Miten viettää talvista päivää

Ihminen sortuu helposti ajattelemaan että talvella tekemistä ei ole tarjolla niin paljoa kuin kesällä. Mutta tämä ei pidä paikkaansa ollenkaan. Talvi tarjoaa paljon erilaisia mahdollisuuksia, ja tekemistä löytyy niin sisä- kuin ulkotiloissa. On kuitenkin tärkeää että tekeminen on kaikin puolin mielekästä, jokaiselle. Perheillä tämä voi tietenkin tuottaa hieman päänvaivaa, koska toinen tykkää toisesta ja toinen toisesta. Talven mahdollisuuksista kannattaa ottaa kaikki irti, ja pienikin tehty asia yhdessä voi jäädä lapsen muistoihin ikuisiksi ajoiksi.

Kun pakkanen paukkuu

Entä jos pakkanen paukkuu, eikä ulkona oleilu siksi kiinnosta? Sisätiloissa riittää myös paljon puuhaa, eikä aina tarvitse lähteä kodista kauemmaksi. Talvipäivänä on sallittua käpertyä sohvalle katsomaan vaikka elokuvaa, ja ottaa tietenkin herkut mukaan. Tai napata puhelin käteen ja kokeilla onnistuuko vedonlyönti tai kasinopelit. Toisaalta myös hyvä kirja voi saada ihmeitä aikaan, kun mielessä on puhtaasti rennosta talvipäivästä nauttiminen. 

Jos kuitenkin haluaa aktiviteettiä, esimerkiksi esimerkiksi ystävien kanssa yhdessä leipominen on hauskaa. Pullataikina vaan kohoamaan, ja kohta kaikki jauhopeukalot ovat yhtä hymyä. Pelaaminen on myös erinomainen vaihtoehto ja varsinkin lautapelien pelaaminen on mahtava tapa viettää yhteistä laatuaikaa hyvässä seurassa. 

Kaiken ei tarvitse tapahtua kotona – Tutustu vaihtoehtoihin

Koti tarjoaa paljon puitteita erilaisille aktiviteeteille, mutta joskus on tunne että päästävä johonkin muualle ja se on sallittua. Uimahalliin meno tai päivä kylpylässä hyvän seuran voimin on kuin olisi pienellä lomalla arjen keskeltä. Osa kylpylöistä tarjoaa myös paketteja, joissa lomailijat pääsevät pulikoimaan lämpöisissä ulkoaltaissa, vaikka ulkona pakkanen paukkuu.

Toiset voivat haaveilla ulkomaanmatkoista ja samalla äkkilähdöt ovat mielenkiintoinen aihe – Mistä löytää paras kohde kaamoksen pakoilemiseksi? Jos lomat osuvat kohdalleen, voi katseet suunnata aurinkoon, jossa pimeys ja kylmyys unohtuvat ainakin toviksi ja mieli virkistyy. Talvi koetaankin usein raskaaksi juuri pimeyden vuoksi, sillä kroppa ei jaksa herätä kunnolla ilman auringonvaloa. 

Ulkoilu ja liikunta tarjoavat paljon mahdollisuuksia

Suomen luonto on talvisin kaunis ja tarjoaa aktiviteetteja joita kesällä ei voida tehdä. Talviset urheilulajit kuten hiihto ja luistelu ovatkin monelle hyvin mieluinen asia. Vaikka kyse olisikin jostain urheilulajista, ei sen aina tarvitse olla kummoinen fyysinen suoritus. Lajit tarjoilevat nimittäin myös yhteistä aikaa, sosiaalisia tilanteita ja omalla tavalla rentoutumista. 

Jos kuitenkaan hiihtäminen tai luistelu ei nappaa, on tarjolla myös kevyempää tekemistä. Muistat varmaan omasta lapsuudestasi kuinka kivaa oli lähteä pulkkamäkeen? Samaa iloa se tuottaa omille vielä aikuisillekin – Voit myös harkita laskettelemaan lähtemistä, jos et ole lajia aiemmin kokeillut on kenties otollinen aika kokeilla. Miten olisi, jos tekisitte vaikka lumiveistoksia tai linnoja? Lumiukon tekeminen on aina hauskaa, ja onhan siitä myös silmälle iloa jälkeenpäin. Lumi on siitä hieno asia, että se tarjoaa tekemistä mikä ei maksa mitään. Lumen kanssa vain mielikuvitus on rajana! 

Metsää ei kannata unohtaa talvella

Talviset metsäretket ovat ihania, ihastele lumivaippaan kääriytyneitä puita, seuraa eläinten jättämiä jälkiä, tunne kuinka raitis ilma virkistää mieltä ja tunne miten lumi narskuu kenkien alla. Metsäretken tietenkin kruunaa lämmin kaakao! Tehkää retki laavulle, jossa maistuu nokipannukahvi tai kuuma mehu. Ottakaa evästä mukaan ja makkarat grillitikun päähän tirisemään tai vaikka vaahtokarkkeja. Rasiassa olevat eväsleivät maistuvat myös paremmalta luonnonhelmassa nautittuna. Moottorikelkkailu on myös kivaa ja se mahdollistaa retkeilyn hieman pidemmälle. 

Mitä jos kokeilisi jotain uutta ja hauskaa? Lumikenkäily ei varmasti monella tule mieleen, mutta se on hauskaa ja erinomainen liikuntamuoto. Vaikka potkukelkkailu ei ole enää muodissa, sitä kannattaa kuitenkin  kokeilla. Potkukelkka on erinomainen tapa liikkua paikasta toiseen talvella – hauskaa se ainakin on varmasti!

Tekemistä löytyy aina, yhdessä tai yksin. 

Vieraskirjoittaja

Haluatko olla mukana kertomassa tarinasi sivustollamme? Ota yhteyttä meihin rohkeasti joko yhteydenottolomakkeen kautta tai sähköpostitse info(a)lapsiarkea.com

Takaisin ylös