irtiottoja

Pieniä irtiottoja arjesta

Arki on ihmisen jokapäiväistä elämää ja se koostuu rutiineista. Arjen toistuvat rutiinit näkyvät esimerkiksi työssä ja työskentelytavoissa, sosiaalisissa tilanteissa ja kulutuksessa. Siinä missä perusarki voi toiselle olla stressaavaa, saa toinen siitä iloa. Irtiotto arjesta on tärkeää, sillä ne tukevat ihmisten henkisiä voimavaroja. Henkiset voimavarat ovat erittäin tärkeässä roolissa perusarjen jaksamisessa, niin perheellisillä kuin yksin elävien keskuudessa, iästä riippumatta. 

Monelle ne pienet irtiotot ovatkin juuri niitä, joiden avulla taas jaksaa normaalia arjen puurtamista. Irtiotto arjesta ei useinkaan tarvitse olla mikään iso asia tai paljon suunnittelua vaativa tekijä. Pieni irtiotto voi olla vaikka syöminen ravintolassa tai ruuan tilaaminen kotiin. Varsinkin kiirettä tunteville tämä voi olla pieni arkea helpottava tekijä, joka toimii samalla irtiottona. Jokainen rakastaa myös hemmottelua ja pieni hemmotteluhetki keskellä arkea piristää kummasti. Hemmottelua voi olla vaikka nauttia kahvia hyvän ystävän kanssa tai pieni shoppailu hetki itsekseen. Hierojalla tai kauneushoitolassa käynti on myös mainio irtiotto arjen kiireistä. Ajan antaminen itselleen on jo irtiotto, sekä piristää henkistä hyvinvointia. 

Poikkea rutiineista

Se että suo itselleen jotain poikkeavaa tekemistä arjen rutiineista on yksi kulma kivistä oman jaksamisen kannalta. Esimerkiksi liikunta, lukeminen, elokuvan katsominen, metsässä liikkuminen tai vaikka sanaristikon täyttäminen voi olla jollekin oiva tapa irtautua arjen rutiineista. Ajatuksena kuitenkin on, että keskittymällä johonkin mieleiseen puuhaan, ajatukset saa niin sanotusti levätä. Toisille arjesta pako saattaa löytyä myös peleistä, joihin lukeutuvat älypelit, lautapelit, konsolipelit, vedonlyönti tai kasinopelit. Jokaiselle löytyy oma tapa piristää arkea – Eikä sen tarvitse aina olla mullistavaa.

irtiotto

Perusarjen vastakohta on tietenkin loma. Normaalisti työssäkäyvä ihminen pitää pidemmän loman kesäisin, jolloin ladataan henkisiä akkuja. Loma on aikaa, jolloin voidaan elää kaikin tavoin vapaammin. Silloin esimerkiksi herkutellaan enemmän, laiskotellaan ja nukutaan pidempään – ja ennen kaikkea tehdään mitä milloinkin oikeasti huvittaa. Loman ajaksi suunnitellaan yleensä vähän suurempiakin irtiottoja, kuten vaikka matkustamista. Perus arkirutiinit heitetään hetkeksi piiloon, ja tehdään kaikkea sitä, mitä normaalissa arjessa ei tehdä. Se mitä kukin lomalla tekee, on paljon kiinni yksilön sosiaalisesta ja taloudellisesta tilanteesta. 

Loma itsessään on aina irtiotto arjesta, ja sitä pitäisi osata hyödyntää kaikin mahdollisin tavoin. Lomalla on myös oiva tilaisuus saada äidin, ja isän kahdenkeskistä aikaa. Lapset usein vierailevat sukulaisilla, tai ovat leirillä, joten silloin on aika panostaa parisuhteen laatuaikaan. Näin taas jaksaa olla hyvä vanhempi, ja pienestä irtiotosta voi inspiroitua arkeen aivan uudella tavalla. 

Riko rutiineja

Arkiset rutiinit ovat ihmisille tärkeitä asioita, joiden avulla asiat saadaan hoitumaan paremmin ja olo voi olla turvallinen. Joskus sitä kuitenkin huomaa nopeasti, että juurikin ne rutiinit myös uuvuttavat ja muuttuvat “pakkopullaksi” Vaikka itselleen muodostuneet rutiinit auttavat perusarjen hallinnassa, on hyvä niitä aika ajoin rikkoa. Siispä, yksi hyvä neuvo, joka tuo pieniä irtiottoja arkeen, on että riko normaaleja rutiineja. Käy vaikka keskellä viikkoa lasillisella ystävän kanssa tai vietä parisuhteen laatuaikaa varaamalla yö hotellista. Nauti normaalin aamupalan sijaan pitkä ja kiireetön brunssi. Entä jos pyydätkin töistä yhden ylimääräisen vapaapäivän, ja nautit pitkästä viikonlopusta? Vaihda siivouspäivä toiselle päivälle, tai osta siivouspalvelu ammattilaiselta, ja nauti puhtaasta kodista ilman ahertamista. Mitä jos iltasaunan sijaan käytkin aamusaunassa, ja aloitat päivän rentoutumisella? Pienillä valinnoilla voit saada suuria hyötyjä. 

Hyvinvointi ja arjessa jaksaminen ovat tärkeitä, joten anna aikaa itsellesi ja tee irtiotto arjesta! Aina irtioton ei tarvitse olla suurta ja mullistavaa, vaan se voi olla juuri niitä pieniä arjen valintoja kiireisen arjen keskellä. Yksin tai hyvässä seurassa – Kaikki on mahdollista. 

Vieraskirjoittaja

Haluatko olla mukana kertomassa tarinasi sivustollamme? Ota yhteyttä meihin rohkeasti joko yhteydenottolomakkeen kautta tai sähköpostitse info(a)lapsiarkea.com

Takaisin ylös