ammattimainen ansioluettelo

Vinkkejä työmarkkinoille paluuseen synnytyksen jälkeen

Miten tehdä ammattimainen CV?

Moni nainen on kotona vuosien ajan lasta hoitamassa. Töihin paluu saattaa jännittää ja osalle se on taas vapauttavaa. Joka tapauksessa töihin paluu tarkoittaa suurta muutosta koko perheelle.

Töihin paluu lapsivapaan jälkeen saattaa ahdistaa

Osa äideistä saattaa kokea töihin palaamisen ahdistavana, stressaavana ja jopa pelottavana tilanteena. Onkin hyvä pohtia mistä se johtuu ja pyrkiä löytämään ratkaisuja, joilla motivaatio työntekoon syttyy.

Työn on mahdollista antaa myös voimaa lapsiarkeen. Oma aika ja onnistumiset työelämässä tekevät hyvää varmasti jokaiselle. Työn ja perhe-elämän tasapaino on avainasemassa koko perheen hyvinvoinnin kannalta.

Osa odottaa jo innolla paluuta töihin synnytyksen jälkeen

Jotkut äidit palaavat töihin hyvinkin pian vauvan syntymän jälkeen. Isä, mummi tai vaikkapa lastenhoitaja saattaa jäädä hoitamaan lasta, jotta äiti voi palata töihin. Imetystä voi hyvin jatkaa vaikka äiti palaisikin töihin. Se on erittäin suositeltavaa, sillä pitkän imetyksen hyödyt sekä vauvalle, että äidille ovat kiistattomia.

Varsinkin osa-aika töissä imetystä on yleensä helppo jatkaa. Töiden aloittaminen ei ole missään nimessä imetyksen loppu, vaikka osa tuntuu näin kokevan. Imetyksen jatkaminen töiden ohella vaatii vain hieman suunnitelmallisuutta.

Moni äiti pohtii, haluaako hän palata ollenkaan töihin lapsen syntymän jälkeen.

toihin synnytyksen jalkeen

Kolmen lapsen äiti saattaa olla kotona yhdeksän vuotta putkeen

Suomessa äitiysvapaan pituus on 105 arkipäivää, jonka jälkeen äiti – tai vaihtoehtoisesti isä – voi jäädä 158 arkipäivää kestävälle vanhempainvapaalle. Tämän jälkeen on vielä mahdollista jäädä hoitovapaalle, kunnes lapsi täyttää kolme vuotta. Lainsäädäntö takaa, että nainen saa pitää työpaikkansa kaikkien näiden vapaiden ajan.

Tämä taas tarkoittaa, että äiti saattaa olla poissa työelämästä jopa yhdeksän vuoden ajan. Tällöin kynnys uuden uran aloittamiseen voi olla korkea. Osa äideistä saattaa opiskella uutta ammattia lapsen hoitojaksojen yhteydessä. Uusi ura voi antaa uutta motivaatiota työntekoon.

toihin aitiysloman jalkeen

Top 10 vinkit töihin paluuseen äitiysloman jälkeen

 1. Valmistaudu henkisesti – Käy mielessäsi läpi hetkeä kun palaat töihin.
 2. Panosta unenlaatuun – Väsyneenä kaikki tuntuu vaikeammalta.
 3. Päivitä tietosi – Lue alaasi liittyvä blogeja ja kuuntele podcasteja.
 4. Juttele kollegoiden kanssa – Ole yhteydessä etukäteen työkavereihin.
 5. Verraton vertaistuki – Juttele mammakavereiden kanssa, joilla on sama tilanne.
 6. Sopikaa perheen vastuista – Vanhemmuuden tasapuolinen jakaminen sujuvoittaa arkea.
 7. Listaa vahvuutesi – Muistuta itseäsi osaamisestasi ja kyvyistäsi.
 8. Juhlista työhön paluuta – Hemmottele ja palkitse itseäsi.
 9. Ole itsellesi armollinen – On luonnollista että uusi arki vaatii voimavaroja.

Uusi ura synnytyksen jälkeen

Monesti lapsen tulo vaikuttaa äidin ajatuksiin työnteon osalta. Jos oma työ on ollut hektistä ja vaatinut paljon venymistä työaikojen suhteen saattaa houkuttaa tasaisempi arki. Kun työnhaun aika koittaa on ensimmäinen tehtävä saattaa CV ajantasalle. 

CV:n merkitys työnhaussa

Nykyään työnhaku on ennen kaikkea itsensä markkinointia. Merkittävä osa tätä markkinointia on ammattimainen ja myyvä CV, joka on kuin tuote-esittely sinusta, jonka avulla yrität päästä haastatteluun. 

Ansioluettelon tekoon kannattaa panostaa ja siihen löytyykin paljon hyviä vinkkejä, jolloin ei joudu itse miettimään mikä toimii parhaiten

cv merkitys tyonhaussa

Vinkit ansioluettelon luomiseen

 1. Kerro vain olennaisia tietoja, jotka lisäävät hakemuksen arvoa hakemallesi työpaikalle, tai jotka kiinnostavat tulevia työnantajia.
 2. Älä mainitse harrastuksia tai kiinnostuksen kohteita, jotka herättävät kiusallisia kysymyksiä.
 3. Mainitse tärkeimmät tiedot ensimmäisellä sivulla. Sisällytä selkeä henkilökohtainen profiili itsestäsi.
 4. Käytä ranskalaisia viivoja ja numeroituja luetteloita hyödyksi tehdäksesi ansioluettelostasi selkeän rekrytoijille.
 5. Valitse aina kronologinen ansioluettelo, ellei työpaikka erikseen pyydä muuta.
 6. Pidä ansioluettelosi lyhyenä ja tehokkaana. Mainitse tärkeät tiedot selkeästi.

Ammattimainen ansioluettelo eli CV kätevästi netistä

Jos on ollut pitkään kotona ei CV todennäköisesti ole ollut juurikaan mielessä. Moni saattaa miettiä, että mitä kaikkea siinä nyt pitikään olla ja minkälainen formaatti on paras. Netistä löytyy CV-Maker palvelu, jossa voi valita 36:sta tyylikkäästä mallista sopivan. 

Palvelun avulla ei tarvitse itse pähkäillä missä järjestyksessä asioiden ansioluettelossa pitää olla. Syötät vain henkilötietosi ja alat täyttää sisältöä. Palvelu pistää tiedot oikeaan järjestykseen ja käsissäsi on ammattimainen CV. 

LinkedIn on nykyisin erittäin tärkeä kanava työnhakuun. Palvelusta on mahdollista tilata myös hyvin kirjoitettu profiiliteksti Linkkariin. Profiili kannattaa laittaa valmiiksi ajan tasalle, sillä moni rekrytoija todennäköisesti katsoo profiilisi sieltä.

Edustava CV työnhaussa

Kilpailu työpaikoista voi olla kovaa, joten edustavalla CV:llä saat jopa 65% todennäköisemmin kutsun työhaastatteluun.

Onnea työnhakuun.

Lue myös kuinka onnistua parisuhde + vauva yhtälössä

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös