synnytysasennot

Synnytysasennot vaikuttavat synnytyskokemukseen

Synnytysasennot vaikuttavat synnytyskokemukseen

Synnyttäjän olisi mahdollisuuksien mukaan voitava itse valita mieleisensä synnytysasento. Synnytysasennot ovat erilaisia ja sopivan vaihtoehdon valinta riippuu erityisesti synnyttäjän tuntemuksista ja mieltymyksistä.

Olisin halunnut pysyä seisaallaan ja liikutella kehoa, mutta jo käyrille piti mennä makaamaan ja myös myöhemmin synnytyssalissa kehoitettiin makuuasentoon. Puhuin koko ajan siitä, että haluaisin olla pystyssä, mutta silti molemmat synnytykset tapahtuivat makuuasennossa.

Puoli-istuva asento on se kaikkein yleisin ja tunnetuin synnytysasento. Elokuvissa lähes kaikki synnytykset tapahtuvat juuri tässä asennossa. Nykytietämyksen mukaan puoli-istuva asento ei ole paras vaihtoehto, ellei kyseessä ole poikkaeava synnytys. Puoli-istuvaan asentoon päädytään usein tottumuksesta ja se on myös kätilöille ergonomisesti vaivaton.

Sängyssä makuuasennossa tapahtuvaan synnytysasentoon päädytään usein siksi, että synnyttäjä saa puudutuksen, jonka jälkeen häntä ei päästetä seisomaan tai hän ei jaksa nousta seisomaan. Myös esimerkiksi korkea verenpaine voi estää pystyasentoisen synnytyksen.

Olin puoliksi seisaallani sänkyä vasten ja asentoa ei varmasti kuvata missään asentolistoissa, Se tuntui kuitenkin hyvältä ja kätilö pystyi siinä hoitamaan oman osuutensa, joten sillä mentiin.

synnytysasennot

Erilaiset synnytysasennot

Synnytyksen aikana voi olla useita eri asentoja, ja synnyttäjä voi halutessaan pysyä liikkeessä ainakin ponnistusvaiheeseen saakka. Erityisesti avautumisvaiheessa moni synnyttäjä haluaa olla jossain muussa kuin makaavassa asennossa, vaikka päätyisikin lopulta ponnistamaan sängylle.

Yritin ensin konttausasennossa ja sitten kyljellään, mutta lopulta vauva syntyi puoli-istuvassa asennossa.

Kätilöt osaavat arvioida, estääkö jokin asia synnytyksen aikana jonkin tietyn synnytysasennon. Esimerkiksi korkea verenpaine voi estää pystyasennossa synnyttämisen.

Tukihenkilöt (esimerkiksi puoliso tai doula) voivat olla apuna erilaisissa synnytysasennoissa. Esimerkiksi kylkiasennossa tukihenkilö voi kannatella ylempää jalkaa tai synnytysjakkaralla tukihenkilö voi tukea synnyttäjää selän puolelta kannatellen.

Synnytyksen apuväleinä ovat muun muassa puolapuut, synnytysjakkara, jumppapallo, säkkituoli, tyynyt ja sänky.

Mahdollisia synnytysasentoja ovat mm.:

  • Käveleminen (myös kävelytelineen tai tuen avulla)
  • Lantion keinuttelu tai istuminen jumppapallolla
  • Seisominen (tukena voi olla esim. sänky, tukihenkilö tai puolapuut)
  • Konttausasento tai etunoja-asento tukea vasten
  • Synnytysallas tai suihku
  • Synnytysjakkaralla istuminen
  • Kyykky tai tuettu kyykky
  • Puoli-istuva asento
  • Selinmakuu
  • Kylkimakuu

Lue lisää:

Mielikuvitusystävä on lapselle hyvää seuraa

Kuinka puhua lapsen kanssa rahasta?

Lapsen psyykkisen trauman hoito

Opinnäytetyö synnytysasennoista

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös