lastenkirjoja ystävyydestä

Lastenkirjoja ystävyydestä – kirjavinkit ystävyysteemaan

Lastenkirjoja ystävyydestä – kirjavinkit ystävyysteemaan

Tämä Lastenkirjoja ystävyydestä -artikkeli sisältää arvostelukappaleina saatuja kirjoja Otavalta ja Karistolta.

Tässä artikkelissa esittelemme lastenkirjoja ystävyydestä. Ystävyys on tärkeää ja tuo elämään paljon hyvää, mutta joskus ystävyyteen liittyy myös riitoja, erimielisyyksiä, erilleen kasvamista, erilaisia elämäntilanteita, etäisyyttä ja hyväksymisen opettelua. Näitä ilon ja surun hetkiä voi käsitellä lapsen kanssa lukemalla ystävyysaiheisia kirjoja.

Tärkeää on myös muistaa se, että on olemassa monenlaista ystävyyttä. Ystäviä voi olla eri-ikäisiä ja uusia ystäviä voi saada monista eri paikoista. Ystävä voi olla ikätoveri, koulukaveri, naapuri, sukulainen tai vaikka pehmolelu. Myös mielikuvitusystävät ovat mahdollisia.

Reetta Niemelä & Karoliina Pertamo: Ystävä joella (2022), Karisto

ystävä joella lastenkirjoja ystävyydestä

Joskus tuon ystävilleni lahjaksi pyöreitä, punaisia kiviä.
Aurinko on lämmittänyt ne aivan kuumiksi.
Ne tuoksuvat hiekalle ja maistuvat vähän suolalle.
Voi miten nopeasti kesä kuluu.

Ystävä joella on ihanan tunnelmallinen ja jopa runollinen lasten kuvakirja. Sanoja ei ole paljoa, mutta ne sisältävät sitäkin enemmän. Kuvat täydentävät tarinaa ja tunnelmaa, välillä sanoja ei itse asiassa tarvita ollenkaan. Tutuksi tulee monia vähän harvinaisempiakin sanoja kuten ’ruovikko’, ’yläjuoksu’ ja ’helmiäinen’. Tämä teos ei toimi pikaisesti luettuna, vaan ennemminkin lapsen kanssa rauhassa lueskellen ja asioista keskustellen.

Kirjan ystävä vaikuttaa olevan mielikuvitusystävä. Minäkertoja kohtaa ystävänsä joella, mutta ei koskaan voi olla varma siitä, ilmaantuuko ystävä paikalle vai ei. Ihmetystä herättää varsinkin se, että talvella ystävä nukkuu jään alla kalojen kanssa.

Pip Bird & David O’Connell: Yrmeä yksisarvinen kouluretkellä (2022), Otava

yrmeä yksisarvinen

Mira oli todella ylpeä Teposta. Hän jos kuka tiesi, miten vaikeaa on hyvästellä ystävä. Miraa nimittäin suretti joka kerta, kun hän joutui eroamaan Teposta lähtiessään Yksisarviskoulusta kotiin. Mutta hän sentään tiesi palaavansa aina pian takaisin.

Yrmeän yksisarvisen seikkailuista on aiemmin ilmestynyt jo useampi kirja. Kirjasarja on alakouluikäisille suunnattu ja siinä seikkailee Yksisarviskoulun oppilas sekä hänen huollettavaksi määrätty yksisarvinen Teppo. Miran ja Tepon välille syntyy vahva ystävyys, vaikka Teppo onkin luonteeltaan yrmeä.

Tässä uusimmassa kirjassa (alkuteos The Naughtiest Unicorn on a School Trip) oppilaat lähtevät kouluretkelle Vauvaeläinten sateenkaaripelastusasemalle. Matkalla tapahtuu kaikenlaisia kommelluksia, mutta loppu on toki onnellinen!

Kirsti Kuronen & Maria Laakso: Hännät (2022), Karisto

hännät lasten kuvakirja

Niko, Heikki ja Joonas ovat parhaat kaverukset päiväkodista saakka. Yhteen sulautunut klimppi, jossa kiteytyy kaikki maailman viisaus, komeus ja hauskuus.

Hännät kertoo nimensämukaisesti hännistä. Kaverikolmikosta kaksi poikaa innostuu askartelemaan itselleen hännät. Kolmas heistä ei innostu ideasta, ja suorastaan häpeää kavereidensa häntäilyjä. Koulussa kuitenkin innostutaan häntäideasta, ja pian vähän joka toinen oppilas kulkee koulussa jonkun eläimen hännän kanssa. Yksi asia seuraa toista, ja pian tuntuu, että häntäilmiön leviämisellä ei ole mitään rajaa.

Kirja sopii hyvin ääneen luettavaksi jo alle kouluikäisille lapsille, mutta parhaiten se toimii koululaisten itsenäisesti lukemana. Ystävyyden lisäksi tärkeä teema on myös ihastuminen.

Lisää lastenkirjoja ystävyydestä:

  • Bagge, T. & Ruohonen, H. 2021. Jenni ja ystävyyden talo. Karisto.
  • Brigatti, E. 2021. Vuoristorata: ystävyyden voima. Capuchina.
  • Kaskela, M. & Kaakinen, J. 2021. Johannes tekee oikein. Enostone.
  • Király, R. 2022. Pieni suuri tarina huomisesta ja ystävyydestä. Etana Editions.
  • Taras-Vaulasvirta, E. 2021. Tilda ja Mauno. BoD.

Lue lisää:

Kehtolauluja lapselle – opettele kauneimmat unilaulut!

Lasten nimet – kattava lista erilaisista etunimistä teemoittain

Lapsen valehtelu | Vinkit lasten ja teinien vanhemmille

 

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös