amsterdam lasten kanssa

Amsterdam lasten kanssa – matkavinkkejä Hollantiin

Amsterdam lasten kanssa – matkavinkkejä Hollantiin

Olin lasten kanssa loppukesällä 2022 lomareissulla Hollannissa. Lensimme Amsterdamiin, mutta olimme muutaman yön myös Utrechtissa, joten myös sieltä vinkkaan joitakin kivoja kohteita sen lisäksi että kerron millainen Amsterdam lasten kanssa voi olla.

Amsterdam lasten kanssa

Ensimmäisenä Amsterdamissa luultavasti kiinnittää huomion pyörien määrään. Yksi hyvä keino tutustua kaupunkiin on vuokrata pyörät ja lähteä polkemaan. Tosin minulle Amsterdamin pyöräliikenne tuntui turhan ruuhkaiselta, enkä olisi ainakaan yksin lasten kanssa uskaltanut lähteä sinne sekaan polkemaan. Utrechtissa on kuitenkin rauhallisempaa, ja siellä tein lasten kanssa pyöräretkiä. 8-vuotiaalle otin oman polkupyörän ja itse menin 6-vuotiaan kanssa tandem-pyörällä, jossa lapsi on etummaisena ja jossa hänen ohjaustankonsa ei liikkunut. Siinä lapsella on mahdollista joko vain istua tai myös polkea.

Pienemmille lapsille on olemassa ns. laatikkopyöriä, jossa lapsi mahtuu ”laatikkoon” kyytiin. Sellaiseen olisi omatkin lapset halunneet, mutta vuokraamossa oltiin sitä mieltä, että he ovat jo liian isoja.

Kypärät ovat Hollannissa harvinaisuuksia. Onneksi vuokraamoista kyllä löytyy kypäriä pientä lisämaksua vastaan.

amsterdam lasten kanssa

Nemo Science Museum

Nemo-tiedemuseo oli lasten puolesta odotetuin kohde. Nettisivujen kautta tulee tehdä varaus itselle sopivalle ajankohdalle.

Meillä meni vierailu vähän pieleen, koska matkalla poika alkoi valittaa huonoa oloa. Ajattelin, että se johtui vain autokyydistä, mutta paha olo jatkui vielä pihallakin. Liput oli maksettu ja aikaslotti varattu, joten tsemppasin pojan museon sisälle ihmettelemään, että jaksaako hän nyt sitten yhtään liikkua mihinkään.

Lopulta kiertelimme kohteita tytön kanssa ja poika lähinnä istui ja makoili jossain reunassa. Paha olo ei näyttänyt hellittävän, joten vierailumme jäi aika lyhyeksi ja palasimme hostelliin lepäämään.

Sen verran voin kuitenkin kertoa, että Nemo on todella iso ja sieltä löytyy runsaasti mielenkiintoista tutkittavaa. Moni on varmaan käynyt joskus Heurakassa, Nemo on hyvin samantyyppinen paikka. Paljon sai kokeilla, ihmetellä ja tutkia. Ihan parasta lasten kanssa!

nemo science museum amsterdamissa

nemo science amsterdam lasten kanssa

Anne Frankin kotitalo ja museo Amsterdamissa

Olen lukenut nuorempana Anne Frankin päiväkirjan ja luin sen sattumalta hiljattain uudelleen. Siksi innostuin, kun tajusin Anne Frankin museoksi muutetun kotitalon olevan aivan kävelymatkan päässä hostellistamme. Lapset eivät aluksi innostuneet, mutta suostuivat kuitenkin tulemaan mukaan kun lupasin että matkalla voidaan käydä katsomassa lelukaupoissa.

Museoon pitää tehdä ennakkovaraus nettisivujen kautta eli sinne ei voi vain marssia sisään. Homma toimi hyvin ja tietty määrä ihmisiä päästettiin sisälle aikataulun mukaisesti.

Pääsylipun hintaan kuuluu audio-opastus, mutta en ottanut sitä koska olin lasten kanssa enkä olisi siihen voinut kuitenkaan keskittyä.

Käynti sujui paremmin kuin olisin uskaltanut edes toivoa. Lapset kiinnostuivat aiheesta ja he kuuntelivat keskittyneinä sen mitä tiesin Anne Frankista ja hänen perheestään ja kyselivät kovasti itsekin. Kerroin myös holokaustista kiertelemättä mutta toisaalta liian kamaliin yksityiskohtiin menemättä.

Museon sisällä ei saanut ottaa kuvia ja pidin tästä käytännöstä. Kun kännykät pysyivät taskuissa ja laukuissa, oli tunnelma rauhallinen ja jopa harras. Se kunnioitti myös talossa eläneiden ihmisten kohtaloita.

anne frankin museo amsterdamissa

Nykytaiteen museo MOCO

MOCO oli myös kohde, joka ei varsinaisesti ole lapsille suunnattu, mutta jossa lapset viihtyivät yllättävän hyvin. Itse hieman ahdistuin väkimäärästä ja siitä, että joka puolella joku oli räpsimässä selfieitä. Rattaiden kanssa ei kannata yrittää tänne!

Myös MOCOON pitää varata liput nettisivuilta. Itse en tätä huomannut etukäteen, mutta homma hoitui näppärästi museon pihalla kännykällä. Jouduimme tosin puolisen tuntia odottelemaan seuraavaa vapaata aikaslottia.

En osannut nauttia taiteesta tungoksessa ja aina tuntui, että olin jonkun kameranlinssin edessä. Museosta löytyi kuitenkin monta teosta, josta lapset pitivät ja joita he tykkäsivät katsella.

moco museum amsterdam

Amsterdamista Utrechtiin

Amsterdamista pääsee helposti Utrechtiin junalla. Junaliput eivät ole kalliita ja matka-aika on noin puoli tuntia. Junia menee myös usein, joten etukäteen ei tarvitse selvittää aikatauluja.

Me olimme Utrechtissa useamman yön, mutta Amsterdamista voi tehdä sinne myös päiväretken. Tykkäsin erityisesti kaupungin historiasta, vanhoista rakennuksista, upeista kanaaleista ja eläväisyydestä. Vanhan kaupungin alue oli myös rauhoitettu autoilta ja pyöriltä, joten tuntui helpolta ja turvalliselta kulkea lasten kanssa.

Utrechtissa on samantyyppiä kanaaleja kuin Amsterdamissa. Niiden varrelta löytyy paljon kahviloita, ravintoloita, pikkuputiikkeja, istuskelupaikkoja ja jätskikioskeja. Kävimme myös kanaaliristeilyllä. Satuimme porukkaan, jossa kaikki muut olivat hollantilaisia. Opas sitten innostui puhumaan pääasiassa hollantia ja muisti vain aina välillä myös englanniksi jotain meille sanoa. Opas vaikutti hauskalta tyypiltä, kun porukka räjähti monta kertaa nauramaan. Harmi, että vitsit menivät meiltä ohi.

utrecht lasten kanssa

utrecht lasten kanssa

Kellopelimuseo eli Museum Speelklok oli rauhallinen käyntikohde, jossa saimme vapaasti käyskennellä. Lapset saivat tehtävälaput, joihin piti etsiä tiettyjä juttuja museosta. Lopuksi oikean koodin avulla sai soittaa sävelmän kellopelillä. Lapset tykkäsivät tästä.

kellopelimuseo amsterdam lasten kanssa

Utrecht University Botanic Gardens sijaitsee vähän kauempana keskustasta, joten kuljimme sinne vuokraamillamme pyörillä. Alueella riittää paljon tutkittavaa. Lapset tykkäsivät eniten perhosista.

botanic garden utrecht hollanti

Waterlinie Museum osoittautui myös todella suureksi paikaksi. Löysimme sieltä todella paljon ihmeteltävää. Välillä oli vähän hankaluuksia ymmärtää, mitä missäkin olisi pitänyt tehdä, koska monet opaslaput olivat vain hollanniksi. Saimme kulkea aika rauhassa omassa porukassa, ja siksi ei voinut muiltakaan katsoa neuvoa. En sitten tiedä, kuljimme joihinkin kiellettyihin paikkohin tai vähintäänkin väärään kulkusuuntaan.

water linie museum

waterlinie museum utrecht

Lisäksi mainitsen Utrechtista leikkipuiston Speeltuin De Kleine Domin, joka on vähän samanlainen kuin ainakin Espoossa ovat asukaspuistot. Sinne on vapaa pääsy puiston aukioloaikoina, pääsee vessaan, voi lämmittää eväitä ynnä muuta sellaista. Tosi kiva puisto, jossa pääsi hyppimään myös trampalla.

Tosi kiva reissu oli ja paljon ehdimme nähdä ja tehdä erilaisia juttuja. Suosittelen ehdottomasti yhdistämään Amsterdamin vierailun kanssa myös Utrechtin, joka oli todella kaunis ja miellyttävä historiallinen kaupunki. Hollanti ei ole vain aikuisten bileporukoita varten, vaan Amsterdam lasten kanssa toimii myös!

******

Annan matkablogista voit lukea kokemuksia lasten kanssa matkustelusta ulkomailla ja  kotimaassa.

Inspiroidumme uusista kokemuksista ja hyvästä ruoasta. Parasta matkoilla on kiireetön yhdessäolo perheen kanssa.

Jos haluat Annan matkablogin tutustumaan kohteeseesi tai saada tuotteesi tai palvelusi mukaan matkakertomuksiin ota yhteyttä anna@lapsennimi.com

Lue lisää Annan matkablogia.

Anna Holopainen

Kirjoittaja on 36-vuotias espoolainen 5- ja 7-vuotiaiden lasten äiti.

Annan blogista voi lukea parhaat vinkit lasten kanssa matkailuun eri puolella maapalloa. Blogissa vinkataan myös kivoista lapsiystävällisistä retkikohteista.

Takaisin ylös