mielikuvitusystävä

Mielikuvitusystävä on lapselle hyvää seuraa

Mielikuvitusystävä on lapselle hyvää seuraa

Mielikuvitusystävä voi ilmaantua lapsen elämään yllättäen. Yhtäkkiä hän alkaa puhua vieraasta henkilöstä, puhuu tyhjyyteen ja saattaa haluta oman ruokalautasen myös tälle kummalle tyypille, josta vanhemmilla ei ole mitään näköhavaintoa.

Mielikuvitusystäviä voi ilmaantua myös useampi kuin yksi, ja lapsi saattaa kehitellä ystävien ympärille kokonaisia tarinoita. Mielikuvitusystävillä saattaa olla esimerkiksi pysyviä ominaisuuksia, kiinnostuksenkohteita tai vaikka työpaikkoja.

Sama mielikuvitusystävä voi pysyä lapsen jutuissa ja leikeissä jopa vuosia. Ajan myötä mielikuvitusystävä kuitenkin hiipuu lapsen mielestä ja aktiivisista leikeistä. Viimeistään yläkouluiässä keksitty ystävä unohtuu.

Tutkimusten mukaan jopa noin 65 prosenttia 3-9-vuotiaista lapsista leikkii ainakin joskus mielikuvitusystävän kanssa. Ensimmäiset mielikuvitusystävät ilmaantuvat nimenomaan noin kolmen vuoden iässä, kun lapsen kielellinen kehitys on saavuttanut tietyn tason.

Mielikuvitusystävät eivät niinkään ole ongelma tai huolestuttava asia, vaan osa normaalia kehitystä.

lapsen mielikuvitusystävä

Mielikuvitusystävään kannattaa suhtautua lempeästi

Lapsen mielikuvitusystävälle ei kannata naureskella. Väheksyminen voi satuttaa ja lannistaa lasta, ja pahimmillaan se voi viedä lapselta leikkimisen iloa.

Aikuinen voi mennä mukaan mielikuvitusleikkiin ja puhua lapsen mielikuvitusystävästä. Lapsi ymmärtää yleensä mielikuvituksen ja todellisuuden välisen eron. Siksi mielikuvitusystävälle voi laittaa ruokapöytään leikkiruokaa oikean ruoan sijasta.

Jos mielikuvitusystävä alkaa viedä liikaa tilaa lapsen puheissa ja leikeissä, voi häntä empaattisesti muistuttaa todellisuuden ja mielikuvituksen välisistä eroista. Samoin kannattaa toimia, jos lapsi alkaa ahdistua mielikuvitusystävän seurassa. Esimerkiksi on syytä puuttua siihen, jos lapsi alkaa syyttää omista virheistään mielikuvitusystäväänsä. Samoin jos lapsi ei kiinnostu ikätovereistansa, voi häntä rohkaista jättämään mielikuvitusystävänsä ja kokeilla välillä leikkimistä oikeiden lasten kanssa.

mielikuvitusystävä lapsella

Todennäköisyys mielikuvitusystävälle kasvaa, jos:

  • Lapsi on esikoinen tai ainoa lapsi.
  • Lapsella on vilkas mielikuvitus.
  • Lapsi on luoteeltaan luova.

Mielikuvitusystävällä on todettu olevan erilaisia hyötyjä:

  • Kehittää kommunikointia, koska lapsi joutuu käyttämään ideointikykyään keskustelujen keksimiseen.
  • Auttaa tunteiden säätelyssä ja tunnetaitojen oppimisessa.
  • Ei ole ratkaisu yksinäisyyteen, mutta voi täyttää joitakin sosiaalisia tarpeita.
  • Voi auttaa lasta käsittelemään mieleen jääneitä hankalia tilanteita.
  • Luo lapselle mahdollisuuden täydentää omia puuttuvia ominaisuuksia (esimerkiksi rauhallisella lapsella on usein rasavilli mielikuvitusystävä)

 

Lue lisää:

Lapsen psyykkisen trauman hoito

Kuinka puhua lapsen kanssa rahasta?

Yle: Mielikuvitusystävä on lapsen normaalia kehitystä

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös