matkasynnytys

Matkasynnytys tarkoittaa suunnittelematonta synnytystä matkalla sairaalaan

Matkasynnytys tarkoittaa suunnittelematonta synnytystä matkalla sairaalaan

Noin neljä synnytystä tuhannesta suomalaisesta synnytyksestä tapahtuu suunnittelemattomasti matkalla sairaalaan. Matkasynnytys voi johtua pitkästä matkasta synnytyssairaalaan tai siitä, että synnyttäjä lähtee omaehtoisesti tai kätilöiden ohjeistuksesta liian myöhään synnytysmatkalle. Joskus synnytykset myös etenevät yllättävän nopeasti.

Yleensä matkasynnytykset päättyvät onnellisesti siinä mielessä, että vauva ja äiti voivat synnytyksen jälkeen fyysisesti hyvin. Matkasynnytys voi kuitenkin olla hyvinkin traumaattinen kokemus, joka osaltaan vaikuttaa myös synnytyspelon muodostumiseen.

Matkasynnytysten määrä on lisääntynyt

Matkasynnytysten osuus kaiksta synnytyksistä on tuplaantunut Suomessa kymmenen vuoden aikana. Vaikka määrä on edelleen pieni, on suuntaus huolestuttava. Uudellamaalla matkasynnytyksiä ja niihin verrattavia suunnittelemattomia kotisynnytyksiä on jo suurempi osuus kuin koko maassa. (HS 30.1.2023.)

Matkasynnytysten määrä lähti nousuun jo 1990-luvun alussa, kun synnytysosastojen lakkauttamiset aloitettiin. Vuonna 2013 tahti kiihtyi, kun synnytysosastoille asetettiin tuhannen synnytyksen vuosittainen alaraja. Rajan alle jäävien osastojen synnytykset piti siirtää isompiin sairaaloihin.

Matkasynnytykset tapahtuvat todennäköisemmin uudelleensynnyttäjille kuin ensisynnyttäjille, sillä uudelleensynnyttäjien synnytykset etenevät yleensä ensisynnyttäjiä vauhdikkaammin. Usein matkasynnytyksen syynä onkin yllättävän nopeasti etenevä synnytys.

matkasynnytyksen suomessa

Matkasynnytyksiin on totuttu pohjoisessa Suomessa, jossa matka lähimpään synnytyssairaalaan saattaa olla hyvin pitkä. Tällöin sairaalaan ei välttämättä ehdi ajoissa, vaikka kuinka lähtisi liikkeelle ensimmäisistä synnytyksen alkamisen merkeistä. Matkasynnytyksen riski lisääntyy erityisesti silloin, kun lähimpään synnytyssairaalaan on matkaa vähintään 35 kilometriä.

Pääkaupunkiseudulla tapahtuneet matkasynnytykset voivat johtua myös siitä, että synnytyssairaalassa on liian vähän henkilökuntaa. Tällöin synnyttäjiä ohjeistetaan pysymään kotona mahdollisimman pitkään, jotta sairaalassaoloaika olisi mahdollisimman lyhyt. Tällainen optimointi voi johtaa siihen, että synnyttäjä joutuu viipymään ilman lääkkeellistä kivunlievitystä kotonaan.

Resurssipulan lisäksi liian myöhäinen kehoitus saapua synnytysosastolle voi johtua myös epäselvistä ohjeista tai väärin tulkitusta tilanteesta. Kätilöt joutuvat tekemään päätöksiä pelkän puhelinkeskustelun perusteella, eikä synnytyksen etenemistä voi aina ennustaako kovin tarkasti.

Matkasynnytykset voivat lisätä synnytyspelkoa

Lisääntyneet matkasynnytykset voivat lisätä synnytyspelkoa kahdella tapaa.

Ensinnäkin tietoisuus lisääntyneistä matkasynnytyksistä lisää pelkoa jo ensisynnyttäjillä tai uudelleensynnyttäjillä, joiden aikaisemmat synnytykset ovat edenneet nopeasti.

Matkasynnytys on usein traumaattinen kokemus, vaikka yleensä kaikki meneekin lopulta hyvin. Koettu suunnittelematon sairaalan ulkopuolinen synnytys jää mieleen ja vaikuttaa myös myöhemmissä raskauksissa ja voi vaikuttaa myös siihen, ettei perheeseen haluta enempää lapsia.

 

Lue lisää:

Epäsuositut nimet vuonna 2023

Varhaiskasvatuksen kriisi pahenee Suomessa

Vaihdevuosioireet   – Lue kokemuksia miten helpottaa oloa

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös