äidin yksinäisyys

Äitien yksinäisyys on joskus ongelma vauva-arjessa

Äitien yksinäisyys on joskus ongelma vauva-arjessa

Elämä muuttuu väistämättä lapsen saamisen myötä. Uusi perheenjäsen vaatii paljon huomiota ja hoitamista. Varsinkin ensimmäisen lapsen kohdalla elämänmuutos voi olla hyvinkin suuri, ja silloin voimavarat menevät sen kaikkein tärkeimmän eli vauvan hoitamiseen. Pidemmän päälle on kuitenkin muistettava myös muut elämänalueet ja oma hyvinvointi ja jaksaminen. Äitien yksinäisyys voi koitua vakavaksi ongelmaksi, joka vaikuttaa myös henkiseen hyvinvointiin ja vanhemmuuteen.

Yksinäisyyden syyt

Vaikka lapset ovat kotivanhemman seurana jatkuvasti, ei vauvan tai isompienkaan lasten läsnäolo välttämättä estä yksinäisyyden tunteen kehittymistä.

Yksinäisyys voi ilmetä eri syistä, kuten muutosta uuteen ympäristöön, perheen tukiverkoston puuttumisesta tai ystävyyssuhteiden katkeamisesta. Pienten lasten vanhemmille, jotka saattavat viettää suuren osan päivästään kotona, yksinäisyyden tunteet voivat olla erityisen voimakkaita. Vanhemmat saattavat myös kokea, että heillä on vähän aikaa itselleen ja omille harrastuksilleen, mikä voi johtaa sosiaalisten suhteiden laiminlyöntiin.

Lisäksi kun vanhemmat yrittävät pitää huolta lapsistaan, he voivat tuntea, että heidän on vaikea löytää aikaa ja energiaa sosiaaliseen elämään. Joissakin tapauksissa, vanhemmat voivat myös kokea, että heidän ystävänsä, joilla ei ole lapsia, eivät ymmärrä vanhemmuuden vaikutuksia ja rajoituksia.

äitien yksinäisyys kotona vauvan kanssa

Yksinäisyyden vaikutukset

Äitien yksinäisyys voi johtaa moniin henkilökohtaisiin ja psykologisiin vaikutuksiin, kuten masennukseen, ahdistukseen, stressiin ja unihäiriöihin. Kun vanhemmat tuntevat olonsa yksinäiseksi, he saattavat kokea myös vähemmän itsevarmuutta, mikä voi vaikuttaa heidän vanhemmuuteensa ja vuorovaikutukseensa lasten kanssa.

Lisäksi jos vanhemmuuden iloja ja haasteita ei pysty jakamaan muiden kanssa, voi se  johtaa tunteeseen, että on liian yksin vastuussa lasten kasvatuksesta. Tämä voi lisätä stressiä ja ahdistusta.

Mitä voi tehdä yksinäisyyden lievittämiseksi?

Pienten lasten vanhemmat voivat tehdä monia asioita yksinäisyyden lievittämiseksi. Tässä on muutamia vinkkejä:

  • Liity vanhempien ryhmään: Vanhempien ryhmässä voi tavata muita samassa elämäntilanteessa olevia vanhempia, jakaa kokemuksia ja saada vertaistukea. Tällaisia ryhmiä löytyy esimerkiksi päiväkotien, seurakuntien, kirjastojen tai kaupunkien toiminnasta.
  • Osallistu harrastuksiin: Osallistuminen harrastuksiin, kuten musiikkitunneille, lasten liikuntatunneille tai kädentaitoihin, voi auttaa vanhempia tapaamaan muita vanhempia, jotka ovat kiinnostuneita samoista asioista.
  • Kutsu ystäviä kotiin: Kutsu ystäviä kotiin kahville tai leikkitreffien merkeissä. Tämä on hyvä tapa pitää yhteyttä ystäviin ja samalla järjestää hauskaa tekemistä lapsille.
  • Hyödynnä sosiaalista mediaa: Sosiaalinen media voi olla hyvä tapa pitää yhteyttä ystäviin ja tuttaviin. Voit liittyä erilaisiin vanhempien ryhmiin, keskustella muiden vanhempien kanssa ja löytää uusia tuttavuuksia.
  • Hanki apua: On tärkeää pyytää apua silloin, kun sitä tarvitaan. Pyydä esimerkiksi perheenjäseniä, ystäviä tai naapureita auttamaan lastenhoidossa, jotta voit saada hieman aikaa itsellesi.
  • Puhu terveydenhuollon ammattilaisen kanssa: Jos yksinäisyys ja muut henkiset ongelmat vaivaavat pitkään, on hyvä hakeutua terveydenhuollon ammattilaisen puheille. He voivat tarjota tukea ja neuvoja, joilla yksinäisyyttä voi lievittää.

Lue lisää:

Vanhat karjalaiset naisten nimet

Vanhemmuus ja parisuhde – kommunikaatio ja tasapaino tärkeää

Jouluperinteet eri maissa

Ensi- ja turvakotien liiton tukimuodot lapsiperheille

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös