Luonnonmukainen synnytys on lääkkeettömyyttä ja toimenpiteettömyyttä

Luonnonmukainen synnytys on lääkkeettömyyttä ja toimenpiteettömyyttä

Tässä Luonnonmukainen synnytys -artikkelissa on käytetty lähteenä arvostelukappaleena saatua kirjaa Sanna Stellan: Hyvien synnytystarinoiden kirja (WSOY).

Luonnonmukainen synnytys tai luomusynnytys tarkoittaa lääkkeetöntä synnytystä, jonka kulkuun ei ole vaikutettu toimenpiteillä. Synnytys etenee tällöin fysiologisesti eli kuten se luonnollisesti tapahtuisi.

Lääkkeettömyyden lisäksi luonnollisessa synnytyksessä pyritään välttämään ei-välttämättömiä synnytykseen liittyviä toimenpiteitä, kuten synnytyksen nopeuttamista, pakotettua ponnistamista, sisätutkimuksia, välilihan leikkaamista, kalvojen puhkaisemista ja synteettisen oksitosiinin antamista. Luonnollisessa synnytyksessä suositaan myös kodinomaista synnytysympäristöä, tuttuja ihmisiä, vauvan vastaanottamista kumihanskoilla, napanuoran nopeaa katkaisua ja vauvan välitöntä mittaamista ja punnitsemista.

Lue myös: Luomusynnytys – Tieni luonnolliseen synnytykseen

luonnonmukainen synnytys

Kivunlievitys luonnonmukaisessa synnytyksessä

Lääkkeettömiä kivunlievityskeinoja synnytyksessä ovat:

 • vesi (suihku tai allas)
 • lämpö- tai kylmähoito (jyvä- tai geelipussit kipualueella)
 • rauhallinen hengitys
 • äänen tuottaminen (synnytyslaulu)
 • kosketus (hieronta, silittely)
 • akupainanta
 • akupunktio
 • aquarakkulat
 • vyöhyketerapia
 • TENS-laite
 • liikkuminen ja asentojen vaihteleminen (jumppapallo, keinutuoli, puolapuissa roikkuminen, kävely jne.) Lue lisää: Synnytysasennot vaikuttavat synnytyskokemukseen
 • tukihenkilön läsnäolo (puoliso, doula, ystävä)
 • musiikki
 • valojen himmentäminen tai pimentäminen

Sanna Stellan: Hyvien synnytystarinoiden kirja (2022)

hyvien synnytystarinoiden kirja

Hyvien synnytystarinoiden kirjassa kuullaan naisia, joilla on positiivinen kokemus synnytyksestä. He ovat kaikki synnyttäneet luonnollisesti, ilman lääkkeellistä puuttumista synnytyksen kulkuun.

Hyvien synnytystarinoiden kirjassa on kaksi osaa. Ensimmäisessä osassa kerrotaan kirjan taustoista, yleistietoa luonnonmukaisesta synnytyksestä, kahden kätilön haastattelut ja Sanna Stellanin omat synnytyskokemukset. Toisessa osassa on kolmentoista äidin synnytystarinat yhdestä tai useammasta synnytyksestä.

Kirjassa huomautetaan, että jokaisella on oikeus synnyttää kuten haluaa ja että ei ole olemassa vääränlaista synnytystä. Silti näkökulma on toki luonnonmukaisen synnytyksen eduissa ja jokainen synnytyskertomuksensa kirjoittanut äiti on sitä tavoitellut. Vaikka tarinat ovat ”hyviä”, eivät ne ole kuitenkaan siloiteltua. Ne kuullostavat rehellisiltä kuvauksilta siitä, miltä synnytys oikeasti tuntui ja millaisia tunteita synnytyksen aikana heräsi.

Synnytystarinoissa korostui myös se, että vaikka luonnonmukainen synnytys on ollut jokaisen äidin tavoitteena, on siitä kuitenkin tilanteen vaatiessa luovuttava. Esimerkiksi vauvan hyvinvointi voi joskus vaatia imukupilla avustamista.

Synnytystarinoissa korostui myös toive siitä, että äiti olisi synnytystilanteessa potilaan sijasta aktiivinen toimija. Luonnonmukainen synnytys korostaakin äidin roolia ja aktiivisuutta, ja siirtää passiivisemman palvelijan ja huolehtijan roolin kätilöille, lääkäreille ja muille synnytyksessä mukana oleville.

Lue lisää synnytystarinoita:

Helppo synnytys – Jennyn synnytyskertomus

Nopea synnytys

Synnytystarinoita – Raskaushepatoosi mukana raskaudessa

Synnytyskertomus – Nopea käynnistetty luomusynnytys

Pitkä ensisynnytys

Doula mukana synnytyksessä

Suunniteltu sektio

Odottamaton kotisynnytys

 

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös