valkoinen valhe

Valkoinen valhe on osa vanhemmuutta

Valkoinen valhe on osa vanhemmuutta

Valkoinen valhe on ilmaisu, joka viittaa valehtelemiseen tai totuuden vääristelyyn, mutta yleensä pienemmässä tai vähemmän merkittävässä asiassa.

Se on yleensä harmiton valhe, joka voi olla tarkoitettu suojelemaan toisen ihmisen tunteita, välttämään konfliktia tai saamaan aikaan miellyttävämpi lopputulos. Termi ”valkoinen valhe” viittaa siihen, että valhe on jollain tavalla ”puhdas” tai vähemmän moraalisesti arveluttava kuin suuremmat tai vakavammat valheet.

Esimerkki valkoisesta valheesta voisi olla, kun joku kertoo toiselleen, että heidän uusi hiustyyli näyttää upealta, vaikka henkilö itse ei pidä siitä. Tällainen valhe voi olla tehty ystävällisyydestä tai kohteliaisuudesta. Toisaalta suuremmat valheet, kuten petos, taloudellinen huijaus tai vakava väärinymmärrys, eivät yleensä luokitella valkoisiksi valheiksi, koska niillä voi olla vakavia seurauksia.

On tärkeää huomata, että vaikka valkoiset valheet voivat olla vähemmän haitallisia kuin suuremmat valheet, ne voivat silti heikentää luottamusta ja aiheuttaa ongelmia ihmissuhteissa, jos niitä käytetään liian usein tai väärin.

valkoinen valhe

Valkoiset valheet vanhemmuudessa

Vanhempien käyttämät ”valkoiset valheet” voivat olla hyödyllisiä ja rakentavia tapoja käsitellä erilaisia tilanteita lasten kanssa. Näitä valheita voidaan käyttää lapsen suojelemiseen, opettamiseen ja rauhoittamiseen tietyissä tilanteissa.

Kuitenkin on tärkeää käyttää näitä valheita harkiten ja varmistaa, että ne eivät vahingoita pitkällä aikavälillä luottamusta vanhemman ja lapsen välillä.

Tässä on joitakin esimerkkejä valkoisista valheista, joita vanhemmat saattavat kertoa lapsilleen:

  1. Onko joulupukkia olemassa? Monet vanhemmat kertovat lapsilleen näistä satuolennoista luodakseen taianomaista tunnelmaa ja iloa lasten elämään. Näitä valkoisia valheita ei yleensä pidetä haitallisina ja voivat lisätä lapsen mielikuvitusta. Myös vastakkaisia näkemyksiä on esitetty.
  2. Pahanmakuista, mutta välttämätöntä lääkettä? Jos lapsi tarvitsee lääkitystä, vanhemmat voivat joskus sanoa, että lääke maistuu hyvältä tai että se on ”taikajuomaa,” jotta lapsi suostuu ottamaan sen helpommin.
  3. Lapsi yrittää parhaansa, mutta silti suorituksessa jää toivomisen varaa? Kukapa meistä ei olisi joskus kehunut ”upeaa” savimöykkyä, siis savitaideteosta tai piirustusta, jossa ihmishahmon mittasuhteet eivät enempää voisi olla pielessä. Lopputuloksen sijasta keskustelun voi kuitenkin siirtää työprosessiin ja siihen, mitä taideteos lapsen mielestä kuvastaa. Ahkeraa siivoojaa ei myöskään kannata lannistaa motkottamalla työn jäljestä, vaan vaivihkaa siivota myöhemmin uudelleen.
  4. Eikö ruoka maistu? Kukapa meistä ei toivoisi lastensa syövän mahdollisimman terveellisesti. Saako pinaatti aikaa supervoimat ja kasvattaako kalansyönti älyä? Toimiva valkoinen valhe on ruokien terveysvaikutusten liLapsia voi myös estää maistamasta vanhemman omaa herkkua väittämällä sipsejä tulisiksi tai karkkeja väkeviksi. Lue lisää: Nirso lapsi syö valikoiden – mikä neuvoksi, jos mikään ei meinaa upota?
  5. Saako kovaääninen lempilelu hermot riekaleiksi? Yllättäen lelusta loppuu patterit eikä kotoa tietenkään löydy niitä lisää…
  6. Pelkääkö lapsi? Näkikö lapsesi hämähäkin ennen nukkumaanmenoa, eikä siksi uskalla nukkua? Ehkäpä on viisainta kertoa, että muka heitit jo hämähäkin ikkunasta, eikä huoneessa varmasti ole yhtäkään ötökkää.

On tärkeää muistaa, että vaikka valkoiset valheet voivat olla hyödyllisiä tietyissä tilanteissa, lapset oppivat ajan myötä erottamaan totuuden valheesta. Siksi valkoistenkin valheiden kohdalla täytyy aina muistaa lapsen ikä- ja kehitystaso.

Lue lisää:

Oma aika lapsiperheessä – milloin ja miten?

Strömforsin ruukki on ihastuttava matkailukohde Ruotsinpyhtäällä

ADHD- ja ADD-oireet ja niiden vaikutus elämään

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös