kalevala nimiä

Kalevalan nimiä Ainosta Väinämöiseen

Kalevalan nimiä Ainosta Väinämöiseen

Kalevalasta löytyy runsaasti mielenkiintoista nimistöä, joiden taustoja esittelemme tässä artikkelissa. Kalevalan nimiä on edelleen paljon käytössä, kun taas osa niistä on melkeinpä unohtunut kokonaan käytöstä.

Aino

Aino-nimi on alunperin tarkoittanut perheen ainoaa tyttölasta. Elias Lönnrot kirjoitti nimen Kalevalaan kuitenkin erisnimenä. Nimi on ollut erityisen suosittu 1910- ja 1920-luvuilla.

Vuonna 2021 Aino-nimiä oli:

  • Ensimmäisenä etunimenä 21 547 (17. yleisin nimi)
  • Kaikki etunimet mukaan luettuna 36 340 (24. yleisin nimi)

Kalevalassa Joukahainen lupaa kauniin ja vaalean sisarensa Ainon vaimoksi Väinämöiselle. Aino hukuttautuu ja muuttuu kalaksi estääkseen epämieluisat avioliittoaikeet.

Antero

Antero on muunnelma nimestä Andreas, joka juontuu kreikan miehekästä tarkoittavasta sanosta andros. Antero on ollut suosittu etunimi erityisesti 1940-50-luvuilla. Nykyään se on harvinainen ensimmäisenä etunimenä, mutta suosittu toisena tai kolmantena etunimenä.

Vuonna 2021 Antero-nimiä oli:

  • Ensimmäisenä etunimenä 1 853 (254. yleisin nimi)
  • Kaikki etunimet mukaan luettuna 136 901 (3. yleisin nimi)

Kalevalassa Antero Vipunen on metsässä asuva tietäjä, jonka vatsaan Väinämöinen joutuu.

Ilmarinen ja Ilmatar

Ilmarisen ja Ilmattaren nimet juontuvat sanasta ’ilma’, joka on vanha suomalais-ugrilaiselta ajalta juontuva perintösana. Molemmat nimet ovat olleet hyvin harvinaisia, ja tänä päivänä nimiä ei löydy keneltäkään ensimmäisinä etuniminä.

Vuonna 2021 Ilmarinen-nimiä oli:

  • Ensimmäisenä etunimenä 0
  • Kaikki etunimet mukaan luettuna 13 (4 573. yleisin nimi)

Vuonna 2021 Ilmatar-nimiä oli:

  • Ensimmäisenä etunimenä 0
  • Kaikki etunimet mukaan luettuna 265 (1 068. yleisin nimi)

Kalevalassa Ilmarinen on seppä, joka takoo Sammon ja Ilmatar on Väinämöisen äiti.

kalevala nimia

Joukahainen

Joukahainen on tuttu monista suomalaisista muinaisrunoista. On arveltu, että sanan taustalla on kookasta tarkoittava ’joukea’ tai saamelaisperäinen lunta ja jäätä tarkoittava ’jouku’. Joukahainen on kadonnut nykyajan etunimistöstä kokonaan. 1900-luvun alussa on kastettu joitakin yksittäisiä Joukahaisia. Samaan nimiryhmään kuuluu kuitenkin Jouko, joka on edelleen tavallinen nimi Suomessa.

Kalevalassa Joukahainen haastaa Väinämöisen, joka laulaa Joukahaisen suohon. Joukahainen lupaa hädissään Väinämöiselle siskonsa Ainon.

Kalervo

Kalervon on arveltu olevan Kaleva- ja Kullervo-nimien yhdistelmä. Nimi oli suosittu 1940-50-luvuilla. Nykyään nimeä annetaan lähinnä toiseksi tai kolmanneksi nimeksi.

Vuonna 2021 Kalervo-nimiä oli:

  • Ensimmäisenä etunimenä 1 339 (301. yleisin nimi)
  • Kaikki etunimet mukaan luettuna 37 459 (29. yleisin nimi)

Kalevalassa Kalervo on Untamon veli. Untoma tappaa veljensä, mutta Kalervo poika Kullervo palaa myöhemmin kostamaan isänsä puolesta.

Kullervo

Kullervo on kansallisromanttisen kauden nimiä 1800-luvulta. Eniten Kullervoja kastettiin 1940-50-luvuilla, mutta nimen suosio on sittemmin hiipunut.

Vuonna 2021 Kullervo-nimiä oli:

  • Ensimmäisenä etunimenä 124 (886. yleisin nimi)
  • Kaikki etunimet mukaan luettuna 9 852 (130. yleisin nimi)

Kalevalassa Kullervo on Kalervon poika. Kalervon veli Untamo tappoi Kalervon ja kostoa peläten hän yritti tappaa myös Kullervon. Pieni Kullervo-poika ei kuitenkaan kuollut, joten Untamo lähetti pojan pois orjaksi Ilmariselle. Myöhemmin Kullervo rakastuu naiseen, joka osoittautuu hänen siskokseen. Kullervo tappaa Untamon ja sen jälkeen itsensä.

kalevala nimiä

Kyllikki

Vuonna 2021 Kyllikki-nimiä oli:

  • Ensimmäisenä etunimenä  (. yleisin nimi)
  • Kaikki etunimet mukaan luettuna  (. yleisin nimi)

Marjatta

Marjatta on luultavasti muunnon nimistä Maria ja Marketta. Se on kansallisromanttisen kauden nimiä, jonka suurin suosio ajoittuu 1940-50-luvuille.

Vuonna 2021 -nimiä oli:

  • Ensimmäisenä etunimenä 1 020 (389. yleisin nimi)
  • Kaikki etunimet mukaan luettuna 34 106 (27. yleisin nimi)

Kalevalassa Marjatta esiintyy aivan viimeisissä runoissa. Hän tulee syömästään puolukasta raskaaksi ja synnyttää Karjalan kuninkaan.

Lemminkäinen

Lemminkäinen saattaa liittyä muinaissuomalaiseen nimeen Lemmitty. Lemminkäistä on annettu nimeksi 1900-luvulla joitakin yksittäisiä kertoja, mutta 2000-luvulle tultaessa nimi on jäänyt kokonaan käyttämättä.

Kalevalassa Lemminkäinen on riitaisa, väkivaltainen ja seikkailunhaluinen nuori mies, joka kosiskelee ainakin Kyllikkiä, Louhen tytärtä ja Saaren naisia. Yllytyshullu mies hukkuu Tuonelan jokeen, mutta äiti onnistuu pelastamaan poikansa.

Louhi

Louhi on ollut aina hyvin harvinainen nimi. Sitä on annettu vuosien varrella vain yksittäisiä kertoja, joten nimi ei näy tilastoissa.

Kalevalassa Louhi on Pohjolan emäntä, jolla on yliluonnollisia kykyjä. Hänellä on kauniita tyttäriä, joita miehet kosiskelevat. Louhi lupaa tyttäriään ainoastaan mahdottomia tehtäviä vastaan.

Sampo

Sampo on sanana luultavasti samaa alkuperää kuin sammas ja sampas, jotka tarkoittavat ’pylvästä, patsasta ja paalua’. Nimi on ollut suosittu 1980-luvulta lähtien.

Vuonna 2021 Sampo-nimiä oli:

  • Ensimmäisenä etunimenä 3 060 (197. yleisin nimi)
  • Kaikki etunimet mukaan luettuna 3 482 (272. yleisin nimi)

Kalevalassa Sampo ei ole henkilön nimi vaan rikkauksia ikuisesti tuottava ihmekone, jonka Ilmarinen takoi.

sampo

Untamo

Untamo on luultavasti johdettu Unto-nimestä, jolla on germaaninen alkuperä. Nimen suurin suosio ajoittuu 1940-50-luvuille.

Vuonna 2021 -nimiä oli:

  • Ensimmäisenä etunimenä 38 (1 589. yleisin nimi)
  • Kaikki etunimet mukaan luettuna 2 540 (320. yleisin nimi)

Kalevalassa Untamo on Kalervon veli. Untamo tappaa Kalervon ja yrittää tappaa myös tämän pojan Kullervon. Kullervo kuitenkin aikuiseksi kasvettuaan kostaa isänsä kuoleman tappamalla Untamon.

Väinämöinen

Väinämöisen voi juontua sanasta väinä, joka tarkoittaa merensalmea tai leveää, hitaasti virtaavaa jokea. Väinämöistä on vuosien varrella annettu joitakin yksittäisiä kertoja, eniten vuosina 1900-1919, jolloin nimi annettiin 17 kertaa.

Vuonna 2021 -nim.iä oli:

  • Ensimmäisenä etunimenä 0
  • Kaikki etunimet mukaan luettuna 21 (3 435. yleisin nimi)

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä Kalevalan nimiä on Väinämöinen, joka on koko teoksen päähenkilö ja ikivanha tietäjä.

Lue lisää:

Pokemonien nimet inspiroivat uusiin etunimiin – Suomestakin löytyy jo Pokemon-nimiä

Kirppisvinkit! Lastenkirppisten ammattilaiset kertovat parhaat vinkkinsä

Lapsiperheen kiertävä ruokalista on arjen helpottaja

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös