Oma aika lapsiperheessä – milloin ja miten?

Oma aika lapsiperheessä – milloin ja miten?

Oma aika lapsiperheessä on usein kortilla. Siihen, kuinka paljon omaa aikaa lapsiperheessä saa vaikuttaa monet tekijät, kuten lasten määrä ja ikä, luonteet ja mahdolliset erityspiirteet/-tarpeet sekä onko perheessä yksi vai kaksi vanhempaa.

Lapsiarki voi olla rankkaa ja pienikin hengähdystauko tekee välillä hyvää. Onkin tärkeää tunnistaa hetket, jolloin tuntee kuormittuvansa liikaa.

Jotta oma aika lapsiperheessä olisi mahdollista, on hyvä pysähtyä miettimään mitkä ovat asioita, joista itse nauttii? Mistä saa energiaa ja hyvää mieltä? Käytä ne pienet hetket positiiviseen ja unohda kaikki muu!

Inkoon venesatama
Hetki yksin satamassa kävellen rentouttaa

Mikäli perheessä on kaksi vanhempaa, on useimmiten omille harrastuksille helpompi järjestää aikaa. Mikäli on yksin lasten kanssa, olisi tärkeää saada ympärille ihmisiä, jotka auttavat ja tukevat tarpeen tullen.

Lue myös: Lapsiperheen tukiverkosto

Pienetkin hetket merkitsevät

Aina ei ole mahdollista lähteä kotoa yksin pois saadakseen hetken itselleen. Tällöin mahdollisuus omaan hetkeen täytyy löytää kotona, lasten läsnä ollessa.

Ota näitä vinkkejä hyödyntämällä oma aika lapsiperheessä:

  • Vaikka lasten ruutuaika puhututtaa paljon, on oman jaksamisen kannalta aivan sopivaa laittaa lapsille lastenohjelmat pyörimään ja hengähtää itsekseen sen pienen hetken.
  • Nautitko värittämisestä tai bujoilusta? Lapset usein tykkäävät värittämisestä tai askartelusta, jolloin oman bujoiluhetken voi yhdistää lapsen kanssa touhuamiseen.
  • Rentoudutko pihatöiden parissa? Anna lapselle oma harava haravointiin tai kukkaruukku mullattavaksi samalla kun touhuat itse pihatöiden parissa.
  • Uni ja lepo on tärkeää – nukkukaa yhteiset päiväunet kun siltä tuntuu!

Lue myös: Kokeilisitko TikTok-äidin ”mikä tekee sinut onnelliseksi” -metodia?

Vuohenjuustosalaatti
Lounashetki yksin ja rauhassa

Tekemistä kodin ulkopuolella

Vaikka kotiympäristössä on paljon tekemistä ja harrastusmahdollisuuksia, on tärkeää päästä välillä myös pois kotoa täysin yksin.

Edes kerta viikossa oman mielenkiinnon kohteen parissa, kodin ulkopuolella antaa paljon. Mikäli vain mahdollista, tee esimerkiksi jotain seuraavista:

  • Ilmoittaudu oman kaupunkisi ryhmäliikuntatunnille
  • Ilmoittaudu oman kaupunkisi järjestämille muille kursseille
  • Käy kävelyllä yksin tai ystävän kanssa
  • Käy muualla lounaalla tai kahvilla
  • Käy yksin kaupassa tai kirpputorilla

Mikäli päivisin ei ole mahdollista saada pientä hetkeä itselle, rauhoita ainakin ilta lasten mentyä nukkumaan, jotta pääset itse nukkumaan levollisin mielin.

Lue: Voisiko tekoäly olla hyvä lapsenvahti? ja tuoda kenties lisää omaa aikaa vanhemmille.

Janina Huovari

Kirjoittaja on 31-vuotias siuntiolainen 9-vuotiaan tytön äiti.

Lastenvaatteet ja sisustaminen kuuluvat Janinan suurimpiin kiinnostuksen kohteisiin. Tapahtumista ja juhlien järjestämisestä innostunut äiti kuuntelee mielellään erilaisia tarinoita elämästä, nauttii uusista kokemuksista sekä tutustuu innostaviin ihmisiin.

Ota yhteyttä: janina@lapsennimi.com

Takaisin ylös