lapsikuvaus

Lapsikuvaus – Valokuvaaja Henri Sinisalmi on varhaiskasvatuksen ammattilainen

Lapsikuvaus vaatii nopeaa silmää, kameraa ja liipasinsormea

Lapsikuvaus kuvat: Henri Sinisalmi, FOTO HENRI 

Miten saadaan onnistuneita kuvia lapsista? No tietenkin inspiroimalla ja innostamalla lapsia rennolla otteella. Sen taitaa valokuvaaja Henri Sinisalmi, joka on kuvannut vuosien ajan omien lasteni tarhakuvat.

Olen päässyt seuraamaan Henrin työskentelyä hänen kuvatessa meidän perhettä kotimme luontomaisemissa. Hänellä on ilmiömäinen ote lapsiin ja kuvat ovat poikkeuksetta aina loistavia. Ajattelin, että hän on luonnonlahjakkuus lasten kanssa, mutta taustalla on myös ammatillista osaamista varhaiskasvatuksen parista. Mikä onkin loistava kombo lapsikuvaukseen.

Lue jutusta Henrin ajatuksia lasten kasvatuksesta, vanhempien vastuusta kasvattajina sekä varhaiskasvatuksen tilasta Suomessa. 

tytto ja koira

lapsikuvaus henri sinisalmi

aiti ja tytto

perhekuvaus

Valokuvaaja Henri Sinisalmi on varhaiskasvatuksen ammattilainen

Henri Sinisalmi on muoto- ja lifestyle-kuvaaja. Hän sukelsi valokuvaamisen maailmaan kunnolla vuonna 2005, kun hankki ensimmäisen järjestelmäkameran. Luonto toimi inspiraationa kuvaamiselle. Henri kuvasi paljon kotiympäristöään, merta ja laskevia aurinkoja, rantakallioita ja metsää. Siitä lähtien kamera on kulkenut hänen mukana kaikkialle. 

– Uteliaisuus pakotti dokumentoimaan ympärillä olevaa elämää ja sitä kautta tapahtumien kuvaamisesta tuli osa elämääni. Ihmiset toimivat inspiraation lähteenä kuvatessani milloin ristiäisiä, häitä, hautajaisia ja syntymäpäiviä, Henri kertoo. 

– Ihminen on kiehtova tutkimuskohde. Päätin syventyä siihen  tarkemmin ja hain opiskelemaan varhaiskasvatuksen opettajaksi Helsingin yliopistoon. Opiskeluiden ohella tein sijaisuuksia  luontopäiväkoteihin. Sitä kautta sain eräältä päiväkodin vanhemmalta tarjouksen ottaa kontilleni päiväkodin vuosittaisen valokuvauksen, joka oli ollut hänen vastuualueenaan muutaman vuoden. Aluksi meinasin kieltäytyä, mutta otin keikan lopulta vastaan mahdollisuutena oppia uutta. Nyt, 13 vuotta lapsia ulkona kuvanneena olen iloinen päätöksestä, eikä oppi ei ole  mennyt hukkaan.  

sisarukset kuvassa

pojat valokuvassa

lapsi nauraa

lapset valokuvaajalla

Lapsikuvaus vaatii huumorintajua, psykologista herkkyyttä ja nopeita reaktioita

Lasten kuvaaminen ulkona on muotokuvauksen mestaruuslaji, jossa tarvitaan huumorintajua, ympäristön jatkuvaa havainnointia, ennakoitavuutta, psykologista herkkyyttä ja ennen kaikkea nopeaa silmää, kameraa ja liipasinsormea. Ja pitää tietenkin osata epäonnistua. Sehän on lasten mielestä kaikista hauskinta ja vapauttavaa.  Kuvaushetkissä mukana kulkee usein käsinukke Matti Myyrä, joka auttaa lapsia rentoutumaan kameran edessä. Aina temput eivät kuitenkaan riitä räjäyttämään hymyä, mutta tärkeintä on viestiä lapselle turvaa, että että kaikki on kuvaustilanteessa hyvin. 

– Tuhansia kasvoja on tarttunut kameran ruudulle vuosien varrella. Nyt olen saanut inspiraation koostaa kuvista taidenäyttelyn, jonka keskeisenä ajatuksena on lapsuuden merkityksellisyyden korostaminen itseisarvona. Turvallinen lapsuus on kuin talon kallioperustus, joka pitää talon pystyssä vaikka kaatosade yllättää, Henri kertoo. 

– Ensisijainen rooli turvallisen ja hyvinvoivan lapsuuden tarjoamisessa on vanhemmilla. Jos vanhemmat eivät kykene kantamaan vastuuta tai kodissa ei ole kaikki niin kuin pitää, varhaiskasvatus on näille lapsille pelastusrengas,joka tarjoaa rakkautta, rajoja ja mahdollisuuksia ystävyyssuhteiden solmimiseen. 

– Tämän päivän varhaiskasvatuksen olosuhteet eivät valitettavasti ole otolliset näiden perusasioiden tarjoamiseen sillä työntekijät vaihtuvat, rakenteet paisuvat ja kasvattajan aika ei meinaa riittää yksittäisten lasten huomioimiseen. Tulisi mielestäni keskittää erityinen huomio kasvattajien työssä viihtyvyyteen, sillä tuttu ja turvallinen aikuinen signaloi lapsille turvaa, Henri pohtii.

Tämä ei ole helppo rasti, eikä sitä ratkota yksittäisillä päätöksillä. Se vaatii huomiota kauaskantoisemman hyödyn tavoitteluun. Mikä  motivoisi yhteiskunnallisia toimijoita ja yrityksiä investoimaan työhön, jonka hedelmät poimitaan vasta vuosien ja vuosikymmenten päästä? 

lasten kuvaaminen

valokuvaaja

foto henri

lasten valokuvaus

Varaa valokuvaus – Henrin yhteystiedot

040-7495 332 

info@fotohenri.com 

Nettisivut

Lue myös Photowall kokemuksia – Canvas tauluja omista kuvista

Heidi Ekholm-Talas

Kirjoittaja on Lapsiarkea Median omistaja, Brand Marketing Specialist, sarjayrittäjä ja kolmen lapsen äiti. Mukana menossa viilettää Mittelspitz Otso ja Keeshond Massi. He asuvat kultaisessa kartanossa luonnon helmassa. Heidi on Taikavoimat.fi perustaja ja Lapsen Valo ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Luonto, matkailu ja elämästä nauttiminen on lähellä Heidin sydäntä. Heidin matkajutut sivustoltamme löytyy Delux-Retkiperhe matkablogista.

Ota yhteyttä: heidi@lapsiarkea.fi

Takaisin ylös