rahasta

Kuinka puhua lapsen kanssa rahasta?

Kuinka puhua lapsen kanssa rahasta?

Monet vanhemmat eivät välttämättä ajattele, että raha-asiat ovat tärkeä puheenaihe lapsen kanssa, tai he eivät halua huolestuttaa lapsia talouteen liittyvillä aiheilla. Lapset kuitenkin lopulta oppivat rahasta jotain kautta ja lapsuudessa opitut asiat ohjaavat monesti käyttäytymistä vielä aikuisenakin. Sinulla on mahdollisuus olla positiivinen esimerkki heidän elämässään ja ohjaava ääni, johon he voivat luottaa, myös raha-asioissa.

Rahan ei tulisi olla tabu, eikä lapsia tarvitse pitää pimennossa taloudellisilta asioilta. Tietenkin on hyvä ottaa huomioon lapsen ikä, ja käydä keskustelua ikään sopivalla tavalla.

Aloita vähitellen

Joidenkin tutkimusten mukaan valtaosa vanhemmista ei koe luontevaksi puhua lastensa kanssa rahasta säännöllisesti. Sinun ei tarvitse (eikä kannata) varata heti ensimmäiselle kerralle neljän tunnin luentoesitystä pankkitilien saldojen ja eläkemaksujen tarkistamisesta. Aloita yksinkertaisesti vastaamalla lastesi rahakysymyksiin ikään sopivalla tasolla ja saatat yllättyä siitä, mitä he jo tietävät tai mistä heidän tarvitsee tietää lisää.

Kun lapset ymmärtävät, että olet avoin näille keskusteluille, heistä saattaa olla mukavampaa tulla luoksesi rahakysymyksissä.

Oppikaa yhdessä rahasta

Saatat törmätä lopulta aiheisiin, joita et ehkä itsekään täysin ymmärrä, kuten sijoitusrahastot, rahamarkkinatilit jne. Jos et tunne itseäsi täysin tietoiseksi näistä aiheista, ei hätää. Myönnä, että sinulla ei ole kaikkia vastauksia, ja tehkää tutkimustyötä yhdessä. Se on samalla hyvä tekosyy viettää aikaa yhdessä!

Esimerkiksi lainanvertailutyökalut, kuten https://www.lainat.fi ovat hyvä keino havainnollistaa asioita lainan takaisinmaksuista ja muista rahan lainaamiseen liittyvistä asioista.

Ole rehellinen

Vaikka talousasiasi eivät olisi parhaalla mahdollisella mallilla, ei sitä kannata salailla omilta lapsiltaan. Jos esimerkiksi kadut menneisyydessä ottamaasi lainaa, tai et ole pystynyt säästämään riittävästi heidän tulevaisuuttaan varten, kerro siitä lapsillesi.

Sen sijaan, että piilottaisit taloudellisia epäonnistumisia tai peittelet niitä, kun rahaa on niukasti, kerro lapsillesi totuus. Jos sinulla oli menneisyydessäsi velkoja ja sinulla oli vaikeuksia maksaa niitä takaisin, kerro siitä. He arvostavat avoimuuttasi ja oppivat arvokkaan läksyn ylikulutuksesta.

Keskity arvoihin numeroiden sijaan

Jos epäröit paljastaa palkkaasi ja suuria kulujasi lapsillesi, älä huoli. Hyvä uutinen on, että se ei ole tärkein asia, mitä lastesi tulee tietää. He tarvitsevat sellaisia ​​käsitteitä kuin säästäminen, budjetointi, velan maksaminen ja lainaaminen.

Auta lapsiasi saamaan käsityksen siitä, miltä todellinen budjetointi näyttää ja rohkaise heitä ikään sopivalla tavalla suunnittelemaan taloutta. Näin lasten on helpompaa esimerkiksi laatia itselleen budjettia siinä vaiheessa, kun he muuttavat omilleen ja alkavat viettää opiskelijaelämää.

Asettakaa tavoitteita koko perheelle

Anna lastesi osallistua perheen talouden suunnitteluun. Muista kuitenkin, että sinä ja mahdollinen puolisosi olette aikuisia, jotka tekevät lopulliset päätökset. Jos maksat velkaa tai säästät tulevaisuutta varten, anna lasten olla mukana juhlimassa virstanpylväiden saavuttamista matkan varrella.

Kun asetatte tavoitteita perheenä, muistuta lapsiasi siitä, että tavoitteet vaativat uhrauksia. Tämä saattaa tarkoittaa jonkun hauskan asian väliin jättämistä suuremman tavoitteen saavuttamiseksi.

Aloita keskustelu, ole rehellinen, opeta ja näytä esimerkkiä. Jonakin päivänä rahaälykkäät lapsesi ovat ylpeitä voidessaan seurata taloudellisia jalanjälkiäsi.

Lue myös Lapsiperheen raha-asiat

Lue myös Säästäminen lapselle – Pilaako sijoittaminen lapsesi?

Vieraskirjoittaja

Haluatko olla mukana kertomassa tarinasi sivustollamme? Ota yhteyttä meihin rohkeasti joko yhteydenottolomakkeen kautta tai sähköpostitse info(a)lapsiarkea.com

Takaisin ylös