vastasyntyneen jalan koko

Vastasyntyneen jalan koko kasvaa nopeasti

Vastasyntyneen jalan koko kasvaa nopeasti

Vastasyntyneen jalan koko on yleensä 7,6–10,2 cm. Joka tapauksessa jalan koko kasvaa nopeasti, joten sopiva vauvan sukka on vähintään 10 senttiä pitkä. Vastasyntyneen sukka voi olla reilun kokoinen myös siksi, että vauva ei vielä kävele eikä siten suuret sukat vaikeuta liikkumista. Liian pienet sukat sitä vastoin turhaan puristavat vauvan jalkaterää.

Puolivuotiaana vauvan jalkaterän pituus on kasvanut yleensä jo vähintään 11 senttimetrin pituiseksi. Vuoden iässä vastaava koko on 12-13 cm, mutta yksilölliset erot voivat olla suuria.

Koska vauvan jalka kasvaa nopeasti ensimmäisten kuukausien aikana, on tärkeää tarkistaa jalan koko säännöllisesti ja valita tarvittaessa uudet sukat ja myöhemmin kengät.

Myös jalan muoto voi vaihdella. Monilla vastasyntyneillä on esimerkiksi ”litteät jalat”, mikä tarkoittaa sitä, että jalkapohjan kaari ei ole vielä kehittynyt täysin. Tämä on yleensä normaalia eikä vaadi hoitoa.

Vauvan jalan koon mittaaminen

Vauvan jalkaterän pituuden saa mitattua parhaiten seuraavalla tavalla:

  1. Aseta mittanauha lattialle tai pöydälle.
  2. Nosta vauva mittanauhan päälle ja paina kantapää tukevasti alustaa vasten.
  3. Paina myös jalan keskiosaa ja varpaita niin, että jalalle tulee hieman painoa ja jalkaterä ojentuu mahdollisesta kippura-asennosta.

Tärkeää on siis jalan pituutta mitatessa saada jalalle painoa. Tämä pätee myös myöhemmin, kun vauva, taapero tai koululainen tarvitsee sopivat kengät jalkaansa. Ilman painoa mittaustulos jää helposti liian pieneksi.

Vastasyntyneen jalkaterät peiton alla

Vauvan sukan neulominen

Koska vastasyntyneen jalan koko muuttuu vauhdikkaasti nopean kasvun myötä, kannattaa pehmoiset villasukat tehdä suosiolla reilun kokoiseksi. Muussa tapauksessa sukan käyttöaika voi olla turhan lyhyt.

Hyvä vauvan villasukkaohje löytyy esimerkiksi Yhteishyvän nettisivuilta.

Myös niin sanotut junasukat ovat suosittuja, koska ne pysyvät erityisen hyvin vauvan jalassa eivät liu’u pois paikoiltaan.

Yleisesti ottaen paras vaihtoehto vauvan sukkalangaksi on pehmeä, kevyt ja hengittävä lanka, joka ei kutita tai ärsytä vauvan ihoa. Merinovilla on yleensä erittäin hyvä vaihtoehto, sillä se on pehmeää ja lämmintä, mutta samalla hengittävää.

Lue lisää:

Vastasyntynyt vauva voi yllättää ulkonäöllään – kaikki tämä on normaalia!

Vanhemmuus ja parisuhde – kommunikaatio ja tasapaino tärkeää

Uudet nimet 2022 – nämä nimet annettiin ensimmäisen kerran

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös