lapsen sairastuminen

Lapsen sairastuminen on äidin vika (tai niin sitä ennen luultiin)

Lapsen sairastuminen on äidin vika (tai niin sitä ennen luultiin)

Löysin kirjaston kierrätyshyllystä saksalaistohtori Beate Schückingin tietokirjan Perhe ja lapsen kehitys suomennoksen vuodelta 1974. Kirjassa nähdää, että lapsen sairastuminen on monessa tapauksessa äidin vika.

lapsen sairastuminen

VAROITUS! Ethän usko, mitä kirjassa ja tässä artikkelissa sanotaan!

Tämä artikkeli toimii myös hyvänä muistutuksena siitä, että on hyvä säilyttää tietty kriittisyys erilaisissa lastenhoitoon ja vanhemmuuteen liittyvissä vinkeissä. Kenties tänä päivänä julkaistuja opaskirjoja kauhistellaan tulevina sukupolvina samalla tavalla kuin me ihmettelemme edeltäjiemme lastenhoitotapoja.

Kurkkaa myös lastenhoidon tapoja keskiajalta: Elämä keskiajalla ja antiikissa lapsen näkökulmasta

Näin äiti voi aiheuttaa lapsen sairastumisen

Schücking kertoo kirjassaan tapausesimerkkejä siitä, miten monilla eri tavoin huonot äidit voivat aiheuttaa harmia ja sairastumisia lapsilleen. Seuraavassa muutamia esimerkkejä.

”Lapsen sairaus on aina osa äidin sairautta ja päinvastoin.” Schücking 1974

Äitiyden kutsumuksen puuttuminen

Vastasyntynyt vauva puklaa maitoa ja kärsii vatsavaivoista. Tällainen vastasyntyneen hermostollinen häiriö on yleinen äidin aiheuttama vaiva. Etenkin nuoret äidit, eivät välttämättä koe äitiyttä kutsumuksenaan, ja yrittävät sälyttää vastuuta vauvasta jollekin muulle. Taustalla voi olla se, että äiti ei ole tarpeeksi harjoitellut vauvojen hoitamista nuoruudessaan, vaan on keskittynyt kouluttautumiseen ja työntekoon. Tällainen toiminta johtaa vauvan oireiluun.

lapsen sairastuminen

Vieressä nukkumisen monenlaiset vaarat

Aiemmin oli synnytyssairaaloissa tapana viedä vastasyntyneet nukkumaan omiin saleihinsa sillä aikaa kun äidit saivat olla omissa huoneissaan rauhassa. Vauvat tuotiin kellon mukaan äidille imetettäviksi.

Vaikka nykyään tiedetään, kuinka tärkeää on vastasyntyneen ja vauvan ihokontakti vanhempaan, on monilla vielä ennakkoluuloja esimerkiksi perhepetiin liittyen.

Schückingin mukaan lapsen vieressä nukkuminen altistaa muun muassa mielenterveysongelmille, unihäiriöille, varhaiselle tarpeelle itsetyydytykseen sekä aviomiehen ahdinkoon. Viimeksi mainittu liittyy siihen, että äiti pitää ”usein lasta vanhempien makuuhuoneessa aseena puolison epämieluisia lähentelyjä vastaan”.

Vauvat pitäisi myös totuttaa varhaisessa vaiheessa nukkumaan koko yönsä ilman herätyksiä. Jos vauva huutaa, ei häntä pitäisi syöttää tai ottaa viereen, vaan yksinkertaisesti antaa huutaa kuuden viikon ikäisestä lähtien. Yöllinen huutaminen on vauvan vanhempiaan kohtaa tuottamaa häirintää, jota ei pitäisi palkita läheisyydellä.

”Tämä taitekohta on ensimmäinen vaarallinen kaarre niin sanotulla yhdessä ja erikseen nukkumisen tiellä, joka vanhempien tulee hallita, elleivät halua suistua tasapainoisen kehityksen matkalla ojaan.” Schücking 1974

lapsen sairastuminen

Miten äidit edistävät lasten seksuaalisuuden heräämistä?

Äidit voivat edistää lastensa seksuaalista heräämistä ja varhaisen itsetyydytyksen alkamista monin eri tavoin. Esimerkiksi seksuaalissävytteisiä leikkejä tapahtuu jos lapsi päästetään peuhaamaan vanhempiensa sänkyyn. Äidit myös kannistelevat lapsiaan niin, että lasten jalat ovat harallaan ja siten sukupuolielimet hinkkautuvat äitiä vasten. Jos lapsi kapaloidaan, ei tällaisia ongelmia synny.

Myös vanhemman lapsen kohdalla liiallinen läheisyys voi aiheuttaa erilaisia sairauksia ja ongelmia. Esimerkiksi eräässä perheessä sekä äiti että 11-vuotias poika olivat jo pitkään kärsineet monenlaisista terveysongelmista. Syyksi paljastui se, että äidillä oli tapana iltaisin paneutua lapsensa kanssa vuoteeseen, jolloin lapsi saattoi kertoa äidilleen päivän tapahtumista.

Puuhakas ja siisteysintoilija äiti aiheuttaa lapsen astman

Äiti saattaa aiheuttaa lapselle astman liiallisella puuttumisellaan lapsen elämään. Jos äiti ei anna lapsen olla rauhassa, hän ikään kuin ottaa lapseltaan pois ilman, jota tämä hengittää. Lopputuloksena voi olla hengitysvaikeudet ja astmaattisuus.

”Puhutaan myös astmaa aiheuttavista äideistä, joille on luonteenomaista muun ohella rauhaton puuhakkuus ja siisteysintoilu.” Schücking 1974

Lue lisää:

Runo papalle – Muista isää, isoisää tai ukkia merkkipäivä

Paras lelu lapselle on tällainen!

Maustenimet – Tulinen Chili vain pehmeä Vanilja?

Duodecim – luotettavaa tietoa terveydestä

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös