Kokemuksia äidinmaidon luovuttamisesta

Kokemuksia äidinmaidon luovuttamisesta

Äidinmaito on tärkeää jokaiselle vastasyntyneelle, mutta esimerkiksi keskosille se saattaa olla jopa elintärkeää. Aina vauvan oma äiti ei pysty tuottamaan maitoa tarvittavaa määrää ja siksi on tärkeää, että saatavilla on myös luovutettua maitoa. Kerron tässä artikkelissa kokemuksia äidinmaidon luovuttamisesta.

Äidinmaidon luovuttamisesta maksetaan rahallinen korvaus luovutetun maitomäärän mukaan. Korvaussumma voi vaihdella eri aikoina ja eri paikoissa, mutta se on yleensä noin 30 euroa litralta. Tulo on verotonta.

Maitomäärät nousuun imettämällä ja pumppamalla

Esikoisen kanssa imetys tuntui aluksi vaikealta. Vauva ei meinannut löytää hyvää imuotetta, imetys sattui ja pumpullekaan ei herunut mitään. Maito alkoi kuitenkin nousta muutaman päivän päästä synnytyksestä. Katselin kauhistuneena rintojani, jotka tuntuivat kasvavan silmissä ja joihin syntyi arpia.

Toinen lapseni syntyi 1 v 11 kk päästä. Imetin esikoistani koko raskauden ajan, vaikka välillä se ei tuntunutkaan kovin mukavalta. Kuopus joutui syntymänsä jälkeen lastenosastolle, jossa hänelle annettiin luovutettua maitoa ja laitettiin tutti suuhun. Imetys ei siis saanut kovin hyvää alkua. Sain vauvan kuitenkin viereeni 10 tuntia synnytyksen jälkeen. Imuote ei löytynyt heti, mutta en osannut olla siitä kovin huolissani.

Lue lisää: Tandemimetys – Liisa imettää 2- ja 4-vuotiaita lapsiaan

kokemuksia äidinmaidon luovuttamisesta

Esikoinen tuli isänsä kanssa sairaalaan katsomaan minua ja pikkusiskoaan. Pyysin esikoista ottamaan maitoa, koska tiesin sen auttavan maidon nostattamisessa. Taaperon imu tuntui myös niin paljon tehokkaammalta kuin pumppu!

Maito alkoi nousta kotiuduttuamme ja vauvakin alkoi löytää imuotetta. Myös esikoinen innostui juomaan maitoa siinä vaiheessa, kun maitoa alkoi tosissaan tulla.

Varmuuden vuoksi pumppasin maitoa myös varastoon, ja silloin huomasin, että maitoa alkoi tulla ihan tosissaan. Yhdellä pumppauskerralla saattoi tulla helposti monta desiä.

Äidinmaidon luovutus

Jääkaapissa ja pakastimessa oli pian sen verran mittava varasto äidinmaitoa, että totesin lisäpumppauksen olevan turhaa. Siinä vaiheessa tuli mieleen, että ehkäpä voisin luovuttaa maitoa sitä tarvitseville!

Soitin äidinmaitokeskukseen ja sain sieltä hyvät ohjeet, miten asian kanssa tulisi edetä. Aluksi hygieniaan ja puhtauteen liittyvät toimenpiteet tuntuivat monimutkaisilta ja aikaavieviltä, mutta todella nopeasti hommaan kehittyi hyvä rutiini.

Aluksi hieman epäilin, olisiko vanha työkaveriltani käytettynä saatu käsikäyttöinen rintapumppu tarpeeksi steriili, mutta keittämällä pumpun osat saa kyllä puhtaaksi. Äidinmaitonäytekin osoittautui puhtaaksi. Uutta pumppua ei siis tarvitse hankkia äidinmaidon luovuttamista varten.

äidinmaidon luovuttaminen kokemuksia

Jos maitoa riittää, kannattaa sitä luovuttaa!

Tässä siis kokemuksia äidinmaidon luovuttamiseen. Maidon kerääminen osoittautui helpoksi, mutta pidemmän päälle yölliset heräämiset alkoivat tuntua raskailta. Nimittäin jos vauva tai taapero ei herännytkään syömään yöllä, heräsin itse täysinäisiin rintoihin ja oli pakko mennä pumppaamaan.

Suosittelen luovuttamista, koska melko pienellä vaivalla voi saada satoja euroja verotonta tuloa ja ennen kaikkea äidinmaidon luovutus on monelle vauvalle elinehto.

Olen varma, että jokainen äiti, jonka vauva on saanut joskus luovutettua maitoa, on asiasta ikuisesti kiitollinen. Olen ilmoinen siitä, että olen saanut auttaa ties kuinka monta tuntematonta vauvaa!

HUS:n ohjeet äidinmaidon luovutukseen

Pitkä imetys herättää vahvoja tunteita ja asenteita

Imetysmuistoja – Kolme tarinaa imetyksestä

Imetysopas – Imetyshetken tulee olla rento äidille ja vauvalle

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös