kokemuksia adoptiosta

Kokemuksia adoptiosta

Kokemuksia adoptiosta

Adoptio on monimutkainen ja monitahoinen kokemus, joka vaikuttaa sekä adoptoidun että adoptiovanhempien elämiin monin eri tavoin. Jokainen adoptioon liittyvä tarina on ainutlaatuinen, ja kokemuksia adoptiosta löytyy yhtä monta kuin niiden kokijaakin. Tärkeää on tarjota adoptoiduille tukea ja ymmärrystä heidän ainutlaatuisissa tarpeissaan ja kokemuksissaan.

Lapsettoman pariskunnan kokemuksia avoimesta adoptiosta

Häiden jälkeen työkaverit ja sukulaiset kyselivät jatkuvasti Violan suunnitelmista hankkia lapsia. Tosiasiassa lapsia ei niin vain hankita, ja Violan tapauksessa oli selvää, ettei hän tule koskaan synnyttämään omaa lastaan. Violalta on puuttunut hänen syntymästään saakka kohtu.

Adoptioprosessin aikana Viola tunsi ikään kuin olevansa raskaana, vaikka raskauden kestosta ei ollut mitään tietoa. Hän kiinnitti huomiota lastenvaunuihin, leluihin ja lastenvaatteisiin, mutta ei tohtinut vielä tehdä hankintoja.

Prosessi alkoi adoptio-infosta, jossa Viola ja hänen miehensä saivat kuulla adoption vaiheet adoptioneuvonnasta hyväksymisen, odotusajan, lapsiesityksen, seurantakäynnin kautta adoption vahvistamiseen.

Pitkä odotus tuntui lopulta lyhyeltä ja siinä mielessä tarpeeksi pitkältä, että Viola ehti henkisesti valmistautua tulevaan vanhemmuuteen. Violaa mietitytti erityisesti se, olisiko hän tarpeeksi hyvä äiti ja kestäisikö parisuhde kaikki adoptioon liittyvät tunteet ja epävarmuudet.

Viola ja hänen miehensä päätyivät hyväksymään avoimen adoption, jossa biologiset vanhemmat ja adoptioperhe ylläpitävät avointa ja läpinäkyvää yhteyttä lapsen elämän aikana.  Yhteyttä voidaan pitää esimerkiksi kirjeiden, valokuvien, puheluiden tai tapaamisten avulla.

Lopulta adoptioneuvojan tapaamisessa neuvoja kertoi Violalle ja hänen miehelleen, että olisi 9 viikon ikäinen tyttövauva, joka kaipaisi rakastavia vanhempia. Vauva oli hoitoperheessä, jonne Viola sopi ensimmäisen tapaamisen.

Hoitoperheessä Viola näki lapsensa ensimmäinen kerran ja hän muistaa ikuisesti sen hetken, kun hän sai tyttärensä ensimmäisen kerran syliinsä. Hoitoperheen äiti kertoi vauvan syömis- ja nukkumistottumuksista.

Lapsesta tuli hetkessä Violan ja hänen miehensä elämän keskipiste. Arki alkoi sujua, ja Violan rakkaus syttyi lasta kohtaan. Usein Violan mielessä oli lapsen biologinen äiti. Mitäköhän tämä mahtoi tuntea?

Ensimmäinen tapaaminen vauvan biologisen äidin kanssa jännitti kaikkia osapuolia. Tapaaminen sujui hyvin, vaikka Viola jännitti loppuun saakka sitä, että biologinen äiti ilmoittaisi katuvansa adoptiopäätöstä. Näin ei kuitenkaan tapahtunut, ja tapaaminen jäi lopulta ensimmäiseksi ja viimeiseksi.

kokemuksia adoptiosta

Kokemuksia sisarusten adoptoimisesta

Jenni ja hänen miehensä yrittivät saada lasta vuosikausia. Lapsettomuuden syy ei koskaan selvinnyt varmuudella. Näin käy noin 25 prosentissa tapauksissa. 

Vuosien varrella syntyi ajatus adoption mahdollisuudesta. Adoptiprosessin aikana pariskunnalle ehdotettiin sisarusten adoptointia, ja tämä sopi Jennille ja hänen miehelleen.

Adoptiolapsiksi löytyi kahdeksan kuukauden ja kolmen vuoden ikäiset sisarukset. Vauva hyäksyi minkä tahansa ystävällisen sylin, mutta esikoisen luottamuksen voittamiseen kului enemmän aikaa. Esikoinen oli pitkään arka ja sulkeutunut sekä tottumaton uusiin ihmisiin ja ympäristöön.

Jennin mielestä on vaikea eritellä sitä, mikä kuuluu normaaliin pikkulapsiarkeen ja mitkä hankaluudet liittyvät nimenomaan adoptioon ja lasten ensimmäisien vuosien liittyviin ehkä vaikeisiinkin kokemuksiin.

Jenni ja hänen miehensä ovat puhuneet lapsille jo pienestä pitäen adoptiosta ja siitä, että lapsilla on olemassa biologiset vanhemmat, jotka ovat eri henkilöitä kuin isä ja äiti. Tärkeintä on vakuuttaa lapsille, ettei Jenni ja hänen mielensä tule koskaan heitä hylkäämään, vaan pitänyt sisaruksia omina lapsinaan tapahtui mitä hyvänsä.

Lukuvinkki

Laura Lindstedt kirjoittaa romaanissaan Sakset yksinelävän naisen adoptioprosessista. 3-vuotias tyttölapsi löytyy adoptoitavaksi Kiinasta, mutta kaikki ei sujukaan niin kuin nainen olisi odottanut.

Lue lisää:

Pelastakaa lapset adoptioneuvonta

Sijaissynnytys ei ole Suomessa mahdollista — ainakaan vielä

Adoptio Suomessa – kuka voi adoptoida ja miten?

 

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös