Lasten harrastaminen voi vaatia aikaa ja rahaa

Lasten harrastaminen voi vaatia aikaa ja rahaa

Lasten harrastaminen nähdään Suomessa tärkeänä ja kannatettavana asiana. Esimerkiksi Suomen Olympiakomitean mukaan jokaisella lapsella tulisi olla mahdollisuus ainakin yhteen harrastukseen. Harrastustoiminnassa lapsilla on mahdollista oppia uusia taitoja ja saada mielekästä ja kehittävää tekemistä vapaa-ajalle.

Vaikka tarjolla on monenlaista matalan kynnyksen harrastustoimintaa edullisesti tai jopa maksuttomasti, ei kaikilla lapsilla ja nuorilla ole taloudellisia edellytyksiä tai perheen tukea toivomaansa harrastukseen. Varsinkin kilpatasolla harrastaminen maksaa usein paljon, ja vaatii myös vanhemmilta osallistumista esimerkiksi kuljetuksissa ja talkootöissä.

lasten urheilun kustannukset

Lasten harrastuskustannukset eri urheilulajeissa

VertaaEnsin.fi teki vertailulaskelmat (2022) lasten ja nuorten urheiluharrastusten kustannuksista pääkaupunkiseudulla. Kustannuksissa on huomioitu seura- ja valmennusmaksut, lisenssit ja varusteet, mutta ei vanhempian ajankäyttöä, matkakuluja tai joukkueiden edustusasumaksuja.

Laskelmissa on käytetty seurojen, lajijärjestöjen ja urheiluliikkeiden nettisivuja sekä asiantuntijahaastatteluja ja harrastusfoorumeita. VertaaEnsin.fi -sivustolta löytyy lisäksi tarkemmat erittelyt jokaisesta lajista.

Harrastamisen kustannukset on jaoeltu eri ikäluokkien mukaan. Oletuksena on, että noin 7-vuotias lapsi aloittaa harrastamisen, noin 10-vuotias käyttää harrastamiseen aiempaa enemmän aikaa, noin 13-vuotias aloittaa kilpailemisen ja noin 15-vuotias panostaa lajiin kilpatasolla. Näin ollen myös kustannukset nousevat vuosi vuodelta.

Joukkuelajien harrastamisen hintoja

Seuraavassa taulukossa on suuntaa-antavia keskivertohintoja lasten ja nuorten joukkuelajien kustannuksista vuositasolla.

lasten harrastaminen joukkuelajeissa

Kustannukset kasvavat erityisesti 13-vuotiaana, jolloin moni siirtyy kilpaurheiluun ja treenejä tai pelejä voi olla jo lähes päivittäin. Kuitenkin lajeja on mahdollista jatkaa myös nuoruusiässä harrastetasolla, jolloin kustannukset eivät nouse samaa tahtia. Harrastamisesta voi tulla jopa edullisempaa, koska pituuskasvun hidastuessa varusteita ei ehkä tarvitse uusia niin usein.

Yksilölajien harrastamisen hintoja

Seuraavassa taulukossa on kuuden yksilölajin harrastamisen kustannukset vuositasolla.

lasten harrastusmaksut yksilölajeissa

Yksilölajeista erityisesti taitoluistelun kustannukset kasvavat nopeasti. Lajissa aloitetaan kilpaileminen keskimäärin nuorempana kuin monessa muussa lajissa. Kilpatasolla luistimet voivat maksaa terineen yli tuhat euroa. Lisäksi kustannuksia tulee muun muassa kausimaksuista (9 000 €), leireistä (3 000 €), kilpailumaksuista (1 200 €), mittatilauspuvuista (1 200 €) ja koreografioista (2 kpl 900 €). Laskelmissa ei ole huomioitu mahdollisia ulkomaankilpailuja ja tasotestien maksuja.

Omaehtoinen harrastaminen on edullista

On syytä huomata, että harrastamisen ei aina tarvitse olla aikuisjohtoista, ohjattua, aikataulutettua tai kilpailuorientoitunutta. Omaehtoinen harrastaminen on aivan yhtä arvokasta ja tärkeää kuin muutkin harrastukset.

lasten omaehtoinen harrastaminen

Joskus omaehtoista harrastamista ei lainkaan tunnisteta ”varsinaiseksi” harrastamiseksi. Eräs nuori kertoi, että hän harrasta mitään. Tarkempi tiedustelu hänen vapaa-ajanviettotavoistaan kuitenkin selvensi, että nuori tekee vapaa-ajallaan runsaasti käsitöitä, käy kavereiden kanssa scoottaamassa ja uimassa sekä lukee paljon kirjoja.

Lue lisää:

Peruskoulu tavoittelee yhdenvertaisuutta – mutta toteutuuko se?

Perhedynamiikka mullistuu kun vauva syntyy – vinkit sisarussuhteen vahvistamiseen

Lainavertailu kannattaa – Lainojen vertailu auttaa säästämään koroissa

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös