hengityksen pidättämisen tai hapen puutteen tilan. Tämä saavutetaan yleensä puristamalla kaulaa tai rinta-aluetta, mikä aiheuttaa hetkellisen tajunnan menetyksen tai huumaantuneen olotilan.

Leikkiä on kutsuttu monilla eri nimillä, kuten ”the choking game”, ”the pass-out challenge”, ”blackout challenge” ja muilla vastaavilla nimillä. Se on levinnyt erityisesti nuorten keskuudessa, jotka voivat kokea sen jännittävänä ja ”hauskana” tapana saada lyhytaikaisia hallusinaatioita tai huumaavia tuntemuksia. Vaikka osallistujat saattavat aluksi pitää kuristushaastetta vaarattomana, se voi kuitenkin aiheuttaa vakavia terveysriskejä, kuten aivovaurioita, pysyviä vammoja tai jopa kuoleman.

vaaralliset somehaasteet

Muita esimerkkejä vaarallisista somehaasteista:

  • The Tide Pod Challenge: Tämä haaste levisi vuonna 2018, jossa osallistujat kuvailivat itseään syömässä tai pureskelemassa pesuainepusseja, kuten Tide Pod -pesuainepusseja. Tämä johti myrkytyksiin ja vakaviin terveysongelmiin, sillä pesuaineiden kemikaalit ovat erittäin myrkyllisiä.
  • The Fire Challenge: Tämä haaste sisälsi osallistujien asettumisen tuleen ja sen kuvaamisen sosiaalisessa mediassa. Seurauksena oli vakavia palovammoja ja jopa kuolemaan johtaneita tapauksia.
  • The Bird Box Challenge: Tämä haaste perustui Netflix-sarjaan ”Bird Box”, jossa hahmot joutuivat navigoimaan maailmassa, jossa heidän oli pidettävä silmänsä peitettyinä. Osallistujat yrittivät suorittaa päivittäisiä tehtäviä silmät sidottuina tai peitettynä, mikä johti onnettomuuksiin ja vaaratilanteisiin.
  • The Blue Whale Challenge: Tämä oli peli, jossa osallistujat saivat sarjan tehtäviä 50 päivän ajan, joista viimeinen tehtävä oli itsemurha. Tämä haaste levisi erityisesti vuonna 2017 ja aiheutti huolta nuorten hyvinvoinnista ja turvallisuudesta ympäri maailmaa.
  • The Skull Breaker Challenge: Tämä haaste, joka levisi TikTokissa, sisälsi kolme osallistujaa seisomaan rinnakkain ja yrittämään potkaista keskimmäistä henkilöä, jolloin hän kaatuu selälleen. Tämä johti vakaviin pään ja selän vammoihin.

MLL:n automatisoitu varoituspalvelu vanhemmille

Vanhempien avuksi ja nuorten turvallisuuden parantamiseksi on luotu palvelu, joka hälyttää vanhempia paikallisesti leviävistä haasteista. MLL:n palvelun tarkoituksena on estää tapaukset, joissa vanhempi saa kuulla haasteesta liian myöhään.

Kyseessä on ilmainen alusta, jossa voi selata trendaavia haasteita kartalla. Rekisteröitymisen kautta voi saada myös paikallisia tekstiviesti-ilmoituksia.

MLL:n palveluun päästä TÄSTÄ LINKISTÄ

Lue lisää:

Yhteinen harrastus lapsen kanssa

Kokemuksia adoptiosta

Hylätyt nimet 2023 – Miksei Jezebella Kukkuböö H’Serena?

 

 

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös