vaihdevuosioireet

Vaihdevuosioireet  – Lue kokemuksia miten helpottaa oloa

Vaihdevuodet oireet – Ahdistaa, väsyttää, valvottaa…

Vaihdevuosioireet oireet mietityttää tuhansia naisia kuukausittain. Tietoa haetaan netistä ja vertaistukiryhmistä. Itselleni aihe on ajankohtainen juuri nyt ja kyselin omilta tutuilta kokemuksia vaihdevuosista. Löydät heidän näkemyksiä jutun lopusta.

Olen 48-vuotias. Sain kaksi vuotta sitten vakavan leikkauskomplikaation hoitovirheen takia kohdunpoistossa. Lääkäri sanoi, että komplikaatio saattaa aikaistaa vaihdevuosia. 

Puolen vuoden ajan olen kokenut erilaisia oireita väsymyksestä ahdistukseen ja päänsärystä univaikeuksiin. Verikokeissa mitattiin FSH ja arvo oli 30. Tulkitsin itse arvoa, että se viittaisi vaihdevuosien alkaneen, mutta yleislääkärin mukaan se ei tarkoittanut sitä. Nyt kävin gynekologilla ja hänen mukaansa arvo kertoo vaihdevuosien alkaneen. Hän myös katsoi munasarjoja ultralla, joka vahvisti asiaa. 

Menopaussi on suomalaisella naisella keskimäärin 51 vuoden iässä ja suurimmalla osalla naisista 45:n ja 55:n ikävuoden välillä, mutta vaihtelu on jopa 40:stä 60:een ikävuoteen.

Vaihdevuosioireet sekoitetaan usein uupumukseen ja masennukseen

Tulkitsin aluksi oireiden liittyvän mm. leikkauskomplikaatiosta aiheutuneeseen traumaan ja uupumukseen. Vaihdevuosioireet ovat monesti sellaisia, että ne leimataan masennukseksi ja lähdetään tarjoamaan masennuslääkkeitä. Minusta suuntaus on huono. Vaihdevuosioireista pitäisi puhua enemmän, jotta niihin saadaan oikeanlaista hoitoa.

Miten haen apua vaihdevuosioireisiin

Kokeilen nyt Estrogeenikorvaushoitoa geelin muodossa sekä menen Diplomihomeopaatti Daniela Salomaan juttusille, kuuntelemaan hänen näkemyksiä vaihdevuosioireiden luonnonmukaiseen hoitoon. 

Lisäksi käytössä on lisäravinteita. Käytän mm. vahvaa Omega-3 kalaoliiviöljykapselia Essenttiä. Äänimaljarentoutus auttaa unen laatuun ja mielialaan. Toteutan sointukylpyä ja äänimaljahoitoja Taikavoimissa. Samalla hyödyn itsekin äänimaljojen parantavasta vaikutuksesta.

vaihdevuosioireet

Vaihdevuodet ja ruuhkavuodet samaan aikaan

Ruuhkavuosien ja vaihdevuosien yhdistelmä tuo oman mausteensa soppaan. Moni saa lapsia vanhemmalla iällä kuten minä ja tällöin pikkulapsiarki saattaa yhdistyä vaihdevuosiin.

Kun taustalla on 10 vuoden pätkäunet pitkien imetysten johdosta ja samaan putkeen alkaa vaihdevuodet saattaa jaksaminen olla koetuksella.

Vaihdevuodet oireet ovat moninaisia

 • Epäsäännölliset kuukautiset, epätavallisen runsas vuoto tai tiputteluvuoto
 • Unettomuus
 • Painonnousu
 • Kuumat aallot ja hikoilu
 • Sydämentykytys
 • Mielialanvaihtelut
 • Päänsärky
 • Tiheävirtsaisuus
 • Limakalvojen kuivuminen ja vähentynyt halukkuus
 • Nivel- ja lihassärky
 • Väsymys
 • Ahdistus, masennus ja paniikkikohtaukset

Näin omat tuttuni kommentoivat vaihdevuosioireista

“Estrogeenikorvaushoito? Kuulostaa hormonien manipuloimiselle… olisiko tähän joku luontainen tapa vaikuttaa sisäisesti? Ilman ulkoa tulevaa LÄÄKETIETEELLISTÄ ’apua.’”

“Kyse on ajanjaksosta, jolloin naisen on viimeistään löydettävä omat arvonsa, oma arvonsa, omat rajansa ja alettava elää omaa elämäänsä (ei miehen eikä lasten), jos tuo on aiemmin jäänyt tekemättä. Jos jää nytkin, naisesta tulee kuihtuva vanhus, jos tulee tehtyä, kehittyy kukoistava ja rakastava viisas nainen.”

“Hormonikorvaushoidon sijaan käyttäisin luonnollista menetelmiä, kuten ruokavalio, liikunta, lisäravinteita kuten omega-3 ja täydentäviä hoitoja kuten mainitsemaasi homeopaatiaa.” 

“Itse olen oppinut, että elämä menee sykleissä. Vaihdevuodet osuu aikaan, jolloin tapahtuu uusi syntymä. On aika päästä luomaan. Naiset, jotka ns vaihdevuosien aikana aloittavat uuden luovemman elämän mahdollisesti välttyvät näiltä oireilta. Se on energiaa, jonka tarvii päästä ulos, luomalla uutta, luovasti. On se sitten jotain taiteen luomista, tanssia, nikkaroimista, you name it.. Kun sen energian päästää vapauteen, elää ns. oikeassa rytmissä, ei energia jää jumiin ja juurikin aiheuttamaan näitä voimakkaita oireita, joita sitten lääkitään ihan tosi vahvoilla asioilla.”

Liikuntaa, luontoa ja ruokavaliohoitoa

“Hei tää on niin mielenkiintoinen aihe, mitä oon alkanut itsekin vasta nyt tutkia. Mm. Ruokavaliolla ja ravinnelisillä, säännöllisellä unella, luontoyhteydellä ja kevyellä liikunnalla pystyy tosi hyvin ennalta ehkäisemään tai lieventämään jo alkaneita vaihdevuosia. Myös joogassa tietyt asennot auttaa ja hengityksellä pystyt myös viilentämään kehoa kuumista aalloista. Ai että!”

“Suosittelisin mieluummin erinäisiä luontaisia hoito/tukimuotoja. Jos hormonit tasapainossa ja kroppa puhdas myrkyistä ei pitäisi kummoisia oireita välttämättä edes tulla.”

“Minun olisi pitänyt aloittaa hoitamaan itseäni jo reilu nelikymppisenä vaihdevuosioireissa, mitä en tajunnut, että johtuu siitä. Itselleni eri lisäravinteet ja ruokavalio tuovat valtavasti helpotusta mm. Chello Forte lisäravinne. Itselleni ei hormonikorvaushoito sovi ollenkaan. Aivan täydellinen apu kuumiin aaltoihin on kylmä/avantouinti, tämä ehdottomasti ja minulla on tästä aivan selkeää näyttöä, että toimii!”

“Itse ole pehmeiden linjojen kannattaja. Tarkoitan tällä sitä, että vaihdevuodet on osa elämän kiertokulkua ja kun hyväksymme sen, niin mieli ja keho voi myös hyvin. En kannata estrogeenihoitoa. Ajattelen, kun hormonitoiminta alkaa hiipua, niin annetaan sen tapahtua ~ omalla, luonnollisella tavalla. Ehkä olen ollut onnekas, mutta itselläni ei ole ollut minkäänlaisia oireita.

Olen myös kulkenut kanssasiskon vierellä ja hienotunteisesti tukenut häntä tilanteissa, missä rajujen hormonimyrskyjen vuoksi hän oli päivittäin kuin vesisuihkun alla olisi ollut. Ihanaa kun asioista voi puhua avoimesti ja rehellisesti eikä tarvitse piilotella asioita. Iloa ja Valoa elämäänne Jumalattaret.”

vaihdevuodet oireet

Vaihdevuosioireet – Ayurvedaa, öljyjä ja homeopatiaa

“Mahtava teema. Aloin itse käyttää Young Livingin hormonitoimintaan vaikuttavaa öljyä, kun huomasin yöhikoilua. Tuntui, että se auttoi. Ja kun siitä tuli tauko, hikoilu alkoi taas. Toki asiaan saattoi vaikuttaa moni muukin tekijä.

Idässähän vaihevuosia kutsutaan naisen toiseksi kevääksi – ajanjaksoksi, jolloin nainen saa elämänkokemuksessaan synnyttämän syvän viisauden kokonaan käyttöönsä yhteisönsä hyväksi. – Ajanjaksoksi, jossa alkaa uusi kukoistus. Kuuntelin jokunen vuosi sitten tutkijaa, jonka tutkimusten mukaan oireisiin vaikuttaa se kulttuurinen ajattelutapa, minkä nainen on omaksunut. Kulttuurissa, jossa vaihdevuosia arvostetaan ja juhlitaan, oireet ovat lievempiä.”

“Olen 50-vuotta ja minun kohdalla auttaa paljon Ayurveda (ruokavalio, elämäntapa, + yrtit) homeopatia, sitten jooga, pranayama, liikunta, luonto, käyn myös akupunktiossa ja osteopatiahoidossa, traumapurku etc niin näillä pärjää hyvin.”

Hormonikorvaushoidosta hyviä kokemuksia

“Itse sain rajut vaihdevuosioireet ja verikokeista selvisi, että vaihdevuodet täysillä päällä. En kuitenkaan voinut muiden tutkimusten ollessa kesken käyttää hormonikorvaushoitoa. Yritin hakea apua käytännössä kaikesta mahdollisesta luomuhoidosta. Liikunta ja ruokavalio olivat jo valmiiksi erinomaisen mallikkaalla tolalla. 

Pahinta oli yölliset heräämiset kuumiin aaltoihin ja yöstä toiseen jatkunut unettomuus, josta en ollut aiemmin eläessäni kärsinyt. Lopulta olin niin huonossa kunnossa, että edessä oli lopullinen työkyvyn menetys. Tällöin minulle tarjottiin mielialalääkitystä oireiden hoitoon. Näistä kieltäydyin, koska en halunnut sekoittaa aivokemiaani enkä ollut masentunut. 

Lopulta yhden vuoden kidutuksen jäljiltä hormonikorvaushoidolle tuli vihreä valo. Muussa tapauksessa olisin joutunut jäämään pois työelämästä jo alle 50-vuotiaana terveydentilani takia. Tämä olisi ollut surku, koska en käytännössä ole ollut koskaan sairaana tai sairauslomalla ja urani oli hyvässä nosteessa. Lisäksi rakastin työtäni.

Vaikutus hormonikorvaushoitoon alkoi kahdessa viikossa ja käytännössä elämäni voidaan jakaa ennen ja jälkeen tuon aloituksen. Aloin nukkumaan täysiä yöunia, vointini parani kohisten, sain elämänilon ja virtaa. Siirryin entistä kiinnostavampiin ja vaativampiin tehtäviin. Elämä on hyvää. Älkää ihan heti tuomitko muiden ratkaisuja.”

Kiitos kaikille kanssakulkijoille arvokkaista kommenteista. On tärkeää puhua näistä asioista, jotka vaikuttavat meidän kaikkien elämään tavalla tai toisella.

FSH Viitearvojen lähd Terveyskirjasto.

Lue myös Raudan puute vai masennus?

Lue myös Lapsen Valo ry edistää lasten henkistä ja ruumiillista hyvinvointia

Heidi Ekholm-Talas

Kirjoittaja on Lapsiarkea Median omistaja, Brand Marketing Specialist, sarjayrittäjä ja kolmen lapsen äiti. Mukana menossa viilettää Mittelspitz Otso ja Keeshond Massi. He asuvat kultaisessa kartanossa luonnon helmassa. Heidi on Taikavoimat.fi perustaja ja Lapsen Valo ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Luonto, matkailu ja elämästä nauttiminen on lähellä Heidin sydäntä. Heidin matkajutut sivustoltamme löytyy Delux-Retkiperhe matkablogista.

Ota yhteyttä: heidi@lapsiarkea.fi

Takaisin ylös