syöpä lapsella

Syöpä lapsella koskettaa koko perhettä – 16-vuotias Alisa on selvinnyt syövästä jo kaksi kertaa

Syöpä lapsella koskettaa koko perhettä – 16-vuotias Alisa on selvinnyt syövästä jo kaksi kertaa

Lasten syöpäsairaudet ovat onneksi melko harvinaisia. Suomessa syöpään sairastuu vuosittain noin 150 alle 16-vuotiasta lasta. Syöpä lapsella myös paranee yleensä paremmin kuin aikuisten syövät. Yli 80 prosenttia syöpään sairastuneista lapsista paranee pysyvästi.

Tavallisimmat lasten syöpäsairaudet ovat aivokasvain, leukemia eli verisyöpä ja imusolmukesyöpä.

Alisa on kokenut syövän vauvana ja varhaisteininä

Alisa Parpala & Lilly Kopiola: Alisan tarina (2022) on saatu Tammelta arvostelukappaleena.

Alisan tarina on koskettava tositarina kahdesti syövästä selvinneen tytön näkökulmasta. Kirjassaan Alisa haluaa kertoa oman tarinansa ja rohkaista ihmisiä elämään täyttä elämää syövästä huolimatta.

syöpä lapsella

Alisalla todettiin alle vuoden ikäisenä vauvana bilateraalinen retinoblastooma eli molempien silmien verkkokalvon syöpä. Kyseessä on vakava tauti, josta Alisan kohdalle osui vieläpä se kaikkein vakavin tautimuoto, jossa kasvainta on silmien lisäksi myös näköhermossa. Aikaisemmat tunnetut tapaukset Suomessa ja maailmalla olivat johtaneet kuolemaan – kunnes Alisa selvisi siitä, joskin näkönsä osittain menettäneenä.

Alisan syöpäkontrolleja jatkettiin vuosien ajan. Kaikki vaikutti hyvältä, kunnes 13-vuotiaana Alisan polvesta löytyi osteosarkooma eli luusyöpä.

Solukuoppa, infektioriski, huonovointisuus, veritankkaukset, äkkilähtö sairaalaan, odottelu, tylsyys, takaisin osastolle, uudet myrkyt ja punaiset ja keltaiset litkut – kaikki kulki jatkuvana sarjakuvana silmieni edessä.

Fyysisesten hoitojen lisäksi Alisa kertoo kypsästi ja analyyttisesti sairauden vaikutuksesta mieleen ja tunteisiin. Vakavan sairauden, vaativien hoitotoimenpiteiden ja murrosiän yhdistelmä laittaisi kenet tahansa koville.

Alisan tarina toimii vertaistukena syöpäsairaille nuorille ja miksei aikuisillekin. Kirja auttaa myös ymmärtämään, miten syöpä voi vaikuttaa perheeseen ja miten ulkopuolinen voi parhaiten tukea syöpään sairastunutta ja hänen läheisiään. Lisäksi kirja on varmasti kiinnostava ja hyödyllinen myös terveydenhoitohenkilökunnalle.

lapsuusajan syöpä

Lisätietoa syöpäsairauksista:

Syöpäjärjestöt
Sivustolta löytyy kattavasti tietoa syövästä, esimerkiksi tilastoja ja ajankohtaisia uutisia.

Syöpäsäätiö
Syöpäsäätiö toimii suomalaisin lahjoitusvaroin ja on merkittävin yksityinen syöpätutkimuksen tukija Suomessa. Syöpäsäätiö tukee syöpään sairastuneita ja heidän läheisiään.

Sylva ry
Sylva ry on syöpään sairastuneiden lasten ja nuorten yhdistys, joka toimii syöpään sairastuneiden ja heidän perheidensä tukena.

Lue lisää:

Satuhahmojen nimiä – mitä tulee mieleen Aladdinista, Arielista tai Simbasta?

Mielenterveysongelmat perheessä – Jasminin tarina

Erityisherkkä lapsi kaipaa ymmärrystä – nämä asiat erityisherkkyydestä pitäisi jokaisen tietää

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös