lasten yhteinen huone

Lasten yhteinen huone – uhka vai mahdollisuus?

Lasten yhteinen huone – uhka vai mahdollisuus?

Kuuluuko lapsilla olla omat huoneet vai onko lasten yhteinen huone yhtä hyvä vaihtoehto? Pitääkö yhden lapsen perheissä asua vähintään kolmiossa vai riittääkö kaksio? Millaisia ongelmia oman huoneen puuttuminen voi aiheuttaa?

Tarvitseeko lapsi oman huoneen?

Vauvat nukkuvat usein samassa makuuhuoneessa vanhempiensa kanssa, mutta yleensä viimeistään yhden vuoden iässä moni haluaa siirtää lapsen toiseen huoneeseen. Eri huoneissa nukkuminen voi auttaa sekä lasta että vanhempia nukkumaan paremmin. Lastenhuonetta tarvitaan myös lasten lelujen ja vaatteiden säilyttämiseen sekä leikkitilaksi, ellei halua näiden toimintojen tapahtuvan olohuoneessa.

Lastenhuoneet ovat yleistyneet Suomessa ja niistä on tullut tavallinen asia kaikissa yhteiskuntaluokissa. Vielä sotien jälkeisinä vuosikymmeninä tilanne oli hyvin erilainen varsinkin kaupunkikodeissa, jotka olivat pieniä ja joissa asui monilapsisia perheitä.

yhteinen huone lapsille

Lapsen oman huoneen tarve lisääntyy vuosien varrella ja on suurinta teini-iässä. Teini kaipaa usein omaa tilaa ja mahdollisuutta olla omassa rauhassa vanhempien katseilta ja pienempien sisarusten leikeiltä. Jos kotoa ei löydy rauhallista tilaa, etsii teini-ikäinen sitä luultavasti kodin ulkopuolelta ja samalla myös ikätovereidensa seuraa.

Lapselle voi sisustaa oman huoneen, jos sellainen kodista löytyy. Esimerkiksi työ- tai vierashuoneen voi sisustaa uudelleen tai lapsi saa oman huoneen perheen muuttaessa isompaan asuntoon. Lapsen oma huone ei kuitenkaan ole välttämätön, sillä muunlaisillakin asumisjärjestelyillä pärjää hyvin.

Jos lapsella ei ole omaa huonetta, on tärkeää huomioida, että:

  • lapsella on hallittavanaan oma tila (esimerkiksi kaappi), jonka hän voi järjestää mieleisekseen ja jossa hän voi säilyttää tärkeitä tavaroitaan.
  • kouluikäisellä on mahdollisuus rauhassa keskittyä läksyjen tekemiseen.
  • lapsen tai nuoren tarvetta omaan rauhaan kunnioitetaan.
  • lapsella on mahdollisuus halutessaan olla omassa rauhassa, vaikkapa vanhempien makuuhuoneessa.

yhteinen huone lapsille

Lasten yhteisen huoneen etuja

Lapsen oman huoneen puuttuminen ei ole aina huono asia, päinvastoin!

Mitä hyötyjä lasten yhteisestä huoneesta voi olla?

  • Pienessä asunnossa asuminen on keskimäärin edullisempaa kuin suuressa asuminen. Pienessä asunnossa asuminen säästää siis rahaa, jolloin sitä voi käyttää muihin tärkeisiin asioihin.
  • Lapset voivat kokea olonsa turvallisemmaksi, kun saavat nukkua samassa huoneessa sisaruksensa kanssa yksin nukkumisen sijasta.
  • Yhteinen huone voi lähentää sisaruksia, kun he puuhaavat yhteisessä huoneessa ja voivat jutella iltaisin sängyissään.
  • Yhteisessä huoneessa voi olla enemmän yhteisiä asioita, esimerkiksi kanin häkki, akvaario, lautapelit, askartelupöytä ja muut sellaiset.

Lue lisää:

Patronyymi vai matronyymi? Tilastotietoa isän- ja äidinnimistä Suomessa

Vauvan heijasteet ovat refleksejä, joilla on tärkeä merkitys

Maantieteelliset nimet sopivat myös etunimiksi

Kuvat: Pixabay

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös