vauvan heijasteet

Vauvan heijasteet ovat refleksejä, joilla on tärkeä merkitys

Vauvan heijasteet ovat refleksejä, joilla on tärkeä merkitys

Vauvan heijasteet ovat refleksejä, jotka eivät ole tahdonalaisia. Ne ovat peräisin ihmishistorian varhaisista vaiheista. Myös muilla nisäkkäillä on samat varhaisheijasteet. Kokosimme perustiedot aiheeseen liittyen.

Miksi vauvalla on heijasteita?

Heijasteilla on monia tärkeitä tehtäviä vauvan selviytymisen kannalta. Esimerkiksi yökkäysheijaste estää vauvaa tukehtumasta, imemisheijaste auttaa vauvaa ravinnonsaannissta ja sukeltajan heijaste estää vatsalaukun sisältöä joutumasta ruokatorveen.

vauvan heijasteet

Millaisia heijasteet ovat?

Moron heijasteessa eli säpsähdysheihasteessa lapsi heittää symmetrisesti kädet ja jalat sivuille. Heijaste aktivoituu kun vauvan ylävartalon annetaan tippua lyhyen matkan. Heijasteeseen voi liittyä myös käsien huitomista ja haromista. Heijasteen voi laukaista myös kova ääni tai äkillinen kosketus.

Etsimis- ja imemisheijasteet aktivoituvat kun vauva poskea silitetään. Tällöin vauva kääntää päätään ja hamuaa rintaa. Tutin tai rinnan suuhunsa saatuaan aktivoituu imemisheijaste. Imemisheijaste aktivoituu jo raskausaikana, kun sikiön sormet ovat kehittyneet. Joskus ultraäänikuvissa voi nähdä peukaloaan imevän sikiön.

Ryömimisheijasteessa vauva liikuttaa käsiään ja jalkojaan vatsamakuulla.

Kävelyheijasteessa vauva siirtelee jalkojaan kuten kävellessä, kun häntä kannattelee kainaloista alustaa vasten.

Väistöheijasteessa vauva koukistaa jalkojaan, kun hänen jalkapohjiaan kutitetaan.

Asymmetrinen tooninen niskaheijaste tarkoittaa sitä, että kun vauvan pää kääntyy selinmakuulla sivulle, saman puolen käsi ja jalka ojentuvat sekä vastapuolen raajat koukistuvat.

Tarttumisheijasteet ilmenevät jaloissa ja käsissä. Vauva tarttuu sormilla ja varpailla asioihin, jos niitä painaa kämmentä tai jalkapohjaa vasten. Heijaste katoaa kolmen kuukauden ikään mennessä, jonka jälkeen tarttuminen tapahtuu tahdonalaisesti.

Sukeltajan heijaste mahdollistaa vauvan sukeltamisen ilman, että hän hörppää vettä suuhunsa. Heijaste voi aktivoitua myös syöttäessä, kylvettäessä tai kasvoille puhaltaessa. Tällöin voi kuulua korahdus, kun vauvan henkitorvi sulkeutuu kurkunkannen avulla. Heijaste estää vatsalaukun sisältöä joutumasta henkitorveen.

Suojeluheijasteita on eteen, sivulle ja taakse. Vatsalleen asetettaessa puolivuotias vauva ottaa käsillään vastaan. Yhdeksän kuukauden iässä vauva alkaa istuma-asennossa ottaa tukea käsillään sivuille. Vuoden iässä lapsi oppii ottamaan tukea myös taakse.

Yökkäys- ja nielemisheijasteet ovat tärkeitä vauvan selviytymisen kannalta.

vauvan heijasteet

Milloin vauvan heijasteet katoavat?

Suurin osa heijasteista katoaa ensimmäisten elinkuukausien aikana. Varhaisheijasteiden tulisi olla kadonneita viimeistään neljän kuukauden iässä. Niin sanotut suojeluheijasteet tulevat kuitenkin esille vasta puolen vuoden iässä.

Poikkeavuudet heijasteissa

Heijasteiden ilmaantumista ja sammumista seurataan neuvoloissa. Poikkeavuudet voivat olla merkkejä keskushermoston kehittymisen häiriöistä. Varhaisheijasteet tutkitaan ensimmäisen kerran 1-4 viikon ikäisenä.

Mikäli neljän kuukauden ikäiseltä saa näkyviin muutkin heijasteet kuin varpaiden tarttuminen, viittaa se neurologiseen poikkeavuuteen. Tällöin vauva saa lähetteen erikoissairaanhoitoon.

Mikäli vastasyntyneeltä ei löydy heijasteita ollenkaan, viittaa se keskushermoston vaikeaan vammaan tai epämuodostumaan. Heijasteet saattavat joskus puuttua myös vaikean synnytyksen jälkeen tai yksittäisiä heijasteita ei saada näkyviin vauvan ollessa itkuinen tai tyytymätön.

Lue lisää:

Maantieteelliset nimet sopivat myös etunimiksi

Äänimaljarentoutus eli Sointukylpy rauhoittaa lapsia ja aikuisia

Valkoinen kohina auttaa vauvan nukahtamaan

Duodecim terveyskirjasto

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös