vuokra-asunnot-kotka

Kotkan Maretarium – Kiehtova matka vedenalaiseen maailmaan

Kotka on 50 000 asukkaan kaupunki Suomenlahden rannalla, reilu 100 kilometriä Helsingistä itään. Kaupunki tunnetaan paitsi satamatoiminnastaan myös monista nähtävyyksistään ja tapahtumistaan. Kotkan meripäivät on tunnettu tapahtuma ympäri Suomea ja tapahtuma houkuttelee paikalle myös paljon julkisuuden henkilöitä Teemu Selänteestä lähtien. Yksi upea nähtävyys Kotkassa on Maretarium, joka tarjoaa näkymän Suomen vesien vedenalaiseen maailmaan.

Maretariumiin saapuminen

Kotkan Maretarium sijaitsee Sapokankadulla lähellä kaupungin keskustaa ja sinne on helppoa saapua eri tavoilla. Kotkaan on helppo saapua valtatie 7 (E18) kautta ja kaupungin keskustasta löytyy paljon pysäköintialueita. Yleensä auton saa aivan Maretariumin vieressä olevaan parkkiin.

Kotkaan pääsee kätevästi myös julkisilla liikennevälineillä. Lähin Kotkaa oleva rautatieasema löytyy Kouvolasta, josta taas on bussiyhteys Kotkaan. Kotkan paikallisliikenne puolestaan kuljettaa lähelle Maretariumia.

Myös majoittuminen onnistuu helposti lähellä Maretariumia. Alueella toimii useampi hotelli ja myös vuokra-asuntoja on tarjolla pidempää majoitusta varten. Kotkan alueen vuokra-asuntoihin voi tutustua tarkemmin osoitteessa https://rentola.fi/. Kotka on sopivan pieni kaupunki viihtymiseen ja Meripäivien ja Maretariumin lisäksi kaupungissa aika kuluu erinomaisesti esimerkiksi viihtyisissä puistoissa.

Maretarium ja vesistöjen maailma

Kotkan Maretariumissa on nähtävissä upeita akvaarioita, jotka jäljittelevät Suomen vesistöjä. Vierailijat pääsevätkin tutustumaan jännittävällä tavalla Suomen vesistöjen vedenalaiseen maailmaan. Maretarium edistää myös vesistöjen ja merten suojelua sekä ymmärrystä tietoisuuden kasvun avulla. Maretariumissa järjestetään paljon mielenkiintoisia näyttelyitä.

Näyttelyissä voi tutustua ennen kaikkea kotimaisiin kalalajeihin niiden luonnollisissa elinympäristöissä. Akvaariot jäljittelevät Suomen erilaisten vesistöjen (järvet, joet ja Itämeri) ekosysteemejä. Vierailijat voivat todistaa reaaliajassa muun muassa hauen, ahvenen, siian, lohen ja monen muun Suomen vesistöistä löytyvän kalan liikkeitä. 

Maretarium on kuitenkin myös muuta kuin näyttelyitä ja kalojen ihastelua. Paikalla toimii myös tutkimus- ja koulutuskeskus, jonka tehtävä on tukea kalakantojen suojeluun, kalabiologiaan sekä vesiympäristöön liittyvää koulutusta ja tutkimusta. Maretariumin tutkimus- ja koulutuskeskus tekee muun muassa yliopistojen kanssa yhteistyötä.

Sopii kaikenikäisille

Maretarium sopii vierailukohteeksi koko perheelle vauvoista vaariin. Paikka sopii erityisesti vesistöistä ja kaloista kiinnostuneille, mutta akvaariot tarjoavat myös kaikille muille mahdollisuuden oppia uutta vesiympäristöistä. Paikalle voi tulla täysin ummikkonakin, sillä paikalla järjestetään myös opastettuja kierroksia. Paikalta löytyy myös kahvila Meri Café Kristina, Meriteatteri sekä matkamuistomyymälä.

Etukäteen kannattaa myös selvittää, voiko vierailun yhteydessä osallistua myös luennolle tai muuhun harvemmin järjestettävään tapahtumaan. Harva suomalainen tietää Maretariumista, joten kohde sopii hyvin myös sellaisille, jotka luulivat jo kiertäneensä läpi kaikki Suomen nähtävyydet. Maretariumissa käymisen voi yhdistää myös esimerkiksi Kotkan Meripäivien yhteyteen. Jos paikan päälle saapuu vesistöjä pitkin, on syytä olla tietoinen hyvistä käytänteistä, jotta välttyy yleisiltä venehavereilta.

Maretarium altaat

Maretarium avattiin Kotkansaaressa vuonna 2002, joten tämä yleisöakvaario on saanut toimia jo yli 20 vuotta. Kaikkiaan paikan akvaarioissa on nähtävillä yli 50 alkuperäistä ja vakinaista kalalajia Suomen vesistöistä. Maretarium perustettiin alun perin Kotkan kaupungin, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen sekä Helsingin yliopiston toimesta ja tarpeesta. 

Kaikkiaan paikan päällä on yli 20 teema-akvaariota, joista Itämeriallas on suurin. Tässä altaassa on neljä ikkunaa, joista yksi toimii myös meriteatterin valtavana lasiseinänä. Vettä tähän altaaseen mahtuu noin 500 000 litraa ja sen syvyys on seitsemän metriä. Allasta ei ole lainkaan katettu ja aurinko pääsee paistamaan altaaseen vapaasti. Tästä johtuen altaaseen muodostuu myös levää, mikä ei ole kuitenkaan ongelma, koska altaan vesieliöt käyttävät sitä ravintonaan.

Pienimpiä altaita ovat:

  • Lapin vesistöt
  • Keski-Suomen järvet
  • Ulkoallas
  • Kymijoki
  • Suomenlahti
  • Saimaa
  • Joki
  • Lampi

Altaista löytyy siis kaikkien Suomessa esiintyvien vesistöjen biotyypit.

Luonnonmukaisuus otettu huomioon

Maretariumin rakentamisessa ja pyörittämisessä ei ole unohdettu ympäristöystävällisyyttä. Altaissa käytettävä vesi esimerkiksi pumpataan Suomenlahdesta. Vesi otetaan viiden metrin syvyydestä suodattamalla vesi kvartsihiekkapatjaa käyttäen. Kotkan läheisyydessä veden suolapitoisuus on niin matala, että siinä voivat elää hyvin myös jokien ja järvien kalalajit. Akvaario on luonnonmukainen myös vuodenaikojen vaihtelujen ansiosta.

Maretariumille on myönnetty WWF:n Panda-palkinto työstä suomalaisen vesiluonnon eteen. Tämäkin kertoo, että Kotkassa on otettu vastuullisuus ja ympäristöystävällisyys kiitettävästi huomioon. Paikalle on myönnetty myös muita palkintoja. Esimerkiksi Visit Finland on myöntänyt Maretariumille osoituksena arvokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä kestävän matkailun eteen Sustainable Travel Finland -merkin.

Suomen ainutlaatuinen vesiluonto

Maretariumissa kaikenikäiset suomalaiset voivat tutustua lähietäisyydeltä suomalaiseen vesiluontoon. Suomea ei turhaan sanota tuhansien järvien maaksi, on maassamme lähes 188 000 järveä. Lisäksi Suomesta löytyy Itämeren ja sen saarten rantaviivaa noin 46 000 kilometriä sekä 25 000 kilometriä jokia.

Suomen ainutlaatuisissa vesistöissä elää noin 60 vakinaista tai alkuperäistä kalalajia. Näiden lisäksi Suomessa satunnaisesti vierailevia kalalajeja on kymmeniä. Viime vuosina on saatu lukea muun muassa valaan ja mursun vierailusta Suomen aluevesillä. Moni suomalainen tunnistaa helposti ahvenen, hauen, sären ja ehkä vielä kuhan. Harvempi kuitenkaan tunnistaa harvemmin verkkoon eksyviä kalalajeja.  

Kotkassa on helppo viihtyä

Kotka on mielenkiintoinen paikkakunta meren äärellä, jossa on helppo viihtyä pidempiäkin aikoja. Kaupungista on sen verran matkaa Helsinkiin, että asuntojen hinnat ovat myös selvästi pk-seutua halvemmat. Toki merennäköalan omaavista omistus- ja vuokra-asunnoista pitää pulittaa maiseman arvon mukaisesti. 

Maretariumin lisäksi kaupungissa on luonto muutenkin hyvin läsnä. Kaupunkia ympäröi joet, metsät, saaristo ja meri, joten erilaisia ulkoilumahdollisuuksia riittää. Sapokan Vesipuisto on myös viehättävä puisto, jossa voi ihastella kukkaistutuksia ja vesielementtejä. Kauniita maisemia tarjoaa myös Katariinan Meripuisto. Tämän kesän menov

Lue myös Forssa lasten kanssa

Vieraskirjoittaja

Haluatko olla mukana kertomassa tarinasi sivustollamme? Ota yhteyttä meihin rohkeasti joko yhteydenottolomakkeen kautta tai sähköpostitse info(a)lapsiarkea.com

Takaisin ylös