turhat neuvot

Nämä turhat neuvot ovat hölynpölyä!

Nämä turhat neuvot ovat hölynpölyä!

Vanhemmuudessa tulee väkisinkin eteen monia kinkkisiä tilanteita, joissa hyvä neuvot ovat kalliita. Joskus on kuitenkin vaikea arvioida sitä, mikä on hyvä tai huono neuvo. Monet turhat neuvot tulevat pyytämättä.

Tässä artikkelissa esittelemme kuusi yleistä turhaa neuvoa, joista suurimman osan jokainen vanhemmista on kuullut ainakin joskus.

Joskus turhat neuvot annetaan siksi, että neuvon antaja voisi kokea itsensä paremmaksi kuin muut. Joissain tapauksissa tarkoitus on hyvä, ja neuvoja oikeasti ajattelee olevansa hyödyksi. Molemmissa tapauksissa paras tapa lienee hymyillä ja kiittää neuvosta… Ja sen jälkeen tehdä kuten itse parhaaksi näkee!

turhat neuvot lasten kasvatuksessa

Kootut turhat neuvot, joita ei kannata uskoa!

1. Jos nyt annat periksi, saat antaa periksi aina!

Se, että joskus antaa lapselle periksi ja menee helpoimman kautta, ei tarkoita sitä että lapsi saisi aina oman tahtonsa läpi. On fiksumpaa valita taistelunsa.

2. Asia kuuluu tehdä näin, se kuuluu tapoihin!

Jos jonkin asian ainoa perustelu on se, että aina ennenkin on tehty näin tai että näin se nyt vaan kuuluu tehdä, on turha antaa neuvolle tai ohjeelle kovinkaan paljoa arvoa. Esimerkiksi voidaan sanoa, ettei 4-vuotiaan enää kuulu kulkea ikinä rattaissa. Tämä tokaisu ei kuitenkaan ota huomioon monenlaisia muuttujia, esimerkiksi sitä, että perheessä kuljetaan paljon kävellen ja esimerkiksi että lapsi nukkuu matkan aikana päiväunet.

3. Älä auta tai lapsi ei ikinä opi!

Jotkut uskovat, että jos lasta syöttää tai häntä auttaa pukeutumisessa, hän ei koskaan opi itse syömään tai pukeutumaan. Ei pidä paikkaansa!

4. Älä kehu liikaa, ettei lapsi ylpisty!

Tällainen ajattelu on ollut valtavirtaa vielä muutama sukupolvi sitten eli todennäköisesti tällaisen neuvon antaa joku vanhempi ihminen. Ei kannata uskoa!

5. Pitää vain jaksaa ja kärsiä, jos on päättänyt tehdä lapsia!

Eikä pidä. Avun pyytäminen ja avun vastaanottaminen eivät ole heikkoutta, vaan itsestä ja lapsesta huolehtimista. Miksi kituuttaa jos helpommallakin voi päästä?

6. Se toimi meillä, joten se toimii muillakin!

Voi toimia tai sitten se ei toimi. Tällaisten neuvojen antajat ovat usein yhden lapsen vanhempia. Useamman lapsen kanssa usein huomaa, että asiat eivät olekaan niin yksinkertaisia. Joskus hyvä jakaa kokemuksia niistä asioista, jotka on itse todennut hyviksi ja toimiviksi. Ei kannata kuitenkaan ajatella, että sama ratkaisu toimisi samalla tavalla jokaisen lapsen kanssa.

Millaisia turhia sinä olet saanut?

Lue lisää:

Koliikki vauvalla – Vinkit koliikista selviytymiseen

Vanhat almanakat – nimipäiväkalenterien historiaa

Yhteinen harrastus lapsen kanssa

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös