Onko Pokémon-pelien pelaaminen hyödyllistä?

Pokémon-pelit ovat säilyttäneet suosionsa jo lähes 30 vuoden ajan. Japanista lähtöisin olevassa pelisarjassa on kyse eräänlaisesta roolipelistä, jossa pelaaja toimii suloisten taskuhirviöiden kouluttajana. Pelaaja keräilee ja hoivailee Pokémoneja, mutta laittaa ne myös taistelemaan keskenään.

Aikuiset hämmästelevät usein sitä, kuinka tärkeitä Pokémonit lapsille ovat. Pelaajat käyttävät pikkuotustensa hoitamiseen valtavasti aikaa ja saattavat kiintyä niihin kuin eläviin olentoihin. Kuitenkin he lähettävät rakkaat Pokémoninsa armotta tappeluihin.

Mitä tästä ristiriidasta oikein pitäisi ajatella? Opettavatko Pokémon-pelit lapsille kiintymystä ja huolenpitoa, vai ovatko ne vain tavallisia pelejä? Otamme asiasta selvää tässä artikkelissa.

Pokémon-pelit ovat valloittaneet maailman

Ensimmäinen Pokémon-peli ilmestyi Japanissa vuonna 1996, ja sitä pelattiin Game Boy -pelikonsolilla. Pelisarja on kasvanut jo yli 20-osaiseksi, ja myös erilaisia spin off -pelejä on kertynyt valtava määrä. Samalla pelien ympärille on kasvanut monipuolinen tuoteperhe, johon kuuluu kaikkea mahdollista keräilykorteista pehmoleluihin.

Pokémon-pelejä voi pelata erilaisilla pelikonsoleilla, ja myös mobiilipelit ovat suosittuja. Toistaiseksi Pokémon-pelejä ei tarjoa mikään nettikasino, mutta muuten ne ovat levittäytyneet kaikkialle.

Somat Pokémon-hahmot vetoavat lasten tunteisiin

Pokémon-hahmojen ulkoasu on suunniteltu tarkasti, jotta ne kiinnostaisivat kohderyhmää mahdollisimman paljon. Värikkäät ja persoonalliset taskuhirviöt herättävätkin taatusti kaikenikäisten lasten mielenkiinnon.

Useimpien Pokémon-pelien ikäraja on K7, mutta suositukset voivat vaihdella eri maissa ja jopa pelin latauspaikalla voi olla merkitystä. Esimerkiksi Apple Store suosittelee Pokémon Go -peliä virallisista ikärajoista poiketen vain yli 9-vuotiaille, koska siinä on lievää sarjakuvaväkivaltaa.

Suurin osa Pokémon-pelien pelaajista on siis lapsia, mutta monet aikuisetkin ovat ihastuneet söpöihin taskuhirviöihin. Söpöys on ehdottomasti yksi pelien viehätystä selittävä tekijä, sillä suurisilmäiset otukset herättävät pelaajassa monenlaisia tunteita. On selvää, että ulkoisesti somiin olentoihin kiintyy helpommin kuin tylsännäköisiin tai rumiin otuksiin.

pokemonien nimet

Tunnesiteet syntyvät pelatessa

Pikkuhirviöiden söpöys ei suinkaan ole ainoa syy maailmanlaajuiselle Pokémon-huumalle. Taustalla vaikuttaa lapsille tyypillisen keräilyvimman lisäksi myös pelien vuorovaikutuksellisuus.

Onkin syytä muistaa, että Pokémon-tuoteperheen ytimen muodostavat nimenomaan pelit. Ilman pelejä ei olisi keräilykortteja, animaatioita tai Pokémon-leluja, tai ainakaan lapset eivät muodostaisi niihin samanlaisia tunnesiteitä.

Pelin vuorovaikutuksellisuus ja pelaajan vaivannäkö ovat ratkaisevassa asemassa, kun pohdimme Pokémon-maailman tunnesiteitä. Pelaaja ei saa uusia taskuhirviöitä noin vain, vaan hän joutuu näkemään vaivaa saadakseen ne. Tämä ponnistelu saa olennot tuntumaan tärkeiltä.

Pokémon-hahmot virtuaalisina lemmikkieläiminä

Kun pelaaja on saanut Pokémon-hahmon haltuunsa, hänen täytyy pitää siitä huolta. Taskuhirviöiden hoitaminen vie aikaa, mutta se on lapsista äärimmäisen hauskaa. Hyvin pian uusi Pokémon alkaa tuntua elolliselta olennolta.

Ilmiöstä käytetään termiä animismi, ja kyse on juuri siitä, että pelaavat kokevat elottomien olentojen olevan jossain määrin elollisia. Ihmisillä on luontainen taipumus viehättyä animismista, joten vanhempien ei tarvitse huolestua siitä, että lapset tuntuvat pitävän Pokémoneja ”oikeina”.

Pokémonien voi ajatella olevan eräänlaisia virtuaalisia lemmikkieläimiä. Lemmikkieläimet ovat tunnetusti hyväksi lapsille, koska niistä huolehtiminen opettaa heille vastuuntuntoa. Hahmot toimivat myös tunnekasvatuksen välineenä, koska pelaajat tuntevat niitä kohtaan voimakasta kiintymystä.

Miten teknologian välittämä kiintymys syntyy?

Jaakko Suominen on tutkinut Pokémon-pelien herättämiä tunnekokemuksia. Hän käyttää väitöskirjassaan termiä medioitu intiimiys. Tällä Suominen tarkoittaa teknologian välittämää kiintymystä ja erityisesti pelaajien kiintymistä digitaalisiin olentoihin.

Suomisen mukaan medioitu intiimiys syntyy Pokémon-peleissä viidellä tavalla:

  1. Pokémon-hahmot toimivat vertauskuvallisina eläiminä
  2. Pelaajilla on roolipelillinen tehtävä hahmojen kouluttajana
  3. Pelaajan vaivannäkö kouluttajan roolissa luo kiintymystä
  4. Pokémon-peleihin liittyy voimakas sosiaalinen ulottuvuus
  5. Pelistä tulee osa pelaajan arkea, jolloin toden ja fiktion raja hämärtyy

Nämä viisi asiaa saavat pelaajan ilmaisemaan ja vastaanottamaan läheisyyttä, vaikka kiintymyksen kohteet eivät ole oikeasti olemassa olevia olentoja.

Hoivaamisen ja tappelemisen ristiriitainen yhdistelmä

Suomisen tutkimus osoittaa, että pelaajien Pokémoneja kohtaan tuntema kiintymys voi olla yhtä aitoa ja todellista kuin lapsen tunneside koiraan tai muuhun lemmikkieläimeen. Tuntuu siis oudolta ja vähän huolestuttavaltakin, että Pokémon-kouluttajat lähettävät armotta suojattinsa taistelemaan toisiaan vastaan.

Hoivaamisen ja taisteluun usuttamisen välinen ristiriita toimiikin Pokémon-pelien perusjännitteenä. Taistelut tuntuvat jännittäviltä juuri siksi, että pelaajalla on tunteita Pokémon-hahmoja kohtaan.

On syytä huomata, että pelaajat itsekin ovat usein tietoisia toimintansa ristiriitaisuudesta. Pelaajien keskuudessa käydään paljon keskusteluita Pokémon-pelien eettisestä puolesta ja siitä, kohdellaanko hahmoja oikeudenmukaisesti. Pokémon-pelit voivat siis saada lapset pohtimaan hyvin monimutkaisia kysymyksiä, mikä tukee ajattelukyvyn kehitystä.

Yhteenveto

Pokémon-pelien suosio on säilynyt jo useita vuosikymmeniä, eikä sille näy loppua. Todennäköisesti tulevatkin sukupolvet käyvät aikanaan Pelimuseossa muistelemassa rakkaita Pokémon-hahmojaan.

Pokémon-pelien viehätys perustuu ennen kaikkea siihen, että pelaajat tuntevat taskuhirviöitä kohtaan aitoa kiintymystä. Suurisilmäisten hahmojen söpöys saa pelaajan tunteet heräämään, ja pelin vaatima vaivannäkö vahvistaa tunnesidettä.

Kaiken kaikkiaan pelaajat suhtautuvat Pokémon-hahmoihin kuin lemmikkieläimiin. Pokémon-pelejä pelaamalla voi siis harjoitella kiintymystä ja huolenpitoa.

Vieraskirjoittaja

Haluatko olla mukana kertomassa tarinasi sivustollamme? Ota yhteyttä meihin rohkeasti joko yhteydenottolomakkeen kautta tai sähköpostitse info(a)lapsiarkea.com

Takaisin ylös