aitiysloman jalkeen

Paluu työelämään äitiysloman jälkeen 

Paluu työelämään äitiysloman jälkeen

Äitiysloma – vaikka sillä todellisuudessa olisi vähän tekemistä loman kanssa – on monelle äidille henkilökohtaisen kasvun aikaa. Kun edessä on paluu työelämään, voi olla että odotat jo kovasti työtehtäviin kiinni pääsemistä ja työkavereiden kanssa kahvittettelua. Toisaalta moni voi huomata äitiysloman lähestyessä loppua että arvot ja tärkeysjärjestys ovat muuttuneet, tai että ehkä olet löytänyt muita kiinnostuksen kohteita vapaan aikana. 

Monelle äitiysvapaalta paluu tarkoittaa myös sitä, että työhaku on aloitettava hyvissä ajoin ennen vapaan loppumista, sillä määräaikaisessa työsuhteessa olleiden työsuhde useimmiten päättyy vapaan alkaessa, eikä vapaan päätyttyä olekaan työpaikkaa johon palata. 

Käsittelemme tässä artikkelissa äitiysvapaalta palaamista kahdesta eri näkökulmasta: mitä se tarkoittaa sinulle, jolla on työpaikka johon olet palaamassa ja toisaalta mitä se tarkoittaa jos sinulla ei ole työpaikkaa, vaan olet aloittamassa työnhaun. 

Millaiset oikeudet on vanhemainvapaalta palavalla?

Työlainsäädäntö turvaa perhevapaalla olevien työntekijöiden oikeuksia. Koska kyseessä on laki, se koskee kaikkia työntekijöitä, huolimatta siitä millaisen työehtosopimuksen piirissä työntekijä on. Lainsäädäntö on ikäänkuin minimi, jota kaikkien työnantajien on noudatettava. Työehtosopimukset puolestaan tarjoavat usealla alalla lakia paremmat ehdot. 

Ensinnäkin vanhempainvapaalta palaavalla henkilöllä on pääsääntöisesti oikeus palata samaan työhön, mistä he lähtivät vapaalle. Tämän oikeuden nimi on työhönpaluuoikeus.

Perhevapaita käyttänyttä tai vapailta palaavaa henkilöä ei pääsääntöisesti voi myöskään irtisanoa. Tästä on kuitenkin poikkeuksia, etenkin jos työtehtäviä on vähemmän tai yrityksessä on tehty organisaatiomuutoksia, joiden seurauksena työtehtävät ovat siirtyneet toiselle henkilölle. Vaikka näin olisi, työnantajalla ei ole lupaa irtisanoa työntekijää vaan vapailta palaavalle henkilölle on tarjottava aiempaa työtä vastaavia tehtäviä. Mikäli näitä tehtäviä ei ole tarjolla, työnantajalla on velvoite tarjota muuta työtä. Irtisanominen voi tulla mahdolliseksi vasta kun edellä mainitut mahdollisuudet on kartoitettu tuloksetta.

On tavallista, että perhevapaalla olevan työntekijän tilalle palkataan sijainen. Joissakin tapauksessa sijaiselle tarjotaan vakituista työpaikkaa, mutta äitiyslomalla olevan työntekijän sijaisen vakinaistaminen ei ole syy irtisanoa vapaalla oleva tai vapaalta palannut henkilö. 

Hoitovapaa

Kaikilla äitiyslomalla olevilla on oikeus jäädä kotiin hoitamaan alle 3-vuotiasta lasta ilman, että työsuhde katkeaa, ja samalla tapaa palata aiempaan tehtäväänsä vapaan päätyttyä kuin äitiyslomalta palatessakin. 

Hoitovapaata voi pitää kahdesti ja sen pituus on aina vähintään yksi kuukausi. Sen avulla voi siis jatkaa äitiyslomaa vaikkapa kesän yli tai niin kauan kunnes lapsi täyttää kolme vuotta. Hoitovapaata voi pitää myös osa-aikaisesti, eli jos olet aikeissa palata äitiyslomalta ja kahden vaiheilla sen suhteen, haluatko tai voitko jäädä kokopäiväisesti kotiin, voit myös yhdistää työnteon ja hoitovapaan. 

Työn hakeminen äitiyslomalla tai hoitovapaalla

Jos olet omasta aloitteestasi lopettanut työsuhteen ennen äitiyslomaa, sen aikana tai hoitovapaan aikana, on sinun todennäköisesti aloitettava työnhaku ennen vapaiden loppumista. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun on tärkeää päivittää CV ja harjoitella työhakemuksen kirjoittamista. 

aitiysloman jalkeen toihin
Mitä pitää huomioida, kun palaa äitiysloman jälkeen töihin?

CV:n kirjoittaminen

CV eli ansioluettelo on kenties tärkein asiakirja, joka tiivistää työhistoriasi, koulutuksesi, osaamisesi ja keskeisimmät saavutuksesi. Yhä useampi käyttää ansioluettelon tekemiseen joko valmista mallipohjaa tai CV-työkalua, joka mahdollistaa esimerkiksi CV:n ulkoasun tai sisällön järjestyksen muuttamisen sen mukaan, mikä sopii parhaiten hakemaasi työpaikkaa varten. 

CV:n tärkeimmät osiot ovat:

  • Yhteystiedot ja henkilötiedot. Nämä tulevat aina CV:n ylimmäksi. Vaikka moni ottaa ansioluetteloon mukaan myös henkilökohtaisia tietoja kuten lapset cv:ssä, on tämä tieto monessa tapauksessa tarpeeton ja sen voi jättää pois.
  • Henkilökohtainen profiili on lyhyt ja napakka myyntiteksti, jonka tarkoituksena on houkutella lukija perehtymään ansioluetteloosi tarkemmin. Profiili on 3-5 rivin mittainen ja tulee aina räätälöidä huolella hakemaasi tehtävää silmälläpitäen.
  • Työkokemus. Työkokemuksen suhteen listataan viimeisin ensin ja sen sijaan, että keskittyisit tehtäviisi ja vastuualueisiin, on hyvä korostaa aktiivisessa muodossa mitä teit ja saavutit työtehtävässä toimiessasi. Jos työtehtävä oli määräaikainen, voit lisätä tästä maininnan ansioluetteloon. 
  • Koulutus. Koulutus tulee työkokemuksen jälkeen ja tämänkin osion suhteen pätee sääntö viimeisin ensin. Jos olet suorittanut kursseja tai toiminut vaikkapa vapaaehtoisena äitiyslomasi tai hoitovapaan aikana, näitä kannattaa ehdottomasti korostaa työnhaussa, sillä se antaa työnantajille signaalin siitä, että olet aktiivisesti pyrkinyt kehittämään itseäsi myös muilla alueilla kuin kasvattajana ja äitinä. 

Taidot esille CV:ssä

Kun työelämässä mukana olemisesta on hetki aikaa, voi olla paikallaan pohtia tarkasti mitkä ovat keskeisintä osaamistasi, sillä nämä osaamisalueet ovat tärkeitä työnhaussa. Jos et aiemmin ole korostanut erityisiä osaamisalueita CV:ssä nyt kannattaa omistaa niille enemmän tilaa. Osaamisen on tärkeää heijastaa työpaikkailmoituksessa mainittuja osaamisalueita, sillä valtaosa työnantajista käyttää rekrytointijärjestelmää, joka osaa lukea ansioluettelon sisällön ja päätellä oletko sen perusteella hyvä match työpaikkailmoituksen kanssa. Noudata siis ilmoituksessa mainittuja ilmaisuja. 

Taitojen suhteen voit nostaa esille esimerkiksi käyttämiäsi työkaluja kuten tietojärjestelmiä, kielitaitoa, erilaisia sertifiointeja, alakohtaista osaamista kuten vaikkapa kirjanpitostandardeja ja niin edelleen. 

Mitä jos CV:ssä on aukko?

Jos olet palaamassa työmarkkinoille pitkien perhevapaiden jälkeen ja työnhaku tuntuu takkuavan, voit lohduttaa itseäsi sillä, että et varmasti ole yksin. Suomessa on edelleen tavallista, että äidit ovat hoitovapaalla äitiysloman jälkeen, joten rekrytoijat ja palkkaavat esihenkilöt saavat takuulla joukon ansioluetteloita muilta samassa tilanteessa olevilta.

Entä kuinka CV:ssä olevaa aukkoa voi paikata? Yksi asia on selvää: Ei ainakaan valehtelemalla. Pysyttele aina totuudessa: kun osaat myydä osaamisesi, ei työnantaja välitä aukosta. Työelämän ulkopuolella olleiden takaisin työelämään saamiseksi on viime vuosina ollut aloitteita, esimerkiksi asenteiden muuttamiseksi. Älä siis arastele CV:n tekemistä tietäen, että työhistoriassa on aukko, vaikka se olisi kuinka pitkä. 

Kun olet ollut työelämän ulkopuolella perhevapaiden vuoksi, voit aukon sijaan kääntää asian CV:n sisällöksi: vaikka äitiysloma tai hoitovapaa eivät ole varsinaisia työpaikkoja, kaikki ymmärtävät että lapsen kasvattaminen kehittää useita myös työelämässä hyödyllisiä taitoja, kuten joustavuutta, luovuutta, järjestelmällisyyttä ja kykyä asettaa asiat tärkeysjärjestykseen. Voit siis halutessasi listata perhevapaan työhistoriassa ylimmäksi, ja näyttää että et mitenkään häpeä tai vähättele kokemuksen arvoa. 

Työttömänä työnhakijana äitiysloman jälkeen

Joskus käy niin, että uutta työpaikkaa ei löydy heti kun perhevapaat loppuvat. Voit tällöin ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi. Oikeutesi erilaisiin tukiin riippuu siitä, irtisanouduitko itse vai päättyikö määräaikainen työsuhde, kauanko olet ollut työelämän ulkopuolella ja toisaalta oletko ylipäänsä ollut työelämässä välittömästi ennen vapaille jäämistä. Jos olet työttömyyskassan jäsen, on mahdollista että saat ansiosidonnaista työttömyyskorvausta mikäli täytät tietyt ehdot.

Työttömyyskorvauksien suhteen kannattaa tarkistaa omat oikeudet tarkkaan ennen kuin teet päätöksiä vanhempainvapailta palaamisen suhteen, sillä etenkin itse irtisanoutuminen tarkoittaa usein karenssia. 

Vieraskirjoittaja

Haluatko olla mukana kertomassa tarinasi sivustollamme? Ota yhteyttä meihin rohkeasti joko yhteydenottolomakkeen kautta tai sähköpostitse info(a)lapsiarkea.com

Takaisin ylös